Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
Wielkie dzięki za odpowiedzi!
Podzieliłem to tak:
C: 15 GB (Windows)
D: 15 GB (NFTS)
E: 55 GB (NFTS)
F: 25 GB (Linuks 11 GB - root; 15 GB - home; 1 GB - swap)
Czyli doszedłem do wniosku, że najlepszą możliwością podzielenia dysku będzie podzielenie jak napisał DadaD. Po przemyśleniu i przeinstalowaniu jeszcze raz wszystkiego stwierdziłem to za najlepszą opcję. Myślę, że jak na moje potrzeby:
- Linux - internet, słuchanie muzyki i codzienne używanie
- Windows - Gry, programy ( nie działające pod Linux'em ) i bardziej odświętne używanie
To taki podział będzie najlepszy.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pewnie znając życie niedługo tu się odezwę z kolejnym problemem.
Podzieliłem to tak:
C: 15 GB (Windows)
D: 15 GB (NFTS)
E: 55 GB (NFTS)
F: 25 GB (Linuks 11 GB - root; 15 GB - home; 1 GB - swap)
Czyli doszedłem do wniosku, że najlepszą możliwością podzielenia dysku będzie podzielenie jak napisał DadaD. Po przemyśleniu i przeinstalowaniu jeszcze raz wszystkiego stwierdziłem to za najlepszą opcję. Myślę, że jak na moje potrzeby:
- Linux - internet, słuchanie muzyki i codzienne używanie
- Windows - Gry, programy ( nie działające pod Linux'em ) i bardziej odświętne używanie
To taki podział będzie najlepszy.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pewnie znając życie niedługo tu się odezwę z kolejnym problemem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
Witam, mam już dosyć windowsów i chcę linuxa.
Narazie jest to dla mnie czarna magia.
Problem jest w tym że niewiem jak ustawić partycje.
Mam dwa twardy dyski: (500 GB + 500 GB = 1000 GB = 1TB).
Ramu mam 3 GB. Chcę miec stabilny i szybki komputer.
I tylko linux, windows do formatu. Proszę o szybką pomoc, z góry dziękuję.
Narazie jest to dla mnie czarna magia.
Problem jest w tym że niewiem jak ustawić partycje.
Mam dwa twardy dyski: (500 GB + 500 GB = 1000 GB = 1TB).
Ramu mam 3 GB. Chcę miec stabilny i szybki komputer.
I tylko linux, windows do formatu. Proszę o szybką pomoc, z góry dziękuję.
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
iVuzion jak chcesz szybko to poczytaj ten wątek bo już są tu wszystkie odpowiedzi na twoje pytania
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
Ale chcę jakiś dobry podział. 
Daj Przykład.

Daj Przykład.
- Krzychu95
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
No np:
20Gb - system
5Gb - swap
reszta - home
Może tak?
20Gb - system
5Gb - swap
reszta - home
Może tak?
Gigabyte EP45-DS3L|Intel C2Q Q8200@3GHz|4GB DDR2|Gainward GTX260|Samsung F1 640GB|Tagan 600W
- DadaD
- Wytworny Kaczor
Witaj!iVuzion? pisze:Ale chcę jakiś dobry podział.
Daj Przykład.
Lubimy gdy nas inni traktują indywidualnie.
Poczytaj jednak wątek bo nikt nie wie co chcesz trzymać na dyskach, jakie rodzaje danych.
Sam system nie potrzebuje dużo miejsca, jak Ci podał powyżej Kolega Krzychu95.
Ogólnie dobrze jest mieć przy tak dużym dysku kilka partycji, co minimalizuje straty przy ewentualnej awarii dysku. Niestety zdarzają się.
Pozdrowienia
-
- Piegowaty Guziec
Hmm, jak już podałem mam 2 Dyski.Krzychu95 pisze:No np:
20Gb - system
5Gb - swap
reszta - home
Może tak?
Czyli jak zrobie tak jak podałeś to zostanie mi dysk 2.
Dysk 1 (500 GB):
20 GB - System
5 GB - Swap
/home - 475 GB (czyli reszta)
Na dysku 2 nie mogę miec drugiego /home ponieważ ten sam punkt montowania, czy jakoś tak. :/
- DadaD
- Wytworny Kaczor
Ale inne partycje tak!iVuzion? pisze:
Na dysku 2 nie mogę miec drugiego /home ponieważ ten sam punkt montowania, czy jakoś tak. :/
także i na tym pierwszym inne partycje możesz mieć, a które po utworzeniu później zamontujesz np do katalogu /mnt.
