VSFTPD i problematyczna zdalna praca oraz lokalna na Sambie
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
VSFTPD i problematyczna zdalna praca oraz lokalna na Sambie
Zainstalowałem serwer VSFTPD. Pracuję raz w lokalnej sieci, a raz zdalnie przez FTP. Jednak praca zdalna przez FTP jest dość uciążliwa, m.in. z powodu dość częstego przerywania połączenia (np. w czasie transferu plików z serwera na lokalny komputer), a także dziwnie zmieniają się uprawienia do plików i katalogów.
Utworzyłem sobie dostęp przez FTP przez konto www, które to jest przyporządkowane do grupy www-data. Katalog /home/www całkowicie przyporządkowałem do /var/www za pomocą mount --bind [...]. Dalej, od czasu do czasu zdarzy się sytuacja, w której loguję się na serwer ftp przez np. Total Commander-a i widzę listę katalogów, gdzie większość z nich w kolumnie czas ma znak zapytania (?) z atrybutem 775. To i tak dziw, że wszystko wyświetla, bo np. Zend Studio w na liście katalogów ma tylko te, które mają jakąkolwiek ustawioną datę w kolumnie "czas". Zupełnie nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. W logach vsftpd nic specjalnego nie ma, tj. błędów nie widzę.
Konfiguracja vsftp:
listen=YES
anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
file_open_mode=0666
anon_upload_enable=NO
anon_mkdir_write_enable=NO
dirmessage_enable=YES
xferlog_enable=YES
connect_from_port_20=YES
idle_session_timeout=600
async_abor_enable=YES
ftpd_banner=FTP Server
chroot_local_user=YES
ls_recurse_enable=YES
secure_chroot_dir=/var/run/vsftpd
pam_service_name=vsftpd
rsa_cert_file=/etc/postfix/ssl/smtpd.crt
rsa_private_key_file=/etc/postfix/ssl/smtpd.key
max_login_fails=1
use_localtime=YES
force_dot_files=YES
Gdzie szukać dalszych błędów i wskazówek?
Inna sprawa, że zapis plików w sieci lokalnej jest również dziwny. Dziwność polega na tym, że w różnych programach czas zapisu pliku na serwer jest różny, co mnie dziwi. Np. kiedy zapisuje ten sam plik xx Kb w Crimson Editor, to trwa to czasem z 8 sekund. Kiedy zapisuję go przez Zend Studio, zapis jest natychmiastowy bez praktycznie opóźnień. Od czego to może zależeć?
--
CT
Utworzyłem sobie dostęp przez FTP przez konto www, które to jest przyporządkowane do grupy www-data. Katalog /home/www całkowicie przyporządkowałem do /var/www za pomocą mount --bind [...]. Dalej, od czasu do czasu zdarzy się sytuacja, w której loguję się na serwer ftp przez np. Total Commander-a i widzę listę katalogów, gdzie większość z nich w kolumnie czas ma znak zapytania (?) z atrybutem 775. To i tak dziw, że wszystko wyświetla, bo np. Zend Studio w na liście katalogów ma tylko te, które mają jakąkolwiek ustawioną datę w kolumnie "czas". Zupełnie nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. W logach vsftpd nic specjalnego nie ma, tj. błędów nie widzę.
Konfiguracja vsftp:
listen=YES
anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
file_open_mode=0666
anon_upload_enable=NO
anon_mkdir_write_enable=NO
dirmessage_enable=YES
xferlog_enable=YES
connect_from_port_20=YES
idle_session_timeout=600
async_abor_enable=YES
ftpd_banner=FTP Server
chroot_local_user=YES
ls_recurse_enable=YES
secure_chroot_dir=/var/run/vsftpd
pam_service_name=vsftpd
rsa_cert_file=/etc/postfix/ssl/smtpd.crt
rsa_private_key_file=/etc/postfix/ssl/smtpd.key
max_login_fails=1
use_localtime=YES
force_dot_files=YES
Gdzie szukać dalszych błędów i wskazówek?
Inna sprawa, że zapis plików w sieci lokalnej jest również dziwny. Dziwność polega na tym, że w różnych programach czas zapisu pliku na serwer jest różny, co mnie dziwi. Np. kiedy zapisuje ten sam plik xx Kb w Crimson Editor, to trwa to czasem z 8 sekund. Kiedy zapisuję go przez Zend Studio, zapis jest natychmiastowy bez praktycznie opóźnień. Od czego to może zależeć?
