Livebox przez kabel usb + ubuntu 7.04, How to install?

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
le_hobbit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Livebox przez kabel usb + ubuntu 7.04, How to install?

Post autor: le_hobbit »

Witajcie,

TO forum to ostateczność, przez ostatni tydzień przekopałem cały internet w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie, jednak nie doszukałem się niczego.

Posiadam modem livebox z TP jak zapewne domyślacie się, chciałem żeby internet działał na kubuntu, jednak nie chce uzywac kabla ethernetowego ani dongla usb, nie mam rownież możliwości odbioru sygnału bezprzewodowo. Interesuje mnie internet tylko przez USB. I teraz mam pytanie, czy w jakiś sposób moge zmusić swoj system do wspolpracy, czy router przez USB i kubuntu to złe polaczenie?

Temat zamieściłem tutaj, gdyż wiem żę livebox jest sprawny( na xp działa), a problem leży w braku sterownikow do niego.

mój config:

standardowa płyta na chipsecie VIA
Nagrywarka DVD i Nagrywarka CD
Dysk 40 GB + Dysk 120 GB oba na ATA
GF4 MX 440
Kubuntu 7.04 Feisty Fawn

dzięki za odpowiedzi.
Sos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Sos »

Zoameldar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Odp: Livebox przez kabel usb + ubuntu 7.04, How to install?

Post autor: Zoameldar »

Witam serdecznie.
Czy istnieje możliwość by link został odświeżony lub wyjaśnił mi ktoś czymże zgrzeszyłem, że nie mogę uruchomić linku? Z góry jestem wdzięczny i pozdrawiam.
zamiatacz4ulic
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: zamiatacz4ulic »

do liveboxa dodawane są 3 modele kart wifi usb. standartowe sterowniki w ubuntu do tych kart obsługują 1 model XG-760N, najstarszy,bardzo dobrze zresztą,model xg-762n to bardzo duży problem,można posłużyć się ndiswrapper (installation of Windows WiFi drivers), najnowszy nie znam nazwy można znaleść sterowniki w necie.modinfo daje odpowieć, czy sterownik obsługuje dany czipset, oraz lsusb
kod:Bus 002 Device 005: ID 079b:0062 Sagem XG-76NA
numer czipseru to ID 079b:0062.
Pozdrawiam.
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: Rgl »

le_hobbit pisze: (..) jednak nie chce uzywac kabla ethernetowego ani dongla usb (..)
Dlaczego? Połączenie z liveboxem przez kabel USB to najgorsza z możliwości nie zalecana nawet dla uzytkowników Windows. Jeśli masz możliwość pociągniecia kabla z modemu do kompa to najlepiej niech będzie to skrętka ethernet.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”