Czyli:
1. Instalujesz Linuksa tworząc nastepujące partycje:
- / root ok 10 do 20 GB
- /home według uznania np 169 GB
- /Swap na wszelki wypadek 512 MB ale możesz go nie mieć przy tej ilości RAM-u
2 . Restart
3 Tworzysz partycje programem GParted według uznania i o wielkości według własnego widzimisię.
Uwaga: możesz mieć 3 partycje podstawowe i 1 rozszerzoną z wieloma logicznymi.
Twoje pytanie nie jest zadane w tzw Przedszkolu - zacznij samodzielnie szukać odpowiedzi i czytać wątki, także i ten!
Pozdrowienia
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Krzychu - skąd ci się wziął swap na 5 GB
pierwsze słyszę o tak dużym
Ponoć wystarczy 1,5 GB jak ktoś używa hibernacji inaczej 500 MB wystarczy
Tak jak napisali poprzednicy przy dużym dysku warto go podzielić choćby na 4 partycje. Jak coś się wysypie to nie wszystko.
Dla porządku można trzymać na każdej co innego. Linux widzi wszystkie partycje i pozwala na nich zapisywać więc można wskazać programom gdzie co ma być zapisywane.
Podział zależy od ciebie ty tylko wiesz co na nim zamierzasz trzymać i w jakich ilościach./ wielkościach /.
W zasadzie jak napisali poprzednicy na system trzeba niewiele ale koniecznie na osobnej partycji, na Home może być np 200 GB ale to też zależy bo można przyjąć zasadę że na Home trzyma się tylko pliki konfiguracyjne i niektóre dane "podręczne" a zasadniczo wszystko ładuje się na konkretne partycje do tego przeznaczone i wtedy wystarczy na home np. z 50 GB .
Tak że jak widzisz jest wiele możliwości.

Ponoć wystarczy 1,5 GB jak ktoś używa hibernacji inaczej 500 MB wystarczy
Tak jak napisali poprzednicy przy dużym dysku warto go podzielić choćby na 4 partycje. Jak coś się wysypie to nie wszystko.
Dla porządku można trzymać na każdej co innego. Linux widzi wszystkie partycje i pozwala na nich zapisywać więc można wskazać programom gdzie co ma być zapisywane.
Podział zależy od ciebie ty tylko wiesz co na nim zamierzasz trzymać i w jakich ilościach./ wielkościach /.
W zasadzie jak napisali poprzednicy na system trzeba niewiele ale koniecznie na osobnej partycji, na Home może być np 200 GB ale to też zależy bo można przyjąć zasadę że na Home trzyma się tylko pliki konfiguracyjne i niektóre dane "podręczne" a zasadniczo wszystko ładuje się na konkretne partycje do tego przeznaczone i wtedy wystarczy na home np. z 50 GB .
Tak że jak widzisz jest wiele możliwości.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
Ja mam mniej więcej taki podział:
hd1 windows xp - ntfs
hd2 dokumenty - ntfs
hd3 muzyka - ntfs
hd4 filmy, programy - ntfs
hd5 - jest w systemie s=ext2??
hd6 - mandriva
i tu jest mój problem. Ponieważ mandriva mnie denerwuje bo głośniki w laptopie mi na niej sprzęgają, a jak miałem wersję live UBUNTU to jest git. Muszę powiedzieć od razu, że to jest moja pierwsza styczność z linuxem, ale coraz bardziej mi się podoba. Problem mam taki, że jak chcę instalowac UBUNTU to jak przychodzi do partycjonowania to jest problem. Bo mandriva domyślnie wybiera partycję "sda6" bodajże jest napisane, a przy UBUNTU nie mam większego wyboru. Albo chce mi instalować na największym dysku (na tym z filmami i programami), albo formatować cały dysk na jeden. Chcę jeszcze napisac, że nie wie co mam zrobić bo chciałbym mieć UBUNTU i windowsa, ale nie mogę sobie pozwolić na formatowanie wszystkiego.
