Jak opróżnić kosz ??
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 6.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Jak opróżnić kosz ??
Witam
Sprawa jest dosyć dziwna, ponieważ nie mogę wyrzucić z kosza skopiowanych wcześniej na pulpit dwóch folderów (dosyć obszerne, głównie stare dokumenty). Kto ma jakiś pomysł ?? Pozdrawiam
PS
Problem dotyczy dystrybucji UBUNTU 8.04.1 LTS.
Sprawa jest dosyć dziwna, ponieważ nie mogę wyrzucić z kosza skopiowanych wcześniej na pulpit dwóch folderów (dosyć obszerne, głównie stare dokumenty). Kto ma jakiś pomysł ?? Pozdrawiam
PS
Problem dotyczy dystrybucji UBUNTU 8.04.1 LTS.
- grymberg
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Kontakt:
Odp: Jak opróżnić kosz ??
jakiś komunikat ci się pokazuje?
spróbuj odpalić w konsoli i tam pousuwać foldery
spróbuj odpalić w konsoli
Kod: Zaznacz cały
sudo nautilus /home/USERNAME/.local/Trash/files
Zapraszam do wsparcia akcji:
Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
-
- Piegowaty Guziec
Hmmm, komunikat w szczegółach to: Error removing file: Permission denied. Poza tym, wykonałem zaproponowaną operację w terminalu i otrzymałem komunikat:
seahorse nautilus module initialized
Initializing nautilus-share extension
** (nautilus:7908): WARNING **: Unable to add monitor: Operation not supported
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: "net usershare" zwrócił błąd 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error No such file or directory
Please ask your system administrator to enable user sharing.
--- Hash table keys for warning below:
--> trash:///
(nautilus:7908): Eel-WARNING **: "nautilus-metafile.c: metafiles" hash table still has 1 element at quit time (keys above)
(nautilus:7908): Eel-WARNING **: "nautilus-directory.c: directories" hash table still has 1 element at quit time
seahorse nautilus module shutdown
Jednocześnie z powyższym komunikatem, otworzyło mi się okno dialogowe root - przeglądarka plików z ikonką desktop. Jestem tak samo zielony, jak przedtem, ale dzięki za szybką reakcję:) Pozdrawiam
PS
Te dwa foldery pochodzą z płytki z dokumentami zapisywanymi jeszcze pod Windows'em.
@aga28-edytuj post i wstaw znaczniki
seahorse nautilus module initialized
Initializing nautilus-share extension
** (nautilus:7908): WARNING **: Unable to add monitor: Operation not supported
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: "net usershare" zwrócił błąd 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error No such file or directory
Please ask your system administrator to enable user sharing.
--- Hash table keys for warning below:
--> trash:///
(nautilus:7908): Eel-WARNING **: "nautilus-metafile.c: metafiles" hash table still has 1 element at quit time (keys above)
(nautilus:7908): Eel-WARNING **: "nautilus-directory.c: directories" hash table still has 1 element at quit time
seahorse nautilus module shutdown
Jednocześnie z powyższym komunikatem, otworzyło mi się okno dialogowe root - przeglądarka plików z ikonką desktop. Jestem tak samo zielony, jak przedtem, ale dzięki za szybką reakcję:) Pozdrawiam
PS
Te dwa foldery pochodzą z płytki z dokumentami zapisywanymi jeszcze pod Windows'em.
