Skrypt obniżający liczby w pliku o daną wartość
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Skrypt obniżający liczby w pliku o daną wartość
Witam mam następujący problem. Potrzebuję obniżyć nuty o oktawę, jednak tuxguitar nie umożliwia mi zrobienia tego w skali całego utworu. Postanowiłem rozwiązać to w ten sposób, żeby w pliku tekstowym wszystkie występujące liczby obniżyć o 12 jednak pojawia się tu problem, bo robiąc to funkcją znajdź i zamień napotykam na oczywistą przeszkodę w postaci mieszania się licz jeszcze nie obniżonych i już obniżonych.Tak więc najprostszym rozwiązaniem byłby skrypt, najlepiej w bashu, który obniżałby dowolną liczbę o 12, a wszystkie inne znaki zostawiał w spokoju.
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: Skrypt obniżający liczby w pliku o daną wartość
Jaka jest struktura tego pliku - wklej kawałek.
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
-
- Piegowaty Guziec
jest to typowa tabulatura tekstowa np
Kod: Zaznacz cały
E|-5--7--9--10-12-14-16-17-17-16-14-12-12-10-9--7--|-9--12-5--9--7--10-4--7--5---5---21-22-21-19-|
B|-------------------------------------------------|---------------------------------------------|
G|-------------------------------------------------|---------------------------------------------|
D|-------------------------------------------------|---------------------------------------------|
A|-------------------------------------------------|-----------------------------0---0-----------|
E|-------------------------------------------------|---------------------------------------------|
- kamilsilver
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
A co z liczbami które są mniejsze niż 12? wpisywać liczby ujemne, zera czy kreski?
- Struchu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
kamilsilver pisze:A co z liczbami które są mniejsze niż 12? wpisywać liczby ujemne, zera czy kreski?
Wtedy najpewniej trzeba przejść na inną strunę.
Ma zielone, kocie oczy...
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
tylko jest mały problem : podwójna (-) to dwie kreski czy kreska i minus ( chodzi o logikę)
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
-
- Piegowaty Guziec
problem rozwiązany przez użycie alternatywy dla tuxguitar, która posiadała opcję, obniżenia o dowolną ilośc półtonów wraz z automatycznym konwertowaniem tabulatury