KNC ONE TV-Station DVR (PHILIPS SAA7134) i brak dźwięku

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
vincenz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

KNC ONE TV-Station DVR (PHILIPS SAA7134) i brak dźwięku

Post autor: vincenz »

Witam!

Mam problem z kartą KNC ONE TV-Station DVR (PHILIPS SAA7134). Kanały poznajdowała ładnie, natomiast nie chce odtwarzać dźwięku. Zauważyłem, że po wpisaniu arecord -l:

Kod: Zaznacz cały

**** Lista CAPTURE urządzeń ****
karta 0: CMI8738 [C-Media CMI8738], urządzenie 0: CMI8738-MC6 [C-Media PCI DAC/ADC]
  Urządzenia podrzędne: 0/1
  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
karta 0: CMI8738 [C-Media CMI8738], urządzenie 2: CMI8738-MC6 [C-Media PCI IEC958]
  Urządzenia podrzędne: 1/1
  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
Czyli na liście nie ma mojego tunera. Próbowałem uruchomić moduł saa7134-alsa dodając wpis do /etc/modules jednak bez rezultatu. (wpisywałem tam też saa7134 card=24 ale również bez efektu).

Wpisanie modprobe -v saa7134-alsa wywala:

Kod: Zaznacz cały

insmod /lib/modules/2.6.27-11-generic/kernel/drivers/media/video/saa7134/saa7134-alsa.ko index=-2
FATAL: Error inserting saa7134_alsa (/lib/modules/2.6.27-11-generic/kernel/drivers/media/video/saa7134/saa7134-alsa.ko): Operation not permitted
Najprościej było by połączyć tuner z kartą kabelkiem, ale nie posiada on wyjścia audio :( Może ma ktoś jakiś pomysł?
PanMagoo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: KNC ONE TV-Station DVR (PHILIPS SAA7134) i brak dźwięku

Post autor: PanMagoo »

Witam. Ja mam kartę Aver TV Go 007 FM (Philips SAA7134), która również nie posiada wyjścia na kartę dźwiękową. Lecz jest rozwiązanie, które działa bardzo dobrze. Istnieje program o nazwie SOX, który ma możliwość przekierowania dźwięku z jednego urządzenia na drugie. Rzecz polega na tym, aby skierować strumień dźwięku z karty (poprzez magistralę PCI) na alsę lub oss. Musisz takowy program zainstalować i przy uruchomionym programie od tv (tak aby był obraz) wpisać w konsoli polecenie:
sox -r 32000 -w -t alsa hw:1,0 -t alsa -w hw:0,0&
Jeżeli Ci to nie zadziała, to tam gdzie masz np. hw:1,0 to metodą prób i błedów dobrać sobie numer urządzenia (u Ciebie może być inaczej niż tak jak napisałem w poleceniu) ewentualnie sprawdzić jaki jest numer urządzenia. Kolejna ułatwienie, które należy zrobić, to skrypt, który będzie domyślnie uruchamiał się wraz z prgramem przez co wyręczy Cię z każdorazowych uruchomień konsoli i wpisywania polecenia. Tylko trzeba uważać, bo sox po wyłączeniu programu od TV zostaje cały czas uruchomiony (narazie z braku czasu nie chce mi się szukać rozwiązania) więc usuwam proces ;) ponieważ po włączeniu np. mplayera wyskakuje komunikat o zajętym urządzeniu.
vincenz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź. Mój problem polega na tym, że system nie widzi karty TV jako dodatkowego źródła dźwięku, więc nie bardzo ma skąd przekierowywać dźwięku. Wydaje mi się, że jest to problem związany z modułem saa7134-alsa i nijak nie potrafię sobie z nim poradzić. Na razie jestem zmuszony korzystać z karty na windzie, chociaż z tego co obserwowałem obraz jest bez porównania lepszy na TvTime'ie.

EDIT:
Witam ponownie.

Znalazłem rozwiązanie problemu: przesiadłem się na jądro 2.6.27-9 gdzie da się przekierować dźwięk na alsę wg. polecenia PanaMagoo. Problem jest natomiast z tym, że głos z obrazem się "rozjeżdża". Googlowałem trochę za tym problemem, ale nie znalazłem konkretnego rozwiązania, poza różnymi poleceniami dla sox'a, które nie pomagają. Jest jakieś rozwiązanie?
PanMagoo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: PanMagoo »

A próbowałeś przekierować na OSS?
vincenz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Przepraszam, za długą nieobecność.

Niestety przekierowanie na OSS też nic nie dało. W międzyczasie zainstalowałem Debiana 5.0 Lenny, ale niestety problem z niezsynchronizowanym dźwiękiem nadal występuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”