Brak zmiany Rozdzelczości,
- marik_k
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Brak zmiany Rozdzelczości,
Witam
Jestem początkującym użytkownikiem mam natomiast taki problem, że nie mogę zmienić rozdzielczości
i odświerzania. Wświetlona jest rozdzielczość 1280 x 800 i nie ma innej, jeśli to jest też jakieś naprowadzenie na prblem to, gdy instalowałem ten system instalator mógł się włączyć tylko w trybie domyślnej rozdzielczości bo inaczej to okno instalatora wyświetlało się takie ogromne, że widziałem tylko kilka języków przypuszczam że i ta rozdzielczość jest przyczyną błedu compiza.
Posiadam Laptopa HP Compaq nx7400 z kartą Intel Graphic Accelerator
Jestem początkującym użytkownikiem mam natomiast taki problem, że nie mogę zmienić rozdzielczości
i odświerzania. Wświetlona jest rozdzielczość 1280 x 800 i nie ma innej, jeśli to jest też jakieś naprowadzenie na prblem to, gdy instalowałem ten system instalator mógł się włączyć tylko w trybie domyślnej rozdzielczości bo inaczej to okno instalatora wyświetlało się takie ogromne, że widziałem tylko kilka języków przypuszczam że i ta rozdzielczość jest przyczyną błedu compiza.
Posiadam Laptopa HP Compaq nx7400 z kartą Intel Graphic Accelerator
- coy
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Odp: Brak zmiany Rozdzelczości,
Zwyczajowo modyfikujesz konfigurację Xów poprzez odpowiednią edycję pliku /etc/X11/xorg.conf np komendą lub poleceniem, ale chyba się trochę pozmieniało ostatnio w Linu... Używam *buntu od paru miesięcy bo przez pewien czas przez pracę musiałem się przesiąść na M$ i wszystko mi pięknie ryra i z niczym nie miałem większego problemu, przez co od momentu zainstalowania nie dłubałem w xorg.conf i teraz się okazało, że u mnie jest on prawie pusty! Żadnych rozdzielczości, odświeżania, głębi kolorów, konfiguracji modułów, peryferiów I/O ani nic takiego... muszę o tym poczytać. Zwyczajowo to się robiło tak jak napisałem powyżej, zarówno na XFree86 jak i na wcześniejszych wersjach Xorg więc spróbuj, może coś podziała a ja muszę się zadowolić automagicznym gnome-display-properties i poczytać 
Kod: Zaznacz cały
sudo pico /etc/X11/xorg.conf
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
dołączam się do pytania bo podobny problem mam
instalowałem dzisiaj ubuntu8.04 na monitorze 19"1440x900 i wszystko było ok
ale później podłączyłem go pod docelowy monitor 17"1280x720 ale uruchomił się przy rozdzielczości 800x600
w zmianie rozdzielczości mam tylko możliwość zmienić na mniejsze wartości, więc pogrzebałem w xorg.conf dodając ręcznie 1280x720, po resecie system uruchomił się w trybie tekstowym po czym wyskakuje okno z opcjami kontynuuj - uruchamia się znowu w 800x600, oraz konfiguruj gdzie mogę wybrać markę i model monitora(niestety nie ma jej na liście) gateway1775, wybrałem podobny 1730 i wskazałem odpowiednią rozdziałkę ale niestety nie akceptuje jej - test kończy się niepowodzeniem
jak mogę wybrać żądaną rozdzielczość albo chociaż zbliżoną
EDIT:
witam ponownie
nadal nie mogę zmienić rozdzielczości
próbowałem pogrzebać parę razy w xorg ale nic to nie daje, raz go nawet skasowałem i po ponownym uruchomieniu go nadal nie było
uruchomiłem także:
za każdym razem mam maks 800x600@61
jak całkiem namieszam w xorg to po resecie x-ów uruchamia mi się okno(to nie jest mój screen)

próbuje tam z różnymi typami monitorów i rozdzielczości, za każdym razem ten sam efekt
pomóżcie mi chociaż zmienić na 1024x768(w takiej rozdzielczości ekran z ładowaniem ubuntu się uruchamia)
instalowałem dzisiaj ubuntu8.04 na monitorze 19"1440x900 i wszystko było ok
ale później podłączyłem go pod docelowy monitor 17"1280x720 ale uruchomił się przy rozdzielczości 800x600
w zmianie rozdzielczości mam tylko możliwość zmienić na mniejsze wartości, więc pogrzebałem w xorg.conf dodając ręcznie 1280x720, po resecie system uruchomił się w trybie tekstowym po czym wyskakuje okno z opcjami kontynuuj - uruchamia się znowu w 800x600, oraz konfiguruj gdzie mogę wybrać markę i model monitora(niestety nie ma jej na liście) gateway1775, wybrałem podobny 1730 i wskazałem odpowiednią rozdziałkę ale niestety nie akceptuje jej - test kończy się niepowodzeniem
jak mogę wybrać żądaną rozdzielczość albo chociaż zbliżoną
EDIT:
witam ponownie
nadal nie mogę zmienić rozdzielczości
próbowałem pogrzebać parę razy w xorg ale nic to nie daje, raz go nawet skasowałem i po ponownym uruchomieniu go nadal nie było
uruchomiłem także:
ale nic to nie dałosudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
za każdym razem mam maks 800x600@61
jak całkiem namieszam w xorg to po resecie x-ów uruchamia mi się okno(to nie jest mój screen)

próbuje tam z różnymi typami monitorów i rozdzielczości, za każdym razem ten sam efekt
pomóżcie mi chociaż zmienić na 1024x768(w takiej rozdzielczości ekran z ładowaniem ubuntu się uruchamia)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Ja też mam podobny problem to znaczy kiedy zmieniam rozdzielczość w stystem>administracja>nvadia x server settings i wybieram rozdzielczość 1280x1024 to wszystko jest OK ale gdy uruchamiam system ponownie to rodzielczość zmienia się na 1024x768(jest to domyślna wartość auto) gdy chcę zapisać zmiany(save x configuration file) to wyświetla się taki błąd:
Unable to create new X config backup file '/etc/X11/xorg.conf.backup'.
Co zrobić aby rozdzielczość nie była przywracana przy restarcie???
- coy
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Nie mam Nvidi i jestem po dobrych paru piwach, ale spróbuj ten program w którym to Tobie wyskakuje odpalić wpisując przed nim "sudo". W sensie, że coś takiego:bivell pisze:gdy chcę zapisać zmiany(save x configuration file) to wyświetla się taki błąd:
sudo <nazwa pakietu>>