Totem brak napisów
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Totem brak napisów
Jak w temacie.
Po otwarciu filmu w divx lub avi nie wyswietla napisow. Z menu opcja napisy jest nieaktywna.
Czy totem w ogóle obsługuje napisy do tych formatów?
Zalezy mi na totemi gdyż wydje mi się że jakość filmów jest znacznie lepsza niż w mplayerze.
Po otwarciu filmu w divx lub avi nie wyswietla napisow. Z menu opcja napisy jest nieaktywna.
Czy totem w ogóle obsługuje napisy do tych formatów?
Zalezy mi na totemi gdyż wydje mi się że jakość filmów jest znacznie lepsza niż w mplayerze.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Odp: Totem brak napisów
Zainstaluj sobie Gnapi. Taki program, który sam dobiera dobre napisy do danego filmu.
http://www.gnapi.pl/
http://www.gnapi.pl/
- Pliznou
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Ja mam w Edycja >> Ustawienia menu Napisy i opcję: Automatyczne wczytanie pliku napisów po wczytaniu plików wideo.
Najlepiej ustawić kodowanie na środkowoeuropejskie WINDOWS-1250.
Najlepiej ustawić kodowanie na środkowoeuropejskie WINDOWS-1250.
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Mam włączone:
Oraz:
Po włączeniu filmu gdzie napisy są w tym samym katalogu i mają tą samą nazwę co film(ściągnięte za pomocą Qnapi) Totem nie ładuje napisów(klikam prawym na film i nie ma wczytanych napisów.
Musze za każdym razem dodawać napisy ręcznie:
Wtedy film startuje od początku z napisami.
Wie ktoś może jak sprawić aby napisy startowały automatycznie?
########################
Widzę że jest to jakiś zarejestrowany Bug z brakiem autoamtycznego ładowania napisów .txt w Totem:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/448900
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/187153
Znalazłem tu nawet fix ale nie wiem jak go zastosować:
Nie znajduje takiego pliku jak "totem-uri.c" w /src/. Może ktoś poradzić jak to zrobić?
Kod: Zaznacz cały
Edycja >> Ustawienia menu Napisy i opcję: Automatyczne wczytanie pliku napisów po wczytaniu plików wideo
kodowanie środkowoeuropejskie WINDOWS-1250
Musze za każdym razem dodawać napisy ręcznie:
Widok >> Napisy: Wybierz plik napisów
Wie ktoś może jak sprawić aby napisy startowały automatycznie?
########################
Widzę że jest to jakiś zarejestrowany Bug z brakiem autoamtycznego ładowania napisów .txt w Totem:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/448900
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/187153
Znalazłem tu nawet fix ale nie wiem jak go zastosować:
Bugfix: just add
"txt",
to 264 line in /src/totem-uri.c
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
http://fishchips.pl/
Łukasz Graczyk
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Tez mam ten sam problem z automatycznym wczytywaniem napisow w Totemie w Ubuntu 9.10 w poprzedniej wersji (9.04) bylo ok.
U mnie rowniez nie ma takiego pliku "/src/totem-uri.c" - mam Totem 2.28.2
U mnie rowniez nie ma takiego pliku "/src/totem-uri.c" - mam Totem 2.28.2
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Kontakt:
Przerzuciłem się na VLC i jestem póki co zadowolony. Napisy wczytuje bez problemu podobnie jak wersja pod Windows.
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
Łukasz Graczyk
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Tak wiem mozna tez uzywac Mplayera, ktory wczytuje napisy automatycznie bez problemu, ale ja sie juz przyzwyczailem do Totema - jest prosty i szybki, ale zawodny jak widac 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: Inne
I tutaj tkwi wasz problem - który można szybko rozwiązać. Aby napisy zadziałały w trybie auto nalezy je umieścić w folderze z filmem, następnie (UWAGA!!) plik z napisami mus mieć tą samą nazwę co film i musi mieć rozszerzenie srt a nie jak zawsze txt np: mam film HANCOCKDVDrip.avi więc plik txt z napisami zamieniam na HANCOCKDVDrip.srt i po wczytaniu filmu napisy automatycznie zostaną wczytane. Tylko tu jest też problem musimy posiadać napisy dopasowane do wersji filmu bo w innym razie możemy mieć opóźnione lub przyspieszonefsx pisze:Tak wiem mozna tez uzywac Mplayera, ktory wczytuje napisy automatycznie bez problemu, ale ja sie juz przyzwyczailem do Totema - jest prosty i szybki, ale zawodny jak widac
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Od postu kolegi minęło już pare miesięcy, znalazł ktoś może patent na automatyczne ładowanie napisów .txt?messi pisze:I tutaj tkwi wasz problem - który można szybko rozwiązać. Aby napisy zadziałały w trybie auto nalezy je umieścić w folderze z filmem, następnie (UWAGA!!) plik z napisami mus mieć tą samą nazwę co film i musi mieć rozszerzenie srt a nie jak zawsze txt np: mam film HANCOCKDVDrip.avi więc plik txt z napisami zamieniam na HANCOCKDVDrip.srt i po wczytaniu filmu napisy automatycznie zostaną wczytane. Tylko tu jest też problem musimy posiadać napisy dopasowane do wersji filmu bo w innym razie możemy mieć opóźnione lub przyspieszone
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Rozwiązanie problemu automatycznego ładowania napisów .txt jest proste (nie wiem czemu developerzy Totema uparli się że NIE wprowadzą tego do kodu) i podane pare postów wyżej - do tabeli rozpoznawanych rozszerzeń w pliku totem-uri.c, która zawiera obecnie sześć rozszerzeń: "sub", "srt", "smi", "ssa", "ass" i "asc", należy dopisać jako siódme "txt". Z tym że należy to zrobić w ŹRÓDŁACH Totema, po czym przekompilować program na nowo (dlatego nie dziwię się, że SirLancelot i fsx nie mogli znaleźć tego pliku). Tylko że Totem ma kupę zależności i przekompilowanie go wymaga zainstalowania dziesiątków dodatkowych pakietów po to, żeby zrobić tę jedną poprawkę, co się zupełnie nie opłaca. Po kolejnym komunikacie o brakujących pakietach z "configure" poddałem się i wybrałem inną drogę - zamiany jednego z w/w sześciu rozszerzeń na "txt" bezpośrednio w pliku binarnym 
Trzeba zainstalować sobie jakikolwiek edytor binarny (wystarczy poszukać w Centrum Oprogramowania Ubuntu czegoś pod hasłem "hex editor"), otworzyć tym edytorem plik /usr/bin/totem i znaleźć w nim te wyżej wymienione sześć rozszerzeń (będą oddzielone bajtami zerowymi). Następnie wybrać z tych rozszerzeń najmniej używane, którego obsługi nie będzie szkoda się nam pozbyć
(ja wybrałem "ass") i w jego miejsce wpisać "txt". Zapisać zmodyfikowany plik i gotowe (trzeba to oczywiście robić z konta roota, bo tylko root ma tam prawo zapisu).
Dla ostrożności przed przystąpieniem do modyfikacji radze zrobić kopię pliku /usr/bin/totem, np. pod nazwą /usr/bin/totem.original - zwłaszcza jeżeli ktoś nigdy nie grzebał w plikach binarnych. Po wykonanej operacji dobrze jest porównać pliki /usr/bin/totem.original i zmodyfikowany /usr/bin/totem - powinny mieć taka samą długość i różnić się tylko tymi trzema bajtami które zmieniliśmy. U mnie (Ubuntu 10.04, Totem 2.30.2-0ubuntu1) wynik porównania (komendą "cmp -l") wygląda następująco:
W zasadzie moznaby nawet napisać skrypt który wykonuje tę zmianę automatycznie, ale to już zostawiam innym zainteresowanym, bo mnie się nie chce... Wykonanie tej operacji ręcznie zgodnie z powyższym opisem w zupełności mi wystarczy 
Wadą tego rozwiązania (tak samo zresztą przekompilowania Totema) jest to, że jeżeli będzie aktualizacja do Totema, to po niej trzeba powtarzać operację od nowa na nowym pliku /usr/bin/totem. Ale na to to już nic nie poradzimy (poza nieinstalowaniem aktualizacji) - przy wszystkich własnych modyfikacjach w systemie niestety tak jest...
W związku z czym taka drobna sugestia
do twórców polskiego remiksu Ubuntu: możeby tak dorzucić to jedno rozszerzenie do kodu Totema, przekompilować i wrzucić w dystrybucję jako paczke o nazwie np. totem-PL, żeby się nie gryzło z oryginalnym Totemem? A jakby ktoś w oryginalnym Ubuntu chciał mieć Totema z obsługą napisów .txt, to po prostu odinstalowywałby sobie paczkę "totem" i instalował "totem-PL"...?

