Bluefish - "zobacz w przeglądarce"

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
olele
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Bluefish - "zobacz w przeglądarce"

Post autor: olele »

Nie działa mi przycisk "zobacz w przeglądarce" z paska głównego. Jak skonfigurować Bluefisha, żeby kod otwierał się w Firefoksie? W tej chwili po kliknięciu nic się nie dzieje.

I dodatkowe pytanie - czy można to ustawić tak, żeby w Firefoksie karta się tylko odświeżała, jeżeli jest już otwarta, czy też jest to już sprawa ustawień Firefoksa?

Bluefish 1.0.7
Firefox 3.0.5
Ubuntu 8.10
Gnome 2.24.1

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie.
kostekjo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: Bluefish - "zobacz w przeglądarce"

Post autor: kostekjo »

Jeżeli chodzi o odświeżanie to poszukaj w ustawieniach firefoxa. Natomiast by zmusić bluefish musisz podać ścieżke do przegladarki w ustawieniach bluefisha.
olele
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: olele »

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Napiszę co i jak udało mi się osiągnąć.
Najpierw klikam w ustawienia Bluefisha, otwiera sie okno o dziwnej nazwie "Preferencje edycji'. Wybieram z menu "Programy zewnętrzne". U góry mam listę zatytułowaną "Przeglądarki", więc jestem na dobrej drodze. Lista składa sie z dwóch kolumn: etykieta i polecenie. Kilka przeglądarek jest wstępnie wpisanych, nie ma jednak firefoxa. Dopisanie go nic nie daje, podobnie jak modyfikacja wpisu "Przeglądarka domyślna".Okazuje sie, że należy zmodyfikować pierwszy wpis z listy, bo tylko nim jak mi się wydaje interesuje się Bluefish. Wpisanie tam polecenia "firefox" powoduje, że przycisk z menu głównego ożywa. Jego kliknięcie otwiera nowe okno przeglądarki ze stroną startową. Jako że nie całkiem o to mi chodziło robię rzecz następującą - modyfikuję polecenie do postaci firefox -remote 'openURL(%s). Teraz działa prawie dobrze - otwiera się karta z moim projektem w otwartym oknie Firefoksa. Niestety każde kliknięcie w przycisk to nowa karta w FF. Nie umiem zmusić przeglądarki do odświeżania karty. Przejrzałem wszystkie opcje ustawień Firefoksa i Tabmixplusa ale nic nie znalazłem a wszystkie próby kombinowania zawiodły. Pytanie moje więc brzmi nieco offtopowo:
Jak zmusić Firefoksa do odświeżania karty już otwartej, jeżeli odnośnik wywołujący ma taki sam adres jak ta karta.
beatl

Post autor: beatl »

Dziękuję bardzo za tę poradę. Mam Ubuntu 8.10 i na nim Nvu niestety ale nie działa, bo jak można nazwać inaczej samo zamykanie się programu.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64

Post autor: Adlatus »

Był wątek na forum o zamykaniu KompoZera (wersja Nvu) i rozwiązanie problemu. Na pewno znajdziesz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”