Totem brak napisów

Grafika, film, dźwięk.
Rabarbar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Totem brak napisów

Post autor: Rabarbar »

Jak w temacie.
Po otwarciu filmu w divx lub avi nie wyswietla napisow. Z menu opcja napisy jest nieaktywna.
Czy totem w ogóle obsługuje napisy do tych formatów?
Zalezy mi na totemi gdyż wydje mi się że jakość filmów jest znacznie lepsza niż w mplayerze.
wojtos93
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Odp: Totem brak napisów

Post autor: wojtos93 »

Zainstaluj sobie Gnapi. Taki program, który sam dobiera dobre napisy do danego filmu.

http://www.gnapi.pl/
Awatar użytkownika
Pliznou
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Pliznou »

Ja mam w Edycja >> Ustawienia menu Napisy i opcję: Automatyczne wczytanie pliku napisów po wczytaniu plików wideo.

Najlepiej ustawić kodowanie na środkowoeuropejskie WINDOWS-1250.
Awatar użytkownika
SirLancelot
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: SirLancelot »

Mam włączone:

Kod: Zaznacz cały

Edycja >> Ustawienia menu Napisy i opcję: Automatyczne wczytanie pliku napisów po wczytaniu plików wideo
Oraz:

kodowanie środkowoeuropejskie WINDOWS-1250
Po włączeniu filmu gdzie napisy są w tym samym katalogu i mają tą samą nazwę co film(ściągnięte za pomocą Qnapi) Totem nie ładuje napisów(klikam prawym na film i nie ma wczytanych napisów.

Musze za każdym razem dodawać napisy ręcznie:

Widok >> Napisy: Wybierz plik napisów
Wtedy film startuje od początku z napisami.

Wie ktoś może jak sprawić aby napisy startowały automatycznie?

########################

Widzę że jest to jakiś zarejestrowany Bug z brakiem autoamtycznego ładowania napisów .txt w Totem:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/448900

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/187153

Znalazłem tu nawet fix ale nie wiem jak go zastosować:

Bugfix: just add
 "txt",
to 264 line in /src/totem-uri.c
Nie znajduje takiego pliku jak "totem-uri.c" w /src/. Może ktoś poradzić jak to zrobić?
Pozdrawiam serdecznie.

Łukasz Graczyk
http://fishchips.pl/
fsx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: fsx »

Tez mam ten sam problem z automatycznym wczytywaniem napisow w Totemie w Ubuntu 9.10 w poprzedniej wersji (9.04) bylo ok.
U mnie rowniez nie ma takiego pliku "/src/totem-uri.c" - mam Totem 2.28.2
Awatar użytkownika
SirLancelot
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Kontakt:

Post autor: SirLancelot »

Przerzuciłem się na VLC i jestem póki co zadowolony. Napisy wczytuje bez problemu podobnie jak wersja pod Windows.
Pozdrawiam serdecznie.

Łukasz Graczyk
http://fishchips.pl/
fsx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: fsx »

Tak wiem mozna tez uzywac Mplayera, ktory wczytuje napisy automatycznie bez problemu, ale ja sie juz przyzwyczailem do Totema - jest prosty i szybki, ale zawodny jak widac :(
messi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: messi »

fsx pisze:Tak wiem mozna tez uzywac Mplayera, ktory wczytuje napisy automatycznie bez problemu, ale ja sie juz przyzwyczailem do Totema - jest prosty i szybki, ale zawodny jak widac :(
I tutaj tkwi wasz problem - który można szybko rozwiązać. Aby napisy zadziałały w trybie auto nalezy je umieścić w folderze z filmem, następnie (UWAGA!!) plik z napisami mus mieć tą samą nazwę co film i musi mieć rozszerzenie srt a nie jak zawsze txt np: mam film HANCOCKDVDrip.avi więc plik txt z napisami zamieniam na HANCOCKDVDrip.srt i po wczytaniu filmu napisy automatycznie zostaną wczytane. Tylko tu jest też problem musimy posiadać napisy dopasowane do wersji filmu bo w innym razie możemy mieć opóźnione lub przyspieszone
MsciwyRoman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: MsciwyRoman »

messi pisze:I tutaj tkwi wasz problem - który można szybko rozwiązać. Aby napisy zadziałały w trybie auto nalezy je umieścić w folderze z filmem, następnie (UWAGA!!) plik z napisami mus mieć tą samą nazwę co film i musi mieć rozszerzenie srt a nie jak zawsze txt np: mam film HANCOCKDVDrip.avi więc plik txt z napisami zamieniam na HANCOCKDVDrip.srt i po wczytaniu filmu napisy automatycznie zostaną wczytane. Tylko tu jest też problem musimy posiadać napisy dopasowane do wersji filmu bo w innym razie możemy mieć opóźnione lub przyspieszone
Od postu kolegi minęło już pare miesięcy, znalazł ktoś może patent na automatyczne ładowanie napisów .txt?
raj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: raj »

