Brak bassu w muzyce

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
casanovva
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Brak bassu w muzyce

Post autor: casanovva »

Witam posiadam laptop Hp Dv7 1199EW i po instalacji Ubuntu 8.10 nie miałem dźwięku lecz problem ten rozwiązałem poprzez dodanie do pliku alsa-base linijki:

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel enable_msi=1
Owszem wtedy dźwięk się pojawił, lecz w beznadziejnej jakości tzn. jest zero basu a dosłownie bolą uszy od dłuższego słuchania ;]

Może ktoś z was miał taki problem i wie jak go rozwiazać ? Był bym za to bardzo wdzięczny ;)
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Brak bassu w muzyce

Post autor: ka_o_3991 »

bo laptopowe głośniki zazwyczaj nie grają zbyt ładnie :P jakiego używasz playera?
casanovva
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie to nie chodzi o głośniki ponieważ na Windowsie to jest po prostu pięknie tzn. bez porównania oczywiście po zainstalowaniu sterowników IDT Hoght Definition Audio CODEC po na świeżym systemie graja dosłownie tak samo. Yyy chyba odpowiedziałem sobie na pytanie ;]
A więc czy można zainstalować tutaj coś podobnego??
A playera używam Audacious oraz oryginalnego z Linuxa lecz nie ma żadnej różnicy w dźwięku.
Poltiser
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Poltiser »

Na początek - sprawdź ustawienia kontroli dźwięku, wszystkie suwaki przesuń na maximum i zobacz czy nie zmieni się jakość dźwięku. Kilka razy złapałem się na tym, że przeoczyłem te ustawienia...
;)
thez1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: thez1 »

Nie to nie chodzi o głośniki ponieważ na Windowsie to jest po prostu pięknie tzn. bez porównania oczywiście po zainstalowaniu sterowników IDT Hoght Definition Audio CODEC po na świeżym systemie graja dosłownie tak samo.
]
znaczy ze zainstalowales te sterowniki na ubuntu? Bo mnie tak samo wkurza brak basu na linuxie
casanovva
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wlasnie nie bo nigdzie nie moge znaleźc na linuxa. ALe mysle ze instalacji tego bylo by ok.
atb80
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: atb80 »

mam podobny problem - brak dźwięku na HP Pavilion dv-5 (model 1130ew)
Czy IDT wypuszcza sterowniki pod Linuxa?
Windows po prostu wykrywa mi tę kartę jako HD Audio - nie rozumiem dlaczego Linux nie chce...
No i pod windowsem dźwięk jest rewelacyjny (o wiele lepszy niż z HD Audio z Acera)
Mój sprzęt:
19 cm /hihihi/ - Sony Vaio VGN, C2Duo 2.2, 4GB RAM, ATI 4550 HD - www.twojeradio.net
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”