--
CT
Odp: VSFTPD i problematyczna zdalna praca oraz lokalna na Sambie
Jesli zapisujesz na tym samym serwerze to pewnie od programu:P Streść w jednym zdaniu swój problem, bo w sumie napisałeś pare linijek i i tak nei wiadomo o co Ci chodzi.
-
- Sędziwy Jeż
Nie wiem, czy da się krócej napisać, ale spróbuję. Chciałbym mieć te same uprawnienia do zasobów dla użytkowników pracujących lokalnie i zdalnie przez FTP. To pierwsza sprawa. A druga, że serwer FTP (VSFTPD) wyświetla mi w Total Commanderze listę katalogów, gdzie większość z nich ma "Czas utworzenia" określony ????????. Nie wiem, jak to dokładniej wyjaśnić. Mogę zrobić zrzut ekranu tego, co widzę.17piotrek pisze:Jesli zapisujesz na tym samym serwerze to pewnie od programu:P Streść w jednym zdaniu swój problem, bo w sumie napisałeś pare linijek i i tak nei wiadomo o co Ci chodzi.
--
CT
To zrób i daj go tutaj;)
-
- Sędziwy Jeż
Proszę bardzo, tak to wygląda:17piotrek pisze:To zrób i daj go tutaj;)
[img=http://img299.imageshack.us/img299/4898/50445325.th.png]
Fakt, znaki zapytania są, ale co Ci one przeszkadzają? W czym tkwi problem?
-
- Sędziwy Jeż
No problem w tym, że:17piotrek pisze:Fakt, znaki zapytania są, ale co Ci one przeszkadzają? W czym tkwi problem?
1. Niektórych plików nie mogę przegrać, bo np. w 80% transfer staje i dalej nie idzie.
2. W TC widzę katalogi, ale np. w Zend Studio i Crimson Editor przez ftp części katalogów w ogóle nie widzę lub nawet nie pokazuje listy katalogów.
3. Są jakieś problemy z uprawnieniami do plików, ponieważ jedna osoba przegra plik lokalnie, to przez ftp inna nie może go ściągnąć.
Generalnie w logach vsftpd nie widzę niczego podejrzanego, ale może się mylę :/ Nie wiem, gdzie dalej szukać przyczyn problemów.
--
CT
Niektóre serwery zezwalają na maxymalny rozmiar pliku, moze to jest przyczyna punktu 1? Co do 2 to nie wiem, co do 3. to moze inaczej masz umask ustawiony?
-
- Sędziwy Jeż
Ad. 1 Jeśli chodzi o samo ograniczenie w konfiguracji vsftpd, to nie ustawiałem tego, czyli nie mam ograniczeń.17piotrek pisze:Niektóre serwery zezwalają na maxymalny rozmiar pliku, moze to jest przyczyna punktu 1? Co do 2 to nie wiem, co do 3. to moze inaczej masz umask ustawiony?
Ad.3 Tak się właśnie zastanawiam na jaką wartość umask ustawić. Może jakaś sugestia?
--
CT
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
ad.1. Jakie masz wartości timeout, np:
ad.2. W Zend Studio możliwe, że nie masz w "File Manager" (pod strukturą drzewa w polu rozwijanym) wybranej opcji "All Files", ale może być to też z powodu braku uprawnień.
ad 3. Dodaj do pliku konfiguracyjnego:
Powinno to załatwić sprawę uprawnień.
Kod: Zaznacz cały
idle_session_timeout=1200
data_connection_timeout=1800
ad 3. Dodaj do pliku konfiguracyjnego:
Kod: Zaznacz cały
local_umask=022
fanaticalcode.com
-
- Sędziwy Jeż
Było, ale usunąłem i teraz przywróciłem tę opcję.skarlcf pisze:ad.1. Jakie masz wartości timeout, np:Te parametry miałem ustawione, ale zwiększyłem ich wartości, co faktycznie powinno mieć wplyw na czas połączenia.Kod: Zaznacz cały
idle_session_timeout=1200 data_connection_timeout=1800
ad.2. W Zend Studio możliwe, że nie masz w "File Manager" (pod strukturą drzewa w polu rozwijanym) wybranej opcji "All Files", ale może być to też z powodu braku uprawnień.
Zależy w której wersji, ale w 6.1.1 nie widzę tej opcji albo źle szukam. Popatrzę jeszcze w globalnych preferencjach.
ad 3. Dodaj do pliku konfiguracyjnego:Powinno to załatwić sprawę uprawnień.Kod: Zaznacz cały
local_umask=022
Pytanie jeszcze z innej "beczki": czy mogę wszystkim plikom w danym katalogu uaktualnić niejako datę do bieżącego dnia i godziny? Jeśli tak, to jak?
--
CT