Aha. i partycje robiłem pod windowsem w programie Partition Magic 8
hd1 windows xp - ntfs
hd2 dokumenty - ntfs
hd3 muzyka - ntfs
hd4 filmy, programy - ntfs
hd5 - jest w systemie s=ext2??
hd6 - mandriva
i tu jest mój problem. Ponieważ mandriva mnie denerwuje bo głośniki w laptopie mi na niej sprzęgają, a jak miałem wersję live UBUNTU to jest git. Muszę powiedzieć od razu, że to jest moja pierwsza styczność z linuxem, ale coraz bardziej mi się podoba. Problem mam taki, że jak chcę instalowac UBUNTU to jak przychodzi do partycjonowania to jest problem. Bo mandriva domyślnie wybiera partycję "sda6" bodajże jest napisane, a przy UBUNTU nie mam większego wyboru. Albo chce mi instalować na największym dysku (na tym z filmami i programami), albo formatować cały dysk na jeden. Chcę jeszcze napisac, że nie wie co mam zrobić bo chciałbym mieć UBUNTU i windowsa, ale nie mogę sobie pozwolić na formatowanie wszystkiego.
Aha. i partycje robiłem pod windowsem w programie Partition Magic 8
- vtold
- Sędziwy Jeż
Może spróbuj użyć Gparted do partycjonowania (można ściągnąć i wypalić jako LiveCD). Ja bym przekonwertował partycję hda5 z ext2 na ext3 (podobnie z hda6). Nie podałeś wielkości partycji ale może da się instalować na tej hda5 (po skonwertowaniu na ext3) a tę hda6 użyć na /home?
Happy linux user #483910
-
- Piegowaty Guziec
Hd5 mam 1 gb i jest to partycja swap, a hd6 ma 23gb. I podczas instalacji Ubuntu jak wybierałem partycjonowanie ręczne i zmieniałem na ext3 to i tak mi wywalało komunikat, że nie wybrałem czegoś. Nie pamiętam. Postaram się dzisiaj spróbować i jeszcze napiszę. A partycja /home jest tylko opcjonalnie wymieniona w dziale "start z ubuntu" więc rozumiem, że nie jest konieczna?
- vtold
- Sędziwy Jeż
Co prawda rzeczywiście jest opcjonalna ale bardzo zalecane jest mieć /home na osobnej partycji. Partycja / (root) może być od niej mniejsza ale możesz uniknąć wielu problemów mając osobno / i /home. Nadal polecam wspomniany wcześniej Gparted (możesz tym programem w bardzo wygodny sposób nie tylko sformatować partycje ale również je podzielić).okiwsamraz pisze:A partycja /home jest tylko opcjonalnie wymieniona w dziale "start z ubuntu" więc rozumiem, że nie jest konieczna?
Happy linux user #483910
- DadaD
- Wytworny Kaczor
Witaj!okiwsamraz pisze:Hd5 mam 1 gb i jest to partycja swap, a hd6 ma 23gb. I podczas instalacji Ubuntu jak wybierałem partycjonowanie ręczne i zmieniałem na ext3 to i tak mi wywalało komunikat, że nie wybrałem czegoś. Nie pamiętam. Postaram się dzisiaj spróbować i jeszcze napiszę. A partycja /home jest tylko opcjonalnie wymieniona w dziale "start z ubuntu" więc rozumiem, że nie jest konieczna?
Jezeli chcesz zlikwidować Mandrivę i zainstalować Ubuntu zrób tak.
1. Uruchamiasz Windows XP
2. Start -> Panel sterowania ->narzedzia administracyjne -> Zarzadzanie komputerem ->Zarządzanie dyskami
usuwasz partycje linuksowe PPM i Usuń dysk logiczny (bo masz je na partycji rozszerzonej?)
powstaje nieprzydzielone miejsce
3. Restart
Gdyby nie można było uruchomić Windows włóż płytę instalacyjną Windows XP i w konsoli odzyskiwania odzyskaj MBR w linii poleceń
Kod: Zaznacz cały
fixmbr
Sprawdzasz czy z Windows wszystko w porządku i następnie:
Włóż do czytnika płytę z Ubuntu i restart
Teraz instalujesz Ubuntu postępując zgodnie z pojawiającymi się komunikatami.
Dochodzisz do partycjonowania i wtedy tworzysz następujące partycje:
/ root wielkość ok 10 GB typ ext3
/ home typ ext3
/ swap 512MB lub 1024 MB
partycje oczywiście można utworzyć wcześniej dystrybucją LiveCD, GParted lub Partiton Magic itp
Uwaga: Partycjonerem z Windows tego nie zrobisz! Nie obsługuje formatu ext3!