@aga28-edytuj post i wstaw znaczniki
- Ja_Szczur
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Każdy na początku jest zielony ;-)
Najpierw musisz przejść do katalogu kosza: (za _nazwa_uzytkownika_ podstaw wiadomo co ;-) )
Następnie użyj polecenia podanego poniżej, zamiast nazwa_katalogu podstaw katalogi do usunięcia:
Najpierw musisz przejść do katalogu kosza: (za _nazwa_uzytkownika_ podstaw wiadomo co ;-) )
cd /home/_nazwa_uzytkownika_/.local/Trash/files
sudo rm -rf nazwa_katalogu
-
- Piegowaty Guziec
Witam
Niestety, polecenie nie działa. Po wykonaniu czynności pierwszej, ukazuje się w terminalu komunikat No such file or directory. Do drugiej w ogóle nie można przejść. Te dwa, uparte pliki to katalogi, w których uprawnienia są źle zapisane {nie ma wszędzie opcji tworzenie i usuwanie plików]. Dzięki za podpowiedź, ale dalej nie wiem co robić. Pozdrawiam
Niestety, polecenie nie działa. Po wykonaniu czynności pierwszej, ukazuje się w terminalu komunikat No such file or directory. Do drugiej w ogóle nie można przejść. Te dwa, uparte pliki to katalogi, w których uprawnienia są źle zapisane {nie ma wszędzie opcji tworzenie i usuwanie plików]. Dzięki za podpowiedź, ale dalej nie wiem co robić. Pozdrawiam
- bartp
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
Ten błąd Nautilusa występuje nie tylko u ciebie, to chyba jakiś bug, nie przejmuj się zbytnio.
Żeby opróżnić kosz:
-wpisz w konsoli:
-W Widok włącz wyświetlanie ukrytych plików
-Otwórz następujący folder:
Masz starszą wersję systemu, więc gdyby u ciebie Trash był gdzie indziej, po włączeniu wyświetlania ukrytych plików, będąc w katalogu /home kliknij na Szukaj i wpisz Trash .
Następnie wykasuj to co tam masz
Żeby opróżnić kosz:
-wpisz w konsoli:
-Wpisz hasło, wtedy odpali się Nautilus z uprawnieniami rootgksudo nautilus
-W Widok włącz wyświetlanie ukrytych plików
-Otwórz następujący folder:
-Wykasuj wszystko co tam masz/home/_nazwa_uzytkownika_/.local/share/Trash
Masz starszą wersję systemu, więc gdyby u ciebie Trash był gdzie indziej, po włączeniu wyświetlania ukrytych plików, będąc w katalogu /home kliknij na Szukaj i wpisz Trash .
Następnie wykasuj to co tam masz
-
- Piegowaty Guziec
Witam ! Hmmm, dzięki Twojej propozycji uzyskałem komunikat: bash: /home/_nazwa_uzytkownika_/.local/share/Trash: jest katalogiem
Czyli dobrałeś się zbuntowanemu "Trashowi" do skóry
Co powinienem zrobić dalej ?
EDIT:
Genialne !!! Przed chwilą wyczyściłem wszystko !!! Dzięki (skorzystałem dokładnie z Twojej uwagi na temat starszej wersji systemu) POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ !!!
Czyli dobrałeś się zbuntowanemu "Trashowi" do skóry

EDIT:
Genialne !!! Przed chwilą wyczyściłem wszystko !!! Dzięki (skorzystałem dokładnie z Twojej uwagi na temat starszej wersji systemu) POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ !!!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
można tak:
z synaptica - Midnight Commander, jak go mamy to:
alt+ctrl+F5 i jesteśmy w trybie tekstowym, dalej login i hasło
następnie wpisujemy "mc" ( niektórzy pomyślą - Norton Commander
)
potem wpisujemy "sudo su" w wierszu poleceń
i już dalej przy pomocy strzałek i entera wchodzimu do katalogu:
/home/twój_katalogu/.local/share/Trash/files/ i za pomocą F8 usuwamy lekko łatwo i przyjemnie
wracamy do GUI za pomocą alt+ctrl+F7
z synaptica - Midnight Commander, jak go mamy to:
alt+ctrl+F5 i jesteśmy w trybie tekstowym, dalej login i hasło
następnie wpisujemy "mc" ( niektórzy pomyślą - Norton Commander

potem wpisujemy "sudo su" w wierszu poleceń
i już dalej przy pomocy strzałek i entera wchodzimu do katalogu:
/home/twój_katalogu/.local/share/Trash/files/ i za pomocą F8 usuwamy lekko łatwo i przyjemnie
wracamy do GUI za pomocą alt+ctrl+F7
Linux Registered User # 400555
Linux Ubuntu User # 7913
Linux Ubuntu User # 7913