Zainstalowałem kamerkę internetową idąc za tą instrukcją:
http://swiss.ubuntuforums.org/showthread.php?t=1020873
Kamerka zaczęła działać (widzę siebie w oknie ustawień skype'a).
Niestety już nawiązanie połączenia powoduje wyświetlenie komunikatu o błędze audio.
Spróbowałem nagrać jakiś dźwięk przy użyciu rejestratora dźwięku i wbudowanego w kamerkę mikrofonu - nie udało się.
Najgorsze jest to (i to jest problem o rozwiązanie którego pytam), że po instalacji tej kamerki z głośników wydobywa mi się bardzo "pierdzący" dźwięk (wrażliwych przepraszam za określenie, ale nie znalazłem lepszego).
Mogę słuchać muzyki, słyszę dźwięki systemowe, ale na wszystkie jest nałożone przeraźliwe "pierdzenie".
Ww. Instrukcja instalacji sterowników kamerki wiązała się z usunięciem jakichś plików - to pierwszy trop jaki mi przychodzi do głowy...
"Pierdzenie" z głośników po instalacji kamerki internetowej
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Odp: "Pierdzenie" z głośników po instalacji kamerki internetowej
Jeśli chodzi nagrywanie dźwięku to włącz alsa mixer najłatwiej klikając dwa razy na ikonkę głośniczka w lewym górnym rogu. Następnie przy pomocy preferencji pokaż wszystkie suwaki.
Ustaw suwaki we wszystkich zakładkach, tak by nie były wyciszone. Nie miały czerwonego krzyżyka a suwak był na maksa. Suwak Analog Mix ustaw mniej więcej na połowę bo jeśli będzie na maxa to będziesz siebie słyszał w głośnikach.
Po tym rejestrator dźwięku powinien już nagrywać. Jeśli skype nadal nie działa w ustawieniach dźwięku ustaw wejście na HDA Intel(hw:intel,0)
Jeśli chodzi o dziwne odgłosy to nie wiem jak ten problem rozwiązać.
Ustaw suwaki we wszystkich zakładkach, tak by nie były wyciszone. Nie miały czerwonego krzyżyka a suwak był na maksa. Suwak Analog Mix ustaw mniej więcej na połowę bo jeśli będzie na maxa to będziesz siebie słyszał w głośnikach.
Po tym rejestrator dźwięku powinien już nagrywać. Jeśli skype nadal nie działa w ustawieniach dźwięku ustaw wejście na HDA Intel(hw:intel,0)
Jeśli chodzi o dziwne odgłosy to nie wiem jak ten problem rozwiązać.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Odp: "Pierdzenie" z głośników po instalacji kamerki internetowej
Dzięki za sugestię.
Pogrzebałem w tych ustawieniach i pozbyłem się "pierdzenia" - okazało się, ze suwak "Wejście liniowe" był podniesiony za wysoko - wystarczyło zjechać do połowy i pierdzenie znikło.
Swoją drogą jest to trochę dziwne zachowanie, bo w laptopie nie mam wbudowanego mikrofonu, a do wejścia Line-In nic nie jest podłączone...
Problem z pierdzeniem można zamknąć.
Zmieniłem urządzenie wyjściowe audio w konfiguracji skype i udaje mi się teraz nawiązać rozmowę testową.
Jedyne co mi teraz nie działa to mikrofon - zarówno w skypie jak i w rejestratorze dźwięku. Jest to mikrofon wbudowanyw kamerkę, więc podłączany przez USB, a nie do Line-In.
Czy ktoś ma jakieś sugestie?
[do Moderatora: Jeżeli uznacie, że jest to nowy wątek to proszę odpowiednie przeniesienie]
Pogrzebałem w tych ustawieniach i pozbyłem się "pierdzenia" - okazało się, ze suwak "Wejście liniowe" był podniesiony za wysoko - wystarczyło zjechać do połowy i pierdzenie znikło.
Swoją drogą jest to trochę dziwne zachowanie, bo w laptopie nie mam wbudowanego mikrofonu, a do wejścia Line-In nic nie jest podłączone...
Problem z pierdzeniem można zamknąć.
Zmieniłem urządzenie wyjściowe audio w konfiguracji skype i udaje mi się teraz nawiązać rozmowę testową.
Jedyne co mi teraz nie działa to mikrofon - zarówno w skypie jak i w rejestratorze dźwięku. Jest to mikrofon wbudowanyw kamerkę, więc podłączany przez USB, a nie do Line-In.
Czy ktoś ma jakieś sugestie?
[do Moderatora: Jeżeli uznacie, że jest to nowy wątek to proszę odpowiednie przeniesienie]