[SOLVED] Harmonogram dostępu do sieci internet

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: [SOLVED] Harmonogram dostępu do sieci internet

Post autor: dk75 »

Wszystko pięknie ładnie gdy mamy IPTABLES puste - ja nie mam.
Podejrzewam, że kolega pytający się o harmonogram też nie ma pustych IPTABLES ale zapełnione regułkami tworzonymi albo przez Firestarter albo przez UFW.
Dodanie tych wpisów w odpowiednie miejsce tak aby całego firewalla nie skopać jest wyzwaniem a nie to co podaliście jako przykłady wyrwane z kontekstu.
Tak to każdy potrafi - man w rękę i jazda.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tydell »

w najprostszym wypadku iptables odczytuje regułki po kolei i pasujące do zdarzenia stosuje, bądź zatrzymuje się na nich i dalszych regułek nie sprawdza
jak pisałem nie bawię się już tym firewallem więc nie napiszę jak to wygląda
ale możesz w manualu to sprawdzić i wtedy będziesz wiedział gdzie to wkleić żeby nie skopać,

a zresztą, plik z konfiguracją iptables można sobie skopiować na wszelki wypadek i jak potem coś się skopie to spowrotem można wrócić do pierwotnej działającej konfiguracji

nie jest to więc wielka filozofia ani wyzwanie, chęci tylko trochę trzeba, nie zawsze rozwiązanie dostaje się na tacy
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Architektura: x86_64

Post autor: dk75 »

Ale nie ma żadnych komend - wszystko robi wewnętrznie nakładka. Jedyne co jest to wynik tych komend w postaci nieźle zakręconych "łańcuchów" ( "chain" ) w IPTABLES.

I to jest największy ból, bo nie wiadomo co do czego jak się ma listę IPTABLES na 3 ekrany a w samym GUI tylko 3 regułki się wpisywało.

Oczywiście, mogę sobie to wydrukować, manuala też, prześlęczeć 3-6 godzin aby rozszyfrować drogę a potem spróbować gdzieś wetknąć te regułki z harmonogramem - ale mi ten skrypt w bash zajął tylko 15min...
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
michau80
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04

Post autor: michau80 »

OK, może to jest alternatywa...

Póki co zainstalowałem sobie Ubuntu 8.10 (świeże na swoim kompie) dodalem uzytkownika "ula", zrobilem wszystkie kroki tak jak pisane było przez 2 strony forum, i efekt jest nastepjacy:
-na moim ID: net nie dziala :( a powinien
-na uzytkowniku ula: net nie dziala :) i niepowinien
-wniosek, sieć nie dziala wcale...
-po usunięciu harmonogramu z crona wszystko powraca do normy czyli net działa dla wszystkich userów

Czyli dalej coś nie halo jest...

Powtórzyłem wszystkie kroki, i zrobilem harmonogram w cronie dla siebie (user: michau) i siec dziala cały czas nie waże co jest wpisane do crona.

:( możliwe że wcześniej był zbieg okoliczności i poprostu mój router zaczął szwankowac, stad brak lacznosci z netem :)

Ale się nie poddaje i będę próbował do bólu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”