jak ustawić połączenie z vpn

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
tomek_k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

jak ustawić połączenie z vpn

Post autor: tomek_k »

Witam,

mam problem z połączeniem z vpn. Przeczytałem mnóstwo tutoriali/poradników na ten temat, ale niestety mam poczucie że wszystkie zakładają nieco wyższy poziom wiedzy w temacie niż mój.

system: Kubuntu 8.04

Dostałem trzy pliki - cert.key, cert.p12 i cert.pem. Znam też adres vpn.xyz.com z którym powinienem się łączyć. (przy pomocy tych danych udało mi się poprawnie nawiązać połączenie z Win XP)

Po długiej lekturze poradników spróbowałem zrobić coś takiego:
/etc/openvpn/client.conf

Kod: Zaznacz cały

remote vpn.xyz.com

dev tun

ifconfig 10.10.10.2 10.10.10.1

secret cert.key
tu prawdopodobnie jest pierwszy ZONK, bo nie mam pojęcia jakie adresy wpisać w linii z ifconfig - ?? :pt36:

przy próbie
sudo openvpn --config /etc/openvpn/client.conf
dostałem

Kod: Zaznacz cały

Thu Feb  5 21:45:00 2009 OpenVPN 2.1_rc7 i486-pc-linux-gnu [SSL] [LZO2] [EPOLL] built on Jun 11 2008
Thu Feb  5 21:45:00 2009 IMPORTANT: OpenVPN's default port number is now 1194, based on an official port number assignment by IANA.  OpenVPN 2.0-beta16 and earlier used 5000 as the default port.
Thu Feb  5 21:45:00 2009 /usr/sbin/openvpn-vulnkey -q cert.key
Thu Feb  5 21:45:00 2009 Insufficient key material or header text not found found in file 'cert.key' (0/128/256 bytes found/min/max)
Thu Feb  5 21:45:00 2009 Exiting
Wcale się nie zdziwię jeżeli wszystko co robiłem do tej pory było zupełnie nie tak... :bag:

Bardzo proszę o wskazówki jak poprawnie skonfigurować takie połączenie.

pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
MrRobby
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: problem z połączeniem z vpn

Post autor: MrRobby »

Kvpnc używałeś? Graficzne cudo do zestawiania vpn
Pozdrawiam MrRobby

BTC: 1AVuTQRLNC2Ut2cd2pekWXZhhc1rzBbXNr
LTC: Lei3u3qCTaHrBnabG6VugeUeTVn8TsLTXe
tomek_k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: jak ustawić połączeniem z vpn

Post autor: tomek_k »

Kvpnc używałeś? Graficzne cudo do zestawiania vpn
Próbowałem ale padłem dość szybko - przy próbie skonfigurowania połączenia wypisał że
Wymagany demon (ipsec) jest niedostępny, połączenie nie będzie możliwe.
zainstalowałem ipsec-tools ale to nie pomogło

pozdrawiam
Tomek
gruszyna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Odp: jak ustawić połączenie z vpn

Post autor: gruszyna »

Cześć,

Z treści wiadomości wnioskuję, że masz połączyć się z jakąś siecią VPN jako klient. Te pliki, które otrzymałeś, mają umożliwić Ci połączenie się z serwerem? Czy dobrze rozumiem?

Jeżeli masz pracować w trybie klienta, to zazwyczaj serwer dostarcza odpowiednich ustawień. Powinieneś je pobrać opcją "pull". Na pewno nie powinieneś używać opcji "ifconfig", bo ustawienie interfejsu otrzymasz od serwera. Jeżeli jesteś klientem TLS, to powinieneś dodać opcję "tls-client".

Niestety, żeby podpowiedzieć Ci coś więcej potrzebuję informacji co znajduje się w otrzymanych przez Ciebie plikach. Nie co do ich konkretnej zawartości, ale jej rodzaju. Np. *.p12 zawierają zazwyczaj klucz i certyfikaty. Dobrze byłoby wiedzieć, przynajmniej ile tych certyfikatów tam jest (powinny być przynajmniej 2 - Twój i Centrum Certyfikacji Kluczy). Czy plik *.key zawiera klucz symetryczny, czy asymetryczny (zobacz informacje dotyczące podstaw kryptografii http://mail.crypto.cmmsigma.eu).

Pozdrawiam,
Andrzej
Awatar użytkownika
pemo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: jak ustawić połączenie z vpn

Post autor: pemo »

Spróbuj jeszcze raz zainstalować KVPN (program do połączeń) oraz dodatkowo Shrew Soft VPN (zapewnia niezbędne demony połączeniowe dla większości połączeń) z repo (centrum oprogramowania).

Dodatkowo czy pod winzgrozom kiedyś się połączyłeś. Jeśli nie to Linux nie jest gorszy tylko lepszy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”