Wyłączenie serwera ze strony WWW.
- COVERek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Wyłączenie serwera ze strony WWW.
Witam, czy jest mozliwosc wylaczenia serwera z ubuntu za pomoca linku na stronie na danym serwerze ?
Linux User #462372 || Ubuntu User #20118
- rryk
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Odp: Włączenie serwera ze strony WWW.
tzn chcesz aby po wpisaniu loginu i hasła na stronie można było wyłączyć serwer dedykowane z ubuntu??
pewnie można ale do tego potrzebna jest znajomość php + jakiś dodatek php który logowałby się na ssh i wydawał polecenie do wyłaczenia się
pewnie można ale do tego potrzebna jest znajomość php + jakiś dodatek php który logowałby się na ssh i wydawał polecenie do wyłaczenia się
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Odp: Włączenie serwera ze strony WWW.
Jakbyś oprogramował to sobie w cgi, perl, to tak;>.
Swoją droga, czemu nie ssh?
/widze że zostałem uprzedzony
Swoją droga, czemu nie ssh?
/widze że zostałem uprzedzony

- COVERek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Odp: Wyłączenie serwera ze strony WWW.
sprawa sie ma tak. u tescia stawiam serwer ktory bedzie sie laczyl z netem za pomoca GSM. chcialbym, aby po zakonczonej pracy w internecie mogl wylczyc sobei serwer za pomoca www, aby nie chodzil on 24h. komputer bedzie tylko w sieci lokalnej, wiec dodakowe zabezpieczenia beda zbedne. 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
możesz zrobić skrypt cgi
i dać na niego setuid chmod +s jakaś_nazwa
ale będzie bardzo nie dobre rozwiązanie! którego nie można wykorzystać. ogarnij sobie ssh - daje bardzo duże możliwości nie tylko dostęp do shella.
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
halt
ale będzie bardzo nie dobre rozwiązanie! którego nie można wykorzystać. ogarnij sobie ssh - daje bardzo duże możliwości nie tylko dostęp do shella.
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
Zrobić dobrą autentykację na stronie /najlepiej z użyciem SSL / i nie powinno być problemów.
Choć hołduje kolegom: instalując PUTTY i poświęcając 20 minut programowi plink możesz uzyskać wyłączenie serwera poprzez kliknięcie na ikonę w pulpicie Windowsa
Choć hołduje kolegom: instalując PUTTY i poświęcając 20 minut programowi plink możesz uzyskać wyłączenie serwera poprzez kliknięcie na ikonę w pulpicie Windowsa

"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
- sibul
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
No to jak już wyłączysz to zdalnie go nie włączysz :> a jeśli chcesz go tylko wyłączyć to serio popieram kolegów wyżej, zapoznaj się z SSH.
Skonfiguruj a raczej odblokuj port 22 pobierz sobie na drugim komputerze putty lub na linuxie w konsoli wydaj polecenie" ssh root@host -p 22" i po poprawnym zalogowaniu wpisz init 0 i się komputer wyłączy. Tak samo przez PuTTY w pole host wpisz root@host <--tutaj juz uzupełnij własny host port pewnie masz standard czyli 22 i po zalogowaniu czyli wpisaniu hasła roota wydaj polecenie init 0
Pozdrawiam Sb'L :>
Skonfiguruj a raczej odblokuj port 22 pobierz sobie na drugim komputerze putty lub na linuxie w konsoli wydaj polecenie" ssh root@host -p 22" i po poprawnym zalogowaniu wpisz init 0 i się komputer wyłączy. Tak samo przez PuTTY w pole host wpisz root@host <--tutaj juz uzupełnij własny host port pewnie masz standard czyli 22 i po zalogowaniu czyli wpisaniu hasła roota wydaj polecenie init 0

OS X 10.8.3
- COVERek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
o to rozwiazanie byloby idealne.leon1313 pisze:Zrobić dobrą autentykację na stronie /najlepiej z użyciem SSL / i nie powinno być problemów.

- paszczak000
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
A to nie prościej będzie napisać skrypt, który sprawdza lokalnie czy maszyna jest podłączona do sieci? Jeśli nie jest to sama zabije serwer i po sprawie?COVERek pisze:sprawa sie ma tak. u tescia stawiam serwer ktory bedzie sie laczyl z netem za pomoca GSM. chcialbym, aby po zakonczonej pracy w internecie mogl wylczyc sobei serwer za pomoca www, aby nie chodzil on 24h. komputer bedzie tylko w sieci lokalnej, wiec dodakowe zabezpieczenia beda zbedne.
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion
- leon1313
- Zakręcona Traszka
COVERek - podałem ci 2 rozwiązania, o które chodzi?
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
- COVERek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
o ten: Choć hołduje kolegom: instalując PUTTY i poświęcając 20 minut programowi plink możesz uzyskać wyłączenie serwera poprzez kliknięcie na ikonę w pulpicie Windowsaleon1313 pisze:COVERek - podałem ci 2 rozwiązania, o które chodzi?

- leon1313
- Zakręcona Traszka
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html
zaciągasz sobie plink i wrzucasz/instalujesz go( prawdopodobnie z całą paczką Putty, ja uzywam Xming-a i tam to jest)
Na maszynie z Linuxem instalujesz serwer ssh, ustalasz hasło na root-a <np: zaq12wsx >
Potem tworzysz sobie plik wylacz.bat o tresci
zaciągasz sobie plink i wrzucasz/instalujesz go( prawdopodobnie z całą paczką Putty, ja uzywam Xming-a i tam to jest)
Na maszynie z Linuxem instalujesz serwer ssh, ustalasz hasło na root-a <np: zaq12wsx >
Potem tworzysz sobie plik wylacz.bat o tresci
Kod: Zaznacz cały
"c:\sciezka\plink.exe" -ssh -pw zaq12wsx root@maszyna_zdalna "init 0"
- woseba
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
Tu bym się nie zgodził...Jeśli serv ma karte WOL to zdalnie można go postawić.SiBUL pisze:No to jak już wyłączysz to zdalnie go nie włączysz :>
Co do problemu kolegi to faktycznie putty i ssh rządzi.
Registered Ubuntu User # 31195
You are registered Linux user number 527911
ubuntu-pomoc.org
You are registered Linux user number 527911
ubuntu-pomoc.org