Poprawna konfiguracja sieci (DNSy)
- dawidt
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Poprawna konfiguracja sieci (DNSy)
Witam,
Próbowałem ostatnio skonfigurować modem Huawei E220 z Play w Ubuntu (zakończone niepowodzeniem). Próbując poprawnej konfiguracji dokonałem zmian w plikach systemowych w tym w pliku etc/ppp/resolv.conf wprowadzając "Playowe" DNSy. Niestety teraz nie działa mi połączenie przewodowe tj działa kadu ale nie działa Firefox (używając laptopa korzystam z różnego rodzaju dostępu do internetu). Chciałbym teraz wrócić do domyślnych ustawień sieci jednak nie bardzo wiem jak. Od początku przygody z Ubuntu mam problemy z edycją poszczególnych plików, uprawnieniami plików i folderów, przełączaniem użytkowników z mojego utworzonego przy instalacji na administratora czy roota. Chyba ciężko mi się przestawić po "Windowsowych" nawykach.
Teraz pytania:
a) jak wrócić do domyślnych ustawień sieci gdzie DNSy nie były zdefiniowane odgórnie
(Pliki resolv.conf nie miały wpisanych na sztywno DNSów)
b) jak edytować poszczególne pliki których "właścicielem" jest root?
(Wpisując komendy: sudo su wydaje mi się, że zmieniam użytkownika ale jak po edycji pliku w notatniku chcę go zapisać to dostaję komunikat zwrotny, że nie mam odpowiednich uprawnień.)
Pozdrawiam,
Dawid
Próbowałem ostatnio skonfigurować modem Huawei E220 z Play w Ubuntu (zakończone niepowodzeniem). Próbując poprawnej konfiguracji dokonałem zmian w plikach systemowych w tym w pliku etc/ppp/resolv.conf wprowadzając "Playowe" DNSy. Niestety teraz nie działa mi połączenie przewodowe tj działa kadu ale nie działa Firefox (używając laptopa korzystam z różnego rodzaju dostępu do internetu). Chciałbym teraz wrócić do domyślnych ustawień sieci jednak nie bardzo wiem jak. Od początku przygody z Ubuntu mam problemy z edycją poszczególnych plików, uprawnieniami plików i folderów, przełączaniem użytkowników z mojego utworzonego przy instalacji na administratora czy roota. Chyba ciężko mi się przestawić po "Windowsowych" nawykach.
Teraz pytania:
a) jak wrócić do domyślnych ustawień sieci gdzie DNSy nie były zdefiniowane odgórnie
(Pliki resolv.conf nie miały wpisanych na sztywno DNSów)
b) jak edytować poszczególne pliki których "właścicielem" jest root?
(Wpisując komendy: sudo su wydaje mi się, że zmieniam użytkownika ale jak po edycji pliku w notatniku chcę go zapisać to dostaję komunikat zwrotny, że nie mam odpowiednich uprawnień.)
Pozdrawiam,
Dawid
Odp: Poprawna konfiguracja sieci (DNSy)
a) A pisałem że wpisywanie DNS na sztywno często się nie sprawdzi , tu coś na ten temat .
b) np;
c) Już tylko w kopii google jest temat o tym .
d) Post jest nie zgodny z regulaminem , jeden post jeden temat .
b) np;
Kod: Zaznacz cały
sudo gedit /katalog/plik
d) Post jest nie zgodny z regulaminem , jeden post jeden temat .
- dawidt
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
To nie wyjaśnia mojego problemu. Chciałbym wrócić do ustawień domyślnym po instalacji. Bez zbędnego kombinowania.a) A pisałem że wpisywanie DNS na sztywno często się nie sprawdzi , tu coś na ten temat .
Tak robię, mimo to dostaję komunikat o niemożliwości zapisu z uwagi na brak uprawnień.b) np; Kod: sudo gedit /katalog/plik
Już kiedyś widziałem ten dokument jednak wyleciał mi z pamięci. Faktycznie, zapewne będzie przydatny. Dziękuję.c) Już tylko w kopii google jest temat o tym .
Usunąłem punkt c) zgodnie z Twoją sugestią.d) Post jest nie zgodny z regulaminem , jeden post jeden temat.
Pozdrawiam,
Dawid
Zablokowałeś resolv.conf ? , to odblokuj zapis ;dawidt ; Tak robię, mimo to dostaję komunikat o niemożliwości zapisu z uwagi na brak uprawnień.
Kod: Zaznacz cały
sudo chattr -i /etc/resolv.conf
- dawidt
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Udało się wpisać DNSy obecnego providera z którego korzystam. Ostatnie pytanie, myślę rozwiązujące problem, czy modyfikacja pliku resolv.conf tak aby nie było w nim podanych wartości DNS (pusty plik) wystarczy żeby pobierał je automatycznie?
- endriu
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Proponuję skorzystać z Network Managera, on sobie świetnie radzi z modemami usb. Ja wprawdzie łaczę się z netem Play'a prze telefon, ale po usb.
Wystarczy dodać połączenie i opcji DNS wpisać dns'y Play'a. To powinno wystarczyć. Nie zmieniałem u siebie uprawnień do pliku /etc/resolv.conf i wszystko działa bez problemu.
Wystarczy dodać połączenie i opcji DNS wpisać dns'y Play'a. To powinno wystarczyć. Nie zmieniałem u siebie uprawnień do pliku /etc/resolv.conf i wszystko działa bez problemu.
- dawidt
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
[Solved] Poprawna konfiguracja sieci (DNSy)
Problem rozwiązany, próbując edytować plik z poziomu terminala nie wiedziałem, że należy zmienić ścieżkę a dopiero wpisać komendę do edycji pliku stąd edytując tworzyłem nowy plik.