Pozdrowienia
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
To nie jest trudne. Zmodyfikuj partycje instalerem Ubuntu - instaluj na tej na której masz najwięcej miejsca tzn zmień rozmiar a na reszcie wolnego miejsca załóż nowe partycje: root oraz swap. Ustaw / na system i "Dalej" 
Nic nie powinno zniknąć z partycji zmniejszonej a po instalacji w sektorze startowym powstanie bootmanager nazywany grub w którym będziesz mógł wybierać system operacyjny.

Nic nie powinno zniknąć z partycji zmniejszonej a po instalacji w sektorze startowym powstanie bootmanager nazywany grub w którym będziesz mógł wybierać system operacyjny.
-
- Piegowaty Guziec
No i zrobiłem tak:
Zacząłem instalację (wcześniej usunąłem partycje z mandrivą). Kiedy przy instalacji doszło do partycjonowania zrobiłem następująco
Podzieliłem wolny obszar na:
1. Swap - 1024 mb
2. /root - 10 gb - ext3
3. /home - 13 gb - ext3
Dalej zaznaczyłem partycję /root i klikam dalej i wywala mi komunikat :
Zacząłem instalację (wcześniej usunąłem partycje z mandrivą). Kiedy przy instalacji doszło do partycjonowania zrobiłem następująco
Podzieliłem wolny obszar na:
1. Swap - 1024 mb
2. /root - 10 gb - ext3
3. /home - 13 gb - ext3
Dalej zaznaczyłem partycję /root i klikam dalej i wywala mi komunikat :
I jeszcze na samym początku jak pojawia mi się pytanie o sposób uruchomienia płyty i daję na Instalację to zanim się pojawi wszystko to pokazuje się komunikat:Instalator Ubuntu pisze:
Nie zdefiniowano głównego systemu plików.
Proszę to poprawić w menu partycjonowania.
PC1 0000:02:00.0 unsupported PM cad reg (?)
- vtold
- Sędziwy Jeż
Jeśli Cię dobrze zrozumiałem to kazałeś zrobić partycję /root a powinieneś /okiwsamraz pisze:2. /root - 10 gb - ext3
Popraw mnie jeśli się mylę.
Happy linux user #483910
- Jarzyna
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Witam, jeśli pozwolicie, to się przyłączę i zadam jedno pytanie; Otóż czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jakie partycje są dobre na początek (tj. początkujący) i jak rozdzielić dobrze dysk pomiędzy nie. Dodam, że mam na PC dysk wielkości ok. 30GB.
Z tego co zauważyłem, to jest partycja "/" i "root" systemowe, "home" główna ze wszelkimi danymi lub backup windy...a i partycja SWAP nie wiem co to jest?
Dziękuje z góry za pomoc.
Z tego co zauważyłem, to jest partycja "/" i "root" systemowe, "home" główna ze wszelkimi danymi lub backup windy...a i partycja SWAP nie wiem co to jest?
Dziękuje z góry za pomoc.

Kubuntu Linux user no. #26234 

- icyhot12
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Witam!
Oto moje ułożenie partycji:
http://img9.imageshack.us/img9/7194/dyskibe2.png
Widać że mam wielki nieporządek ;/
Chce poskładać te porozrzucane partycje w kilka dużych i tutaj moja prosba:
Nie wiem co moge ruszyć a czego nie nie chce zniszczyć danych.
Poniżej mały schemat:
-windows XP-100GB (tak jak jest)
-ubuntu (partycja dla ubuntu ma 200GB chcialbym aby zawierała partycje z plikami niezbednymi do pracy czyt, pliki systemowe; partycje na gry,zdjecia i muzyke; partycje do zabawy czyt. testy nowych dystrybucji linuksa
PS:dysk 300GB (całość)
Oto moje ułożenie partycji:
http://img9.imageshack.us/img9/7194/dyskibe2.png
Widać że mam wielki nieporządek ;/
Chce poskładać te porozrzucane partycje w kilka dużych i tutaj moja prosba:
Nie wiem co moge ruszyć a czego nie nie chce zniszczyć danych.
Poniżej mały schemat:
-windows XP-100GB (tak jak jest)
-ubuntu (partycja dla ubuntu ma 200GB chcialbym aby zawierała partycje z plikami niezbednymi do pracy czyt, pliki systemowe; partycje na gry,zdjecia i muzyke; partycje do zabawy czyt. testy nowych dystrybucji linuksa
PS:dysk 300GB (całość)
Nie wiem zupełnie o co Ci chodzi icyhot12, chcesz, aby pod / było całe te 200 Gb ?