karta sieciowa TL-WN550G

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

karta sieciowa TL-WN550G

Post autor: Fardorn »

Witam.
Na wstępie powiem, że szukałem już czegoś na na temat opisany poniżej, więc proszę nie podawać mi wskazówek jak korzystać z googli i opcji "szukaj". Jeśli nie chcecie mi pomóc to po prostu najlepiej nic nie piszcie.

A teraz zacznę po kolei opisywać mój problem. Jestem posiadaczem windowsa XP z kartą sieciową WiFi na złączu PCI, karta to TP-LINK, model: TL-WN550G/TL-WN551G. Już wcześniej próbowałem przenieś się z "windy" na linux'a - openSUSE, Mandriva, Mint etc. Jednak zawsze spotykałem się z tym, że nie mogłem połączyć się z internetem, a przecież w dzisiejszych czasach komputer bez internetu, to jak rower bez kół.

Do karty posiadam dołączoną płytę ze sterownikami bez których karta jest nieaktywna.

Jako, że jestem nowy i ktoś jednak zdecydowałby się poprowadzić mnie za rączkę w konfiguracji tego na Ubuntu, to byłbym wdzięczny. Jeśli jednak nie istnieje taka możliwość, to chyba jednak będę zmuszony zostać przy Windowsie :(.

PS
Mam zamiar pobrać nową wersję Ubuntu, aktualnie na płytce posiadam v7.1.

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: karta sieciowa TL-WN550G

Post autor: valdi74 »

Najprawdopodobniej Twoja karta zainstaluje się automatycznie i będzie gotowa do pracy. Najlepiej jakbyś sobie ściągnął wersję 8.10, bo 7.10 to już staruszek. Za miesiąc wychodzi nowsza wersja - 9.04. Jeśli Ci się nie spieszy to poczekaj, unikniesz aktualizacji.
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: karta sieciowa TL-WN550G

Post autor: Fardorn »

Sprawdzałem w wersji Live na 7.10 i działa, chociaż (chyba) źle pokazuje procent siły sygnału. Postawiłem router na obudowie PC i pokazuje 7%, a na Windows'ie już 100% :bag:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”