Programowanie Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Programowanie Ubuntu
Co byście polecili komuś, kto dobrze zna programowanie, słabo zna Ubuntu, a chciałby nauczyć się programować pod Ubuntu? Mam na myśli pisać programy lub modyfikować gotowe progsy.
- MrRobby
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Programowanie Ubuntu
Twardzielom wystarczy VIM z kolorowaniem składni. Możesz skorzystać również z jakiś środowisk hmm np eclipse, kdedevelop itp Zależy jeszcze w czym chcesz programować.
Pozdrawiam MrRobby
BTC: 1AVuTQRLNC2Ut2cd2pekWXZhhc1rzBbXNr
LTC: Lei3u3qCTaHrBnabG6VugeUeTVn8TsLTXe
BTC: 1AVuTQRLNC2Ut2cd2pekWXZhhc1rzBbXNr
LTC: Lei3u3qCTaHrBnabG6VugeUeTVn8TsLTXe
To zależy co chesz wiedzieć;)
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
- Kontakt:
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Dobry programista poradzi sobie z każdym nowym systemem operacyjnym. Właściwie to robi się off-top, bo nic nie wiemy w czym chcesz programować. Assembler? Basic, C#, COBOL?
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
to po pierwsze, a po drugie to i temat jest trochę mylący. Bo "programowanie ubuntu" to nie to samo co "programowanie w/pod ubuntu".kamil4521 pisze:Dobry programista poradzi sobie z każdym nowym systemem operacyjnym. Właściwie to robi się off-top, bo nic nie wiemy w czym chcesz programować. Assembler? Basic, C#, COBOL?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Programować chciałbym najlepiej w C#, ale właśnie nie chodzi mi o programoanie pod Ubuntu tylko programowanie systemu, jego skład działanie, co i jak można modyfikować ( w sumie można to chyba wszystko
), jaka jest struktura tego systemu itp. Czyli najlepiej jakby ktoś poradził jakąś książkę, lub stronke w stylu "Programowanie Ubuntu od podszewki"

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Ja tam mogę polecić "Beginning Linux Programming", oraz "Advenced programming on Linux". Ta druga książka była dostępna w Helion.pl w wersji polskiej.
http://enter.pwsz.krosno.pl/~i9357/linux_prog.chm
http://enter.pwsz.krosno.pl/~i9357/linux_prog.chm
- coy
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
@maciorrus
Najpierw musisz się zastanowić gdzie swoje 3 grosze do systemu chcesz dorzucić, co Cię interesuje i na czym się znasz
Do programowania prostych programów w stylu gierki Robots w wersji pod basha nie musisz znać systemu w ogóle, lub prawie w ogóle, wystarczy Tobie zwykłe C#. Po zastanowieniu musisz wybadać sprawę, ocenić siły na zamiary, zweryfikować założenia, ocenić sytuację ponownie i zabrać się do pracy lub poszukać czegoś innego ;] Nikt Tobie nie powie wprost "jak programować Linuxa" 
Podesłany przez el.pescado link ułatwi Tobie skonfigurowanie środowiska pod programowanie.
Podesłana przez kamil4521 może pomóc, ale z doświadczenia wiem, że więcej i szybciej znajdzie się w sieci i nauczy na własnym doświadczeniu niż z książek. Ale oczywiście są pozycje (prawie) obowiązkowe jak ANSI C Kernighana i Ritchiego, ale skoro na programowaniu się znasz to pewnie temat książek też znasz
Najpierw musisz się zastanowić gdzie swoje 3 grosze do systemu chcesz dorzucić, co Cię interesuje i na czym się znasz

Podesłany przez el.pescado link ułatwi Tobie skonfigurowanie środowiska pod programowanie.
Podesłana przez kamil4521 może pomóc, ale z doświadczenia wiem, że więcej i szybciej znajdzie się w sieci i nauczy na własnym doświadczeniu niż z książek. Ale oczywiście są pozycje (prawie) obowiązkowe jak ANSI C Kernighana i Ritchiego, ale skoro na programowaniu się znasz to pewnie temat książek też znasz

- paszczak000
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
- coy
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Eclipse jest dobry, ale potwornie wolny.... :/

- Hauleth
- Wytworny Kaczor
- Architektura: x86
A korzystałeś?? Ja tam krowiastego kompa nie mam a Ganimedes śmiga aż furczy.
Jeśli problem rozwiązany dodaj na początku tematu [SOLVED].
Biblioteka do C++ - Bust Lib: http://code.google.com/p/bust/
Biblioteka do C++ - Bust Lib: http://code.google.com/p/bust/
- paszczak000
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hmm... mam 512 MB RAMu i nie mulicoy pisze:Eclipse jest dobry, ale potwornie wolny.... :/

"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion