[SOLVED] Ubuntu SIS 771/671 PCIE VGA Display Adapter
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
[SOLVED] Ubuntu SIS 771/671 PCIE VGA Display Adapter
Rozwiązanie jak uruchomić tą grafikę pod Ubuntu 8.04, 8.10, wersji 9.x jak i innych OS jeszcze nie testowałem znajdziesz tu
EDIT:
9.04 też przetestowałem i działa ale na innych sterownikach
EDIT:
9.04 też przetestowałem i działa ale na innych sterownikach
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Odp: [SOLVET] Ubuntu SIS 771/671 PCIE VGA Display Adapter
Ekhm... Wypadaloby poprawic tego babola w tytule, hm?
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: [SOLVET] Ubuntu SIS 771/671 PCIE VGA Display Adapter
Oki, dzieki. Poprawione'[r4 pisze:]Ekhm... Wypadaloby poprawic tego babola w tytule, hm?

-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Ubuntu SIS 771/671 PCIE VGA Display Adapter
ja tam nie widze na tej stronie żadnego rozwiązania może ktoś wklei tu informacje o istalacji sterownika z 3d - tzn do działania pod compiz
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Ubuntu SIS 771/671 PCIE VGA Display Adapter
Nie używam compiz (mam odinstalowane) więc nie wiem czy działa. Rozwiązanie na stronie dotyczy uzyskania rozdzielczości 1280x800 bo żadne firmowe sterowniki nie pozwalały na uzyskanie tej rozdzielczości. Jeśli masz zainstalowanego compiz'a i masz ta rozdzielczość wystarczy przetestować i się podzielić z innymi wynikami testów bo z Twojej wypowiedzi nie wynika nic, oprócz tego, że nie masz 3d. Rozwiązanie na stronie (rozdzielczość) jest wystarczy poszukać we wcześniejszych postach a test 3d to już chwila jak się ma zainstalowane co trzeba.grekpg pisze:ja tam nie widze na tej stronie żadnego rozwiązania może ktoś wklei tu informacje o istalacji sterownika z 3d - tzn do działania pod compiz
Pozdro
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Odp: [SOLVED] Ubuntu SIS 771/671 PCIE VGA Display Adapter
tutaj maja chyba mają jakieś rozwiązanie
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=958967&page=12 ale nie chce mi zadziałać
ten sterownik co tam jest załączam jak by ktoś nie miał u nich konta.
co do compiz to oczywiście nie działa bo bez 3d nie zadziała -po przełączeniu u mnie cały ekran robi się biały.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=958967&page=12 ale nie chce mi zadziałać
ten sterownik co tam jest załączam jak by ktoś nie miał u nich konta.
ale mi się nie udało go zainstalować jakieś niespełnione zależności xserver-xorg-core choć mam coś o takiej nazwie.niestety tutaj można tylko mikro załączniki:
xorg-driver-sis671_0.9_i386.deb:
Your file of 283.3 KB bytes exceeds the forum's limit of 97.7 KB for this filetype.
co do compiz to oczywiście nie działa bo bez 3d nie zadziała -po przełączeniu u mnie cały ekran robi się biały.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hej
Ja używam od tygodnia Ubunciaka 9.04 w rozdzielczości 1280x800 i działa bezproblemowo. Nie wiem czy to te same sterowniki i jak z 3d bo jak pisałem nie używam compiza. Wypróbuj te, u mnie się zainstalowały bez problemu. Drobna modyfikacja xorg.conf, restart serwera i hula. Opis i konfig standardowo u mnie na blogu - http://pajky.blogspot.com
Pozdrawiam
Ja używam od tygodnia Ubunciaka 9.04 w rozdzielczości 1280x800 i działa bezproblemowo. Nie wiem czy to te same sterowniki i jak z 3d bo jak pisałem nie używam compiza. Wypróbuj te, u mnie się zainstalowały bez problemu. Drobna modyfikacja xorg.conf, restart serwera i hula. Opis i konfig standardowo u mnie na blogu - http://pajky.blogspot.com
Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
rodzielczość działa ale compiz nie przez ten brak 3d. może coś się pojawi
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Powiem tak, na PCLinux używałem compiza zaraz po zainstalowaniu jakieś 5min. Nie wiem czy to było 3d sprzętowe czy programowe. Działało ale pozostawiało wiele do życzenia, strasznie się muliło. Więc jak chcesz pokombinować to może idź w tym kierunku, odpal live, oglądnij sterownik i konfig. Może wystarczy do mojego konfiga dopisać parę modułów z xorga i będzie działać 3d. Nie mam jak przetestować bo wywaliłem compiza.grekpg pisze:rodzielczość działa ale compiz nie przez ten brak 3d. może coś się pojawi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
hej mam pytanie jak mam to zaistalować?
bo niewiem próbuję różnych komend itd itp a jakos nie umiem
bo niewiem próbuję różnych komend itd itp a jakos nie umiem
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
jeżeli chodzi o instalację na 9.04
1. Ściągamy sterownik stąd
2. Instalujemy sterownik
2. Wklejamy do /etc/X11/xorg.conf następującą zawartość:
2 - nie mam pojęcia jak to zainstalować - brak opisu w jakims pliku teksotwym.
./configure nie działa
make i make install też
sh autogen.sh też nie więcej pomysłów nie mam..
tak to wyglada
ok podobno ten deb dziala
http://www.mediafire.com/?yjjnjxmyzj9
juz sprawdzam
EDIT:
dziala pieknie do tego z direct rendering yes ale compiz sie wywala - jak ktos uruchomil to nich pisze ja szukam bo teraz juz powinno zaskoczyc
1. Ściągamy sterownik stąd
2. Instalujemy sterownik
2. Wklejamy do /etc/X11/xorg.conf następującą zawartość:
2 - nie mam pojęcia jak to zainstalować - brak opisu w jakims pliku teksotwym.
./configure nie działa
make i make install też
sh autogen.sh też nie więcej pomysłów nie mam..
tak to wyglada
Kod: Zaznacz cały
grek@viola-laptop:~/Pulpit/xorg-driver-sis671-0.9$ make
cd . && /bin/sh /home/staff/Download/test/xf86-video-sis-imedia.failed/missing --run automake-1.10 --foreign
/bin/sh: Can't open /home/staff/Download/test/xf86-video-sis-imedia.failed/missing
make: *** [Makefile.in] Błąd 1
grek@viola-laptop:~/Pulpit/xorg-driver-sis671-0.9$ autoconf
grek@viola-laptop:~/Pulpit/xorg-driver-sis671-0.9$ sh autogen.sh
autoreconf: Entering directory `.'
autoreconf: configure.ac: not using Gettext
autoreconf: running: aclocal
autoreconf: configure.ac: tracing
autoreconf: running: libtoolize --install --copy
libtoolize: putting auxiliary files in AC_CONFIG_AUX_DIR, `.'.
libtoolize: copying file `./config.guess'
libtoolize: copying file `./config.sub'
libtoolize: copying file `./install-sh'
libtoolize: copying file `./ltmain.sh'
libtoolize: Consider adding `AC_CONFIG_MACRO_DIR([m4])' to configure.ac and
libtoolize: rerunning libtoolize, to keep the correct libtool macros in-tree.
libtoolize: Consider adding `-I m4' to ACLOCAL_AMFLAGS in Makefile.am.
autoreconf: running: /usr/bin/autoconf
autoreconf: running: /usr/bin/autoheader
autoreconf: running: automake --add-missing --copy --no-force
configure.ac:33: installing `./missing'
src/Makefile.am: installing `./depcomp'
Makefile.am:24: BUILD_LINUXDOC does not appear in AM_CONDITIONAL
autoreconf: automake failed with exit status: 1
grek@viola-laptop:~/Pulpit/xorg-driver-sis671-0.9$ make
cd . && /bin/sh /home/staff/Download/test/xf86-video-sis-imedia.failed/missing --run automake-1.10 --foreign
/bin/sh: Can't open /home/staff/Download/test/xf86-video-sis-imedia.failed/missing
make: *** [Makefile.in] Błąd 1
http://www.mediafire.com/?yjjnjxmyzj9
juz sprawdzam
EDIT:
dziala pieknie do tego z direct rendering yes ale compiz sie wywala - jak ktos uruchomil to nich pisze ja szukam bo teraz juz powinno zaskoczyc
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dokładnie, sterownik ma być deb (instalka) uaktualniam linka bo tamten jest już nie aktualny (strona już nie działa) http://www.mediafire.com/?yjjnjxmyzj9 Podczas instalacji może krzyczeć coś tam o niespełnonych zależnościach i braku podpisu - o ile pamiętam jak to uruchamiałem.
