mam dysk zewnetrzny USB Caviar 500GB
pytanie brzmi
jak go zabezpieczyć przed innymi ?
jak na razie to kazdy moze wejsc do mnie do pokoju z laptopem (np siostra) i przegladac moje pliki
czy da się założyc jakoś hasło na caly dysk ?

pozdrawiam
Dopóki siostra nie podłączy dysku do swojego komputera co w przypadku dysku podłączonego przez USB nie jest takie trudne. A wtedy to już cały świat przed nią, żadne chmody jej nie powstrzymają;)Przed siostrą zabezpieczy Cie ustawienie odpowiednich praw do katalogów (chmod, chown),
lub nadanie odpowiednich opcji montowania w fstab.
Jeśli siostra ciekawska to strzelanie z armaty będzie jak najbardziej właściweA wtedy to już cały świat przed nią, żadne chmody jej nie powstrzymają
Mam pytanie, bo w żadnych materiałach które czytałem nie jest to wprost powiedziane ...Tirian pisze:Mimo wszystko polecam TrueCrypta.Najlepiej zrobić wolumin o 200mb mniejszy niż partycja dysku, bądź stworzyć małą partycję i na ten niezabezpieczony obszar wrzucić instalk(i) lub wersję portable TC - Można korzystać na każdym kompie: zarówno na Linuxie jak i na Windzie, bo program jest dostępny na obu systemach
Musisz zainstalować TCigotit4free pisze:Mam pytanie, bo w żadnych materiałach które czytałem nie jest to wprost powiedziane ...
Żeby odczytać zawartość takiego katalogu czy partycji na obcym komputerze musi on mieć zainstalowanego truecrypta ? Czy może TC "podczepia" aplikacje pozwalającą na wklepanie hasła i dostęp ?
No to kiepa, bo przenoszę dane na penie między komputerami na których pracuję, ale nie mam na nich prawa instalować czegokolwiek:sad:MrRobby pisze:Musisz zainstalować TC
Chodzi mi o taki model działania, w którym część pendrajwa będzie dostępna dla urządzeń typu odtwarzacz mp3 w radio samochodowym albo odtwarzacz avi/mpg a część jako kontener umożliwiający bezpieczne przenoszenie danych i dostęp do nich na komputerach z XP/Win200/linuksamiTruecrypt portable/mobile dla Linux-a:
wersja po angielsku: http://wag-net.ch/?p=12
Co prawda mój angielski nie jest rewelacyjny więc postaram się po części przetłumaczyć oraz opisać tak jak ja to zrobiłem.
Ze strony http://www.truecrypt.org/downloads.php pobieramy na pulpit Truecrypt-a dla Ubuntu, jest również opcja dla OpenSuSE.
Plik truecrypt-6.1a-ubuntu-x86.tar.gz otwieramy za pomocą Zarządca archiwów i zawartość truecrypt-6.1a-setup-ubuntu-x86 wypakowujemy w dogodny dla nas miejscu. Następnie "dwu-klikiem" otwieramy go i wybieramy opcję Extract .deb Package File. Następnie nalezy akceptować licencje i w kolejnym okienku jest tylko wybór OK który należy kliknąć. Plik o nazwie truecrypt_6.1a-0_i386.deb zostanie wypakowany w /tmp. Należy ten plik otworzyć ponownie w Zarządca archiwów i wypakować tym razem plik data.tar.gz. Plik data.tar.gz otwieramy ponownie za pomocą Zarządca archiwów i przenosimy się do katalogu /./usr/bin/ z kąd wypakowujemy na naszego pendrive plik TRUECRYPT
Zaszyfrowany plik/partycja stworzona za pomocą windowsowego Truecrypta można również otworzyć za pomocą Truecrypta Linuxowego. W miejscu gdzie wypakowaliśmy truecrypta linuxowego klikamy na nim dwukrotnie i pojawia się dla nas identyczny Truecrypt tak jak w Windowsie.
Takim oto sposobem nie potrzeba instalować programu Truecrypt ani na Windowsie ani na Ubuntu. Działa z Pendrive-a. Jeden minus wersji linuxowej to aby zamontować wirtualna partycję należy posiadać prawa lub hasło roota/administratora.
Truecrypt na którym przeprowadzono testy to 6.1a działa poprawnie na:
Ubuntu 8.04, Edubuntu, Mandriva Spring Edition 2008,
Tiaa ... i w każdym miejscu gdzie się pojawię z penem mam zaczynać od poszukiwania administratora systemuTirian pisze:Może porozmawiaj z kim trzeba, coby Ci zainstalowali tego TC
Myślałem, że masz po prostu jedno stanowisko pracy i na nim możesz TC zainstalować za zgodą admina.igotit4free pisze:Tiaa ... i w każdym miejscu gdzie się pojawię z penem mam zaczynać od poszukiwania administratora systemu Nieźle. Chyba się z U3 przeproszę, chociaż nie cierpię jak maszyna coś "sama robi".
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości