Bramka Domyślna
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: Blackbox
Bramka Domyślna
Witam!
Od nie dawna mam Ubuntu(nigdy wcześniej nie miałem sysytemu innego niż windows). Aby podłączyć komputer do sieci osiedlowej muszę podać "Adres bramki domyślnej" firmie która zajmuje się dostarczaniem internetu. Problem w tym, że nie wiem gdzie mam tego adresu szukać. Pomoże ktoś?
Od nie dawna mam Ubuntu(nigdy wcześniej nie miałem sysytemu innego niż windows). Aby podłączyć komputer do sieci osiedlowej muszę podać "Adres bramki domyślnej" firmie która zajmuje się dostarczaniem internetu. Problem w tym, że nie wiem gdzie mam tego adresu szukać. Pomoże ktoś?
- ulek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Bramka Domyślna
Wpisz w konsoli jako root takie polecenie:
I znajdź gdzieś pozycję gateway.ifconfig
ArchLinux | DWM
- DadaD
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
Takie dane jakrastamad pisze:Witam!
ip
broadcast
maska
poda Ci powyższe polecenie ifconfig
natomiast adres - domyślnej bramy (sieciowa) (ang. default gateway) - już nie
Powyższe dane najczęściej podaje dostawca internetu, a adbiorca powinien do nich się dostosować.
Tak myślę, że dostawca potrzebuje adresu MAC Twojej karty sieciowej i to polecenie ifconfig poda jako HWaddr
lub też potrzebujesz dane routera o ile takowy posiadasz, które uzyskasz poprzez panel konfiguracyjny
pozdrowienia
-
- Piegowaty Guziec
jak już wspominałem noga jestem w linuxie. Co to jest root? a Bramka musi być bo za każdym razem jak idę do dostawcy internetu żeby mi jakiś komputer podłączyli to muszę ją podać.
Edit:
eth0 pisze tam mask:xxx.xxx.x.x to o to chodzi?
Edit:
eth0 pisze tam mask:xxx.xxx.x.x to o to chodzi?
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
ogólnie masz rację, tylko pomyliłeś pojęcia. DadaD dobrze ci napisał.
bramkę domyślną, to podaje tobie dostawca internetu, a nie ty jemu. jak masz sieć konfigurowaną automatycznie (a większość tak ma), dostajesz ten parametr automatycznie przez DHCP, więc nie zawracaj sobie na razie tym głowy.
natomiast TY podajesz dostawcy "MAC address". jest to unikalny (niepowtarzalny na świecie) numer seryjny twojej karty sieciowej. na jego podstawie dostawca wpuszcza do internetu JEDEN komputer - dlatego chce go za każdym razem, jak podłączasz coś nowego.
no i właśnie ten adres zobaczysz, jak wciśniesz menu Aplikacje / Akcesoria / Terminal i w takim czarnym (albo białym) okienku wpiszesz.
Mac address jest przedstawiony zaraz po HWaddr i wygląda mniej więcej tak:
bramkę domyślną, to podaje tobie dostawca internetu, a nie ty jemu. jak masz sieć konfigurowaną automatycznie (a większość tak ma), dostajesz ten parametr automatycznie przez DHCP, więc nie zawracaj sobie na razie tym głowy.
natomiast TY podajesz dostawcy "MAC address". jest to unikalny (niepowtarzalny na świecie) numer seryjny twojej karty sieciowej. na jego podstawie dostawca wpuszcza do internetu JEDEN komputer - dlatego chce go za każdym razem, jak podłączasz coś nowego.
no i właśnie ten adres zobaczysz, jak wciśniesz menu Aplikacje / Akcesoria / Terminal i w takim czarnym (albo białym) okienku wpiszesz
Kod: Zaznacz cały
ifconfig
Mac address jest przedstawiony zaraz po HWaddr i wygląda mniej więcej tak:
Kod: Zaznacz cały
00:1c:c0:1d:4b:55
-
- Piegowaty Guziec
Aha:) dziękuje za pomoc:)