Zmiana adresu MAC uniemożliwia powązanie z jakimkolwiek AP

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Kamil83
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Zmiana adresu MAC uniemożliwia powązanie z jakimkolwiek AP

Post autor: Kamil83 »

Witam.
Borykam się z tym problemem już drugi miesiąc i sporo przeczytałem na forum. Większość ludzi ma problem ze zmianą MAC. Ja mam problem z działaniem karty po jego zmianie. A oto szczegóły:
Laptop Dell Latitude D630
Ubuntu 8.04 i 8.10 (problem obecny na obu wersjach)
Karty sieciowe NEC WarpStar WL54AG Atheros 5211a/b/g i Dell BCM4312a/b/g (problem obecny na obu kartach)

Otóż chce się podłączyć do AP na którym jest filtracja MAC. Na XP po podmianie adresu fizycznego nie ma z tym żadnego problemu. Na Ubuntu tak. Zmieniam adres w konsoli ifconfig potwierdza zmianę. Od tego momentu karta z punktu widzenia zwykłego usera przestaje działać (tzn. nie da się podłączyć już do żadnej sieci). Nie ważne czy jest to sieć z otwartą autentykacją czy z filtracją adresów MAC. Karta po prostu nie połączy się już z żadną siecią. Przywrócenie starego adresu nie pomaga. Po restarcie systemu wszystko jest OK.
Próbowałem podmiany adresu różnymi sposobami. Również w pliku interface. Skutek był taki, że system uruchamiał się ok 2 razy dłużej. A po uruchomieniu Manager sieciowy informował że: Urządzenie to nie jest obsługiwane. W zależności od edycji pliku interface ifconfig pokazywał podmieniony adres lub fabryczny.

Ubuntu był przeinstalowywany kilka razy. Problem występuje na obu kartach sieciowych. Robiłem testy na 4 różnych AP w tym na moim własnym routerze wi-fi Linksysa.

Nie znam się dobrze na linuxie nie wiem czy jest to problem sterowników, klienta DHCP czy czegoś innego.
zamiatacz4ulic
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: Zmiana adresu MAC uniemożliwia powązanie z jakimkolwiek AP

Post autor: zamiatacz4ulic »

Problem tkwi w uprawnieniach. W ubuntu 7** nie było problemów, w ubuntu 8** zostały zmienione przez doweloperów uprawnienia do kofiguracji sieci. Należy przydzielić uprawnienia do sieci, system>administracja>użytkownicy i grupy>wybrać edycję usera>właściwości zakładka uprawnienia użytkownika lub system>administracja>upoważnienia, bardziej wyrafinowaneu czynności z konta administratora.
Polecam Wicd zamiast network menager, wicd po odpowiednim skonfigurowaniu i zmianach j.w. wlocie zmienia karty adresy wla na lan nawet pracujące w sieciach o różnych adresach.
instalacja na stronie wicd + google, polecam.
Generalnie w ubuntu system uprawnień nie jest wygodny.Konto roota (su nie mylić z sudo),należy edytować samemy, żeby działało normalnie tak jak w linuksie, ale to jest inna bajka.Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem.
Kamil83
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sprawdziłem te uprawnienia i faktycznie coś było od sieci. Zarówno w userach jak i w upoważnieniach. Dodałem te wszystkie opcje. Niestety nic to nie pomogło. Zmiana MAC nadal "psuje" kartę.

Ale wielkie dzięki za sugestie i za Wicd. Już go zainstalowałem i faktycznie jest sporo lepszy od tego standardowego. Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ale czy w tym programie można podmieniać MAC? Bo nie widzę tego w opcjach.

Wracając do tematu. W uprawnieniach były pewne opcje, do których nie miałem uprawnień a i tak z konta usera je zmieniałem. To dziwne. Ale myślę, że jak by coś z obsługą kart bezprzewodowych było poza uprawnieniami to dostał bym jakieś ostrzeżenie. Tak na marginesie. Zmianę mac zawsze dokonuje jako root. Po wpisaniu sudo su.
Felix910
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: Felix910 »

Witajcie, mam ten sam problem...
Po zmianie adresu MAC czy to za pomocą narzędzia macchanger, czy też tradycyjnie przez ifconfig nie mogę połączyć się ze swoją siecią (żeby nie było nieścisłości - nie mam filtracji mac). Po zamianie adresu na pierwotny (sprzętowy) wicd bez problemu łączy się z routerem. Tak jak radził zamiatacz4ulic w uprawnieniach użytkowników dodałem opcję "Połącz z sieciami przewodowymi i bezprzewodowymi", nie dało to jednak żadnego skutku. Nic nie daje również uruchomienie wicd'a z prawami administratora. Bardzo proszę o rady, jak można rozwiązać ten problem.
Kamil83
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie udało mi się rozwiązać problemu ze zmianą adresu MAC. Ale mogę bardziej uściślić teraz parę rzeczy. Dochodzi do powiązania z AP w warstwie fizycznej. Tzn. komunikacja w tej warstwie nie jest blokowana. Problem jest albo z podwarstwą MAC albo wyżej z klientem DHCP. Jak by nie było u mnie nawet zmiana adresu na domyślny sprzętowy nie "naprawia" karty. Pomaga tylko restart. Próbowałem na innym kompie tym razem z siecią przewodową. Tam zmiana MAC działała bez problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”