Drukowanie dużych plików w HP 4000

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Parabellum
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Drukowanie dużych plików w HP 4000

Post autor: Parabellum »

Niedawno dokupiłem do posiadanej drukarki HP LJ 4000 kość pamięci 64 MB i włożyłem ją do pierwszego slotu zastępując starą 4 MB, została ona wykryta, bo te 64 MB widnieją w wydruku konfiguracji drukarki.

Czasami, poza tekstem pisanym, zachodziła konieczność wydrukowania dokumentów zeskanowanych i schody zaczynały się jeśli taki dokument miał powyżej jednego megabajta, wtedy jego rozmiar w panelu drukowania przybierał wartości większe niż 3 MB i drukarka po dłuższym przetwarzaniu nagle przestała migać, pojawiało się "Gotowe", jednak wydruku nie było, a rozwiązania typu zmniejszenie rodzielczości, kontrastu lub skanu w Xnview były kompromisowe, bo wydruki stawały się ciężkie do rozczytania.
Dlatego też dokupiłem wspomniany RAM, drukarka wprawdze włącza się teraz o dobrych pół minuty krócej, ale pomyślałem, że warto o takie poświęcenie skoro miałoby to oznaczać bezproblemowe drukowanie. Spróbowałem dziś wydrukować 4 MB dokument w GIMP-ie, ale niestety dalej po dłuuugim przetwarzaniu objawy, jak wcześniej.

W związku z tym pytanie do was, zdaję sobie sprawę, że sprzęt leciwy i nie do tego przeznaczony, ale może to wina konfiguracji w systemie i coś dałoby się zmienić w opcjach, by temu zaradzić? Moje SO to Ubuntu 8.10.

Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
przemas
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Drukowanie dużych plików w HP 4000

Post autor: przemas »

Zobacz co masz w logach /var/log/cups/ może coś tam będzie można wyszukać z czym ma problem przy wydruku większego pliku. A ta drukarka czasem nie ma portu sieciowego? Może ją podepnij przez sieć.
Registered Ubuntu User #1910
Registered Linux User #400035
Obrazek
--
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora.
Parabellum
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ciekawy pomysł, w drukarce mam akurat zainstalowany moduł JetDirect, z którego nigdy wcześniej nie korzystałem, kable mam tylko skrętki, mógłbym dokupić odpowiedni, bo brzmi to naprawdę obiecująco, no ale... Wydrukowałem stronę konfiguracyjną i na niej widnieje informacja nie tchnąca optymizmem - "I/O card not ready: 03; LAN error -external loopback", natomiast IP to 0.0.0.0 (ten numer jest chyba potrzebny, by połączyć komputer z drukarką sieciową?), pozostałe wartości, takie jak brama czy maska, są takie same lub "not specified", nie wiem, czy karta jest wadliwa, czy też błędnie skonfigurowana, wykonałem zimny reset, ale w niczym on nie pomógł...
Jeszcze przejrzę cups i jakbym coś się z nich dowiedział, napiszę.
Awatar użytkownika
przemas
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: przemas »

Dziwne powinno dać się ustawić IP w drukarce - mam tak w pracy przy kombajnie CANOAN (kserdo-drukarka sieciowa) - mogę wleźć w ustawienia i ustawić IP czy to po DHCP czy statycznym IP. Może coś ciekawego w instrukcji piszą. Jak coś wyszukasz to napisz - będziemy wymyślać rozwiązanie - hmm zobaczę też jak jest ustawiona drukarka w pracy - bo w sumie też jest i LJ 4000 i jest podłączony sieciowo.
Registered Ubuntu User #1910
Registered Linux User #400035
Obrazek
--
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora.
Parabellum
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

LPT 1 okazało się jednak spełniać wystaraczająco dobrze swoje zadanie, a problem leżał w innej materii. Pierwotnie miałem zainstalowany sterownik PostScript, czyli domyślny, postanowiłem poeksperymentować z innymi, wybrałem pierwszy lepszy inny - HP LaserJet 4000 - CUPS+Gutenprint v5.2.0-rc1 (jak później okazało się, jest on specjalnie przystosowany do wydruku grafiki) i sprawuje się doskonale - drukarka przetwarza króciutko operacje i nie ma żadnych problemów z wydrukiem 6 MP zdjęć, większe też drukuje, ale przetwarza już znacznie dłużej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”