Rozwiązanie problemu automatycznego ładowania napisów .txt jest proste (nie wiem czemu developerzy Totema uparli się że NIE wprowadzą tego do kodu) i podane pare postów wyżej - do tabeli rozpoznawanych rozszerzeń w pliku totem-uri.c, która zawiera obecnie sześć rozszerzeń: "sub", "srt", "smi", "ssa", "ass" i "asc", należy dopisać jako siódme "txt". Z tym że należy to zrobić w ŹRÓDŁACH Totema, po czym przekompilować program na nowo (dlatego nie dziwię się, że SirLancelot i fsx nie mogli znaleźć tego pliku). Tylko że Totem ma kupę zależności i przekompilowanie go wymaga zainstalowania dziesiątków dodatkowych pakietów po to, żeby zrobić tę jedną poprawkę, co się zupełnie nie opłaca. Po kolejnym komunikacie o brakujących pakietach z "configure" poddałem się i wybrałem inną drogę - zamiany jednego z w/w sześciu rozszerzeń na "txt" bezpośrednio w pliku binarnym ;)
Trzeba zainstalować sobie jakikolwiek edytor binarny (wystarczy poszukać w Centrum Oprogramowania Ubuntu czegoś pod hasłem "hex editor"), otworzyć tym edytorem plik /usr/bin/totem i znaleźć w nim te wyżej wymienione sześć rozszerzeń (będą oddzielone bajtami zerowymi). Następnie wybrać z tych rozszerzeń najmniej używane, którego obsługi nie będzie szkoda się nam pozbyć ;) (ja wybrałem "ass") i w jego miejsce wpisać "txt". Zapisać zmodyfikowany plik i gotowe (trzeba to oczywiście robić z konta roota, bo tylko root ma tam prawo zapisu).
Dla ostrożności przed przystąpieniem do modyfikacji radze zrobić kopię pliku /usr/bin/totem, np. pod nazwą /usr/bin/totem.original - zwłaszcza jeżeli ktoś nigdy nie grzebał w plikach binarnych. Po wykonanej operacji dobrze jest porównać pliki /usr/bin/totem.original i zmodyfikowany /usr/bin/totem - powinny mieć taka samą długość i różnić się tylko tymi trzema bajtami które zmieniliśmy. U mnie (Ubuntu 10.04, Totem 2.30.2-0ubuntu1) wynik porównania (komendą "cmp -l") wygląda następująco:

root@Jarek:/usr/bin# cmp -l totem.original totem
412649 141 164
412650 163 170
412651 163 164
W zasadzie moznaby nawet napisać skrypt który wykonuje tę zmianę automatycznie, ale to już zostawiam innym zainteresowanym, bo mnie się nie chce... Wykonanie tej operacji ręcznie zgodnie z powyższym opisem w zupełności mi wystarczy :)
Wadą tego rozwiązania (tak samo zresztą przekompilowania Totema) jest to, że jeżeli będzie aktualizacja do Totema, to po niej trzeba powtarzać operację od nowa na nowym pliku /usr/bin/totem. Ale na to to już nic nie poradzimy (poza nieinstalowaniem aktualizacji) - przy wszystkich własnych modyfikacjach w systemie niestety tak jest...

W związku z czym taka drobna sugestia ;) do twórców polskiego remiksu Ubuntu: możeby tak dorzucić to jedno rozszerzenie do kodu Totema, przekompilować i wrzucić w dystrybucję jako paczke o nazwie np. totem-PL, żeby się nie gryzło z oryginalnym Totemem? A jakby ktoś w oryginalnym Ubuntu chciał mieć Totema z obsługą napisów .txt, to po prostu odinstalowywałby sobie paczkę "totem" i instalował "totem-PL"...?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”