[gparted] Powiększanie partycji -> zawieszenie -> odzyskanie danych

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
kobe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[gparted] Powiększanie partycji -> zawieszenie -> odzyskanie danych

Post autor: kobe »

Uhh, sie narobiło :(

Mam dysk 320gb ATA, mam 4 partycje. Jedną z nich chciałem powiększyć o 50GB, które miałem po zmniejszeniu innej. Wiele razy już to robiłem za pomocą programu gParted i nie miałem problemów. Teraz przy końcu (100%) tego całego procesu cały gnome się zawiesił wraz z programem. Może za krótko czekałem, bo ok 5minut. W końcu wyłączyłem komputer i znowu uruchomiłem go z LiveCD Ubutnu. Obecnie w programie gParted partycja którą chciałem powiększyć jest jako Unknown file system, rozmiar partycji oczywiście nie zmienił się, a obszar z którego powiększałem partycję jest nie przydzielony. Oczywiście ludzka głupota nie ma granic i na tej parycji którą powiększałem mam bardzo ważne dane oraz projekty, których oczywiście nie zabezpieczyłem! :clap:
Help! Jak to odzyskać??
Czy formatowac do ntfs i pozniej meczyc sie z jakimis programami do odzyskiwania?
Czy to nie ma wpływu, ze chcialem zmienic rozmiar partycji?

Sytuacja wygląda następująco:
[URL=http://img13.imageshack.us/my.php?image ... otcopy.jpg]Obrazek[/url]

z góry dziękuje za pomoc!
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Odp: [gparted] Powiększanie partycji -> zawieszenie -> odzyskanie danych

Post autor: EF »

podaj wynik

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l
Chakra Linux user.
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: DadaD »

Zainstaluj testdisk
i spróbuj przywrócić tablicę partycji. Tu instrukcja
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
kobe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: kobe »

Po napisaniu tego posta oczywiście sam zaczałem szukac rozwiązanai i zainstalowałem tego TestDisk'a. Przywrócił mi tablice partycji uf, dane odzyskane. Odrazu po tym przystopiłem do ponownej zmiany rozmiaru tej nieszczesnej partycji oczywiscie wcześniej zabezpieczajac te 'wazne' dane.
Nie wiedziałem, że proces zmiany rozmiaru partycji tak dłguo trwa!!!!! Po prostu masakara. Ostatniu proces tej zmiany, czyli kopiowanie sektorów z 135gigowego dysku trwało aż 11godzin! Po prostu, żenada!
Zostawiłem na noc i naszczeście bez zadnego zwieszenia partycja została zmieniona. Tak na przyszłość, czy nie ma szybszego sposobu? Wiem, ze gparted to jeden z tych lepszych programów do robienia takich rzeczy.

Teraz mam kolejny problem. Tam gdzie mam swoje ubuntu z którego pisze czyli na dysku ext2 mam zamiar tez zmienic (powiększyc) rozmiar partycji o 5gb które nigdzie nie zalokowałem.
Przez livecd Ubuntu gparted nie chce mi zmienic rozmiaru partycji. Czym to jest spowodowane? Inne partycje ext3, ntfs dopuszcza do zmiany, ale tej ext2 NIE.
Why?
Awatar użytkownika
vtold
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: vtold »

Próbowałeś sobie zrobić Gparted LiveCD? Wtedy nie musisz odpalać Ubuntu LiveCD tylko samo Gparted bootujesz. Jeśli chodzi o niemożność zmiany partycji ext2 to może ona jest umieszczona na partycji extended i trzeba najpierw tamtą ruszyć (tak sobie gdybam bo nie wiem nic jakie masz partycje na dysku - podaj może wynik fdisk -l).
Happy linux user #483910
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”