zainstalowałem Eclipse, a raczej pobrałem wersję bezpośrednio ze strony, którą można odpalić bezpośrednio z katalogu "./eclipse". Jestem całkowicie zielony (linux'a mam od wczoraj). Chciałbym się dowiedzieć, gdzie mam przekopiować pobrany katalog, tak aby było w miarę estetycznie i wg. konwencji (posiadanie katalogu na pulpicie mi nie odpowiada).
Dla przykładu zainstalowałem pakiet Mathematica, który domyślnie wskazał mi katalog /usr/local/, gdzie się zainstalował. Czy to dobre miejsce dla Eclipse? (operacje na tym pliku/katalogu wiążą się z koniecznością posiadania praw root'a, co mnie trochę przeraża, w perspektywie późniejszych update'ów z poziomu Eclipse).
W tym wątku viewtopic.php?t=85903 , zasugerowano komuś katalog /opt. Czy to dobre rozwiązanie?
Jak sprawić, aby po przenosinach była możliwość uruchamiania eclipse z terminala komendą 'eclipse'? Zapewne chodzi o ustawienie PATH (odpowiednik Windows'owego), ale nie wiem gdzie się to znajduje. Wiem że można eclipse zainstalować z pakietów, ale wolę i zdecydowałem się na powyższe rozwiązanie.
Z góry dziękuję za zainteresowanie