Działa 2d, podobno 3d nie działa - nie wiem nie używam 3d. Po zainstalowaniu trzeba ten pakiet zaznaczyć jako nienaruszalny (przyszyty w synapticu) aby nagle po aktualizacji nam nie wcieło grafiki. Linka na blogu też poprawiam. Dzięki za cynk o nie działającym linku
Działa 2d, podobno 3d nie działa - nie wiem nie używam 3d. Po zainstalowaniu trzeba ten pakiet zaznaczyć jako nienaruszalny (przyszyty w synapticu) aby nagle po aktualizacji nam nie wcieło grafiki. Linka na blogu też poprawiam. Dzięki za cynk o nie działającym linku
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
Mam ten sam problem
jednak po wykonaniu tych czynności co są wypisane na blogu pojawiają się jakieś błędy i muszę uruchamiać w "low graphic mode"
wyskakują mi takie komunikaty (na niebieskim ekranie) :
Po wciśnięciu "nie" znów pojawia się ten sam komunikat
Po wciśnięciu "tak" pojawia się okienko:
(

wygląda na to, że na ekranie :0 został już uruchomiony serwer x. Czy wykorzystać inny ekran?
ubuntu się uruchamia lecz dalej pozostaje mi jedynie rozdzielczość 800x600 61Hzpodany numer ekranu był zajęty, więc serwer ... otworzył na ekranie :1

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie pamiętam dokładnie jak to było ale wyślij mi namiar na maila to może coś poradzimy.
EDIT:
Ok, specjalnie dla WAS powtórzyłem procedurę instalacji ryzykując niestabilność systemu. Okazuje się iż nie ma żadnej filozofii. Robi się dokładnie tak jak opisałem na blogu. Wykonujemy 4 kroki co zajmuje nam nie więcej niż 3 minuty i mamy nową rozdzielczość. Dla tych, którzy nie wiedzą jak zainstalować ten pakiet bo to chyba "najtrudniejszy" punkt podaję rozwiązanie.
Ściągnięty pakiet otwieramy (klikamy na nim Enterem) Midnight Commanderem. W środku mamy plik install. Klikamy na nim Enterem. Po zakończeniu instalacji podmieniamy zawartość /etx/X11/xorg.conf na tą na blogu. Restart i JUŻ. NIC WIĘCEJ NIE KOMBINUJEMY, POWINNO ODPALIĆ SIĘ W NOWEJ ROZDZIELCZOŚCI.
EDIT:
nie wystarczy się tylko wylogować bo x-serwer dalej pracuje. GDM czyli ekran logowania jest w X-ach. Najlepiej zrestartować maszynę.adasadas2 pisze:Mam ten sam problemjednak po wykonaniu tych czynności co są wypisane na blogu pojawiają się jakieś błędy i muszę uruchamiać w "low graphic mode"
wyskakują mi takie komunikaty (na niebieskim ekranie) :
ubuntu się uruchamia lecz dalej pozostaje mi jedynie rozdzielczość 800x600 61Hz(
Ok, specjalnie dla WAS powtórzyłem procedurę instalacji ryzykując niestabilność systemu. Okazuje się iż nie ma żadnej filozofii. Robi się dokładnie tak jak opisałem na blogu. Wykonujemy 4 kroki co zajmuje nam nie więcej niż 3 minuty i mamy nową rozdzielczość. Dla tych, którzy nie wiedzą jak zainstalować ten pakiet bo to chyba "najtrudniejszy" punkt podaję rozwiązanie.
Ściągnięty pakiet otwieramy (klikamy na nim Enterem) Midnight Commanderem. W środku mamy plik install. Klikamy na nim Enterem. Po zakończeniu instalacji podmieniamy zawartość /etx/X11/xorg.conf na tą na blogu. Restart i JUŻ. NIC WIĘCEJ NIE KOMBINUJEMY, POWINNO ODPALIĆ SIĘ W NOWEJ ROZDZIELCZOŚCI.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
No i dalej nie trybi:/ wciąż wyskakuje ten błąd
rozdzielczość też się nie zmienia:/