Zdjęcia HDR i program Qtpfsgui

Grafika, film, dźwięk.
Apostate
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Zdjęcia HDR i program Qtpfsgui

Post autor: Apostate »

- HDR - High Dynamic Range, Szeroki Zakres Tonalny, metoda uzyskania obrazu o zakresie tonalnym znacznie szerszym od zarejestrowanego przez aparat na pojedynczej klatce polegająca na tworzeniu pliku, zazwyczaj o 32 bitowej głębi koloru, powstałego na skutek połączenia kilku obrazów tej samej sceny naświetlanych w różny sposób, tak, aby na poszczególnych klatkach zarejestrować poprawnie wszystkie zakresy, od świateł do cieni.
Qtpfsgui - to opensourcowy program do tworzenia HDRów, który próbuję rozgryźć.

Bawił się ktoś z was w takie rzeczy? Szukam jakiś porządnych tutoriali właśnie na Qtpfsgui i Gimpa.

Rzecz jest bardzo efektowna, więc może kogoś najdzie ochota i napisze how-to.
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Zdjęcia HDR i program Qtpfsgui

Post autor: dk75 »

Po pierwsze to aparaty rejestrują w większej przestrzeni barw - ostatnio w 36bit;
potem jest to konwertowane do 24bit JPEG przez oprogramowanie aparatu.
Jak masz porządny sprzęt (lustrzanka albo choć hybryda) który zapisuje do RAW to wystarczy jeden plik RAW - wyciągasz z niego trzy pliki z różnym przedziałem tonalnym tak aby w tych 3 plikach odzwierciedlić cały 36bit przedział. Plus to taki, że zdjęcie będzie nieporuszone.

Drugi sposób to bracketing - też lepsze sprzęty. Aparat sam robi 3 albo i więcej zdjęć z różną korekcją EV (robi to szybko i statyw nie jest wymagany acz przydatny).

Trzeci sposób to zrobienie samemu 3 zdjęć z różną korekcją EV - bez statywu nie zaczynaj.

Potem karmisz program do HDR i już.

Qtpfsgui nie znam - ja się bawiłem "huginem" ale mam słaby aparat (przy każdym zdjęciu zmienia automatem ekspozycję przez co każde wychodzi inaczej - przydał by się manualne ustawienia) i wtedy to jeszcze bez statywu na dobitkę.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”