Trzeba zainstalować sobie jakikolwiek edytor binarny (wystarczy poszukać w Centrum Oprogramowania Ubuntu czegoś pod hasłem "hex editor"), otworzyć tym edytorem plik /usr/bin/totem i znaleźć w nim te wyżej wymienione sześć rozszerzeń (będą oddzielone bajtami zerowymi). Następnie wybrać z tych rozszerzeń najmniej używane, którego obsługi nie będzie szkoda się nam pozbyć

Dla ostrożności przed przystąpieniem do modyfikacji radze zrobić kopię pliku /usr/bin/totem, np. pod nazwą /usr/bin/totem.original - zwłaszcza jeżeli ktoś nigdy nie grzebał w plikach binarnych. Po wykonanej operacji dobrze jest porównać pliki /usr/bin/totem.original i zmodyfikowany /usr/bin/totem - powinny mieć taka samą długość i różnić się tylko tymi trzema bajtami które zmieniliśmy. U mnie (Ubuntu 10.04, Totem 2.30.2-0ubuntu1) wynik porównania (komendą "cmp -l") wygląda następująco:
root@Jarek:/usr/bin# cmp -l totem.original totem
412649 141 164
412650 163 170
412651 163 164

Wadą tego rozwiązania (tak samo zresztą przekompilowania Totema) jest to, że jeżeli będzie aktualizacja do Totema, to po niej trzeba powtarzać operację od nowa na nowym pliku /usr/bin/totem. Ale na to to już nic nie poradzimy (poza nieinstalowaniem aktualizacji) - przy wszystkich własnych modyfikacjach w systemie niestety tak jest...
W związku z czym taka drobna sugestia