Konfiguracja programu MadWiFi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Konfiguracja programu MadWiFi
Witam!
Mój laptop, FSC Amilo Li1718, posiada wbudowaną kartę WiFi Atheros AR5007EG oraz system Ubuntu 8.04. Bezprzewodowy internet próbowałem konfigurować na wiele sposobów i zużyłem na to naprawdę masę czasu. Wydaje mi się jednak, że znalazłem odpowiednią (czytaj: działającą w moim przypadku) metodę. Dokładny opis znajduje się tu:
http://madwifi.org/wiki/UserDocs/FirstTimeHowTo
Wszystko szło pięknie, aż do momentu opisanego w akapicie 'Scanning for Access Points'. Wszystkie komendy jakie wpisuję kwitowane są całkowitym brakiem reakcji! Jedynie komenda
iwlist ath0 scan
kończy się jakąś reakcją:
ath0 No scan results
Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. Czemu komputer nie reaguje na komendy? Co robić (jestem już tak blisko!)?!
Proszę o pomoc,
Przemulala
Mój laptop, FSC Amilo Li1718, posiada wbudowaną kartę WiFi Atheros AR5007EG oraz system Ubuntu 8.04. Bezprzewodowy internet próbowałem konfigurować na wiele sposobów i zużyłem na to naprawdę masę czasu. Wydaje mi się jednak, że znalazłem odpowiednią (czytaj: działającą w moim przypadku) metodę. Dokładny opis znajduje się tu:
http://madwifi.org/wiki/UserDocs/FirstTimeHowTo
Wszystko szło pięknie, aż do momentu opisanego w akapicie 'Scanning for Access Points'. Wszystkie komendy jakie wpisuję kwitowane są całkowitym brakiem reakcji! Jedynie komenda
iwlist ath0 scan
kończy się jakąś reakcją:
ath0 No scan results
Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. Czemu komputer nie reaguje na komendy? Co robić (jestem już tak blisko!)?!
Proszę o pomoc,
Przemulala
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: Konfiguracja programu MadWiFi
Polecenie "iwlist" proponuję poprzedzić "sudo". W innym razie może wyrzucać "nieco" zafałszowane wyniki 

- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
viewtopic.php?t=61317 nic dodać nic ująć 

DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
-
- Piegowaty Guziec
Chodzi o to, że już czytałem ten artykuł. Nie wiem czy ktoś z Was przeglądał zawartość archiwum, ale znajdziemy tam jedynie plik README o następującej treści:
You most likely downloaded this tarball since you are looking for a version
of MadWifi which supports the AR5007 chipset family, which is for example
used in the EeePC.
However, since you've downloaded this tarball, you've followed outdated
instructions. The code that this tarball once contained is now obsolete.
Please follow these instructions to enable your AR5007-based WLAN device:
http://madwifi.org/ticket/1192
If you have any questions about it, please contact our regular support
channels:
http://madwifi.org/wiki/Support
Thanks.
Właśnie tym źródłem kierowałem się rozpoczynając moją pracę. Rezultaty opisałem w pierwszym poście... :/
PS: Dodam również, iż poprzedzenie komendy
iwlist ath0 scan
słowem sudo daje takie same rezultaty.
Dzięki zastosowaniu się do poradnika opcja sieci bezprzewodowej pojawiła się w Network Manager oraz w ustawieniach dotyczących sieci (urządzenia: ath0 i wifi0) - wcześniej nie było nawet tego - wskazuje to na fakt, że poradnik jest poprawny.
Tylko o co chodzi z nierespektowaniem komend w terminalu?
You most likely downloaded this tarball since you are looking for a version
of MadWifi which supports the AR5007 chipset family, which is for example
used in the EeePC.
However, since you've downloaded this tarball, you've followed outdated
instructions. The code that this tarball once contained is now obsolete.
Please follow these instructions to enable your AR5007-based WLAN device:
http://madwifi.org/ticket/1192
If you have any questions about it, please contact our regular support
channels:
http://madwifi.org/wiki/Support
Thanks.
Właśnie tym źródłem kierowałem się rozpoczynając moją pracę. Rezultaty opisałem w pierwszym poście... :/
PS: Dodam również, iż poprzedzenie komendy
iwlist ath0 scan
słowem sudo daje takie same rezultaty.
Dzięki zastosowaniu się do poradnika opcja sieci bezprzewodowej pojawiła się w Network Manager oraz w ustawieniach dotyczących sieci (urządzenia: ath0 i wifi0) - wcześniej nie było nawet tego - wskazuje to na fakt, że poradnik jest poprawny.
Tylko o co chodzi z nierespektowaniem komend w terminalu?
-
- Serdeczny Borsuk
Sterowniki madwifi sa bardziej skomplikowane niz jakiekolwiek inne sterowniki i daja znaczaco wiecej opcji. Wszelkiego rodzaju bledy wywalane sa na dmesg. Jesli po iwlist ath0 scan masz "no results" to zasadniczo problem moze byc w tym ze radio karty jest wylaczone z przycisku znajdujacego sie na obudowie. Ew. moze byc taki myk ze trzeba zastosowac jakies inne tricki. Niestety producencji notebookow niezle cuduja w tej materii.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Nie pomagam poza forum!
-
- Piegowaty Guziec
Sprawdzałem jeszcze wsparcie dla różnych kart WiFi na Wiki dystrybucji openSUSE. Niestety mojej karty tam nie było, więc dałem sobie spokój, uznając, że i tak już zbyt wiele czasu zmarnowałem na bezsensowną próbę postawienia karty. Wróciłem do Visty (niestety).
Zamierzam jednak zainstalować Ubuntu na moim desktopie, w myśl zasady: "Jak nie laptop, to desktop".
Wątek można zamknąć.
Zamierzam jednak zainstalować Ubuntu na moim desktopie, w myśl zasady: "Jak nie laptop, to desktop".
Wątek można zamknąć.
-
- Serdeczny Borsuk
5007 to budzetowy chipset i stad takie cuda. Ja proponowalbym Ci pod Linuxem jeszcze skorzystac z NDISWrappera - to powinno ozywic twoja karte.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Nie pomagam poza forum!
-
- Piegowaty Guziec
Czyżby był to program służący do zamiany plików .ini kart bezprzewodowych spod Windows do Linux? Jeśli tak - próbowałem. Niestety z marnym skutkiem :/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Mam w notebooku (Toshiba U405D) te sama karte WiFi - Atheros AR5007EG .
Nie uzywalem jej, ale patrzylem czy wykrywa sieci dostepne w zasiegu:
Fedora 10 wykrywa karte WiFi i widze dostepne sieci (nie probowalem sie z zadna laczyc, wszystkie sa zabezpieczone).
Debian 5.0.0 i OpenSUSE 11.1 wykrywa karte WiFi, nie sprawdzalem czy widzi sieci.
Nie uzywalem jej, ale patrzylem czy wykrywa sieci dostepne w zasiegu:
Fedora 10 wykrywa karte WiFi i widze dostepne sieci (nie probowalem sie z zadna laczyc, wszystkie sa zabezpieczone).
Debian 5.0.0 i OpenSUSE 11.1 wykrywa karte WiFi, nie sprawdzalem czy widzi sieci.
- fotoag
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
mi tam wszystko działa ściągnąłem według tego http://madwifi-project.org/ticket/1192 artykułu HAL http://snapshots.madwifi-project.org/ma ... 205.tar.gz i zainstalowałem, koniecznie z sudo bo bez sudo cuda się dzieją. przed instalacja oczywiście włączyć w sterownikach wspomaganie katy wifi, oraz odinstalować (jesli się zainstalowało) ndiswrapper. aha i build essential musi byc zainstalowane (chyba), nie jestem pewien, jeśli wywali błędy podczas instalacji to bedzie napisane czy to własnie chodzi o bulid essential. pozdro i powodzenia w instalacji sterów do AR 5007 (na HP dv5-1120ew) 
aha to wszystko pod 32 bity, za kilka dni przetestuje to pod 64 bity i dam tu znać.
na 64 bitach tez ładnie działa

aha to wszystko pod 32 bity, za kilka dni przetestuje to pod 64 bity i dam tu znać.
na 64 bitach tez ładnie działa