Witam
Zakupiłem niedawno Asusowego Eee Box'a z takim oto wifi na pokładzie:
02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
Ładnie się łączy of of the box, wszystko fajnie śmiga, tylko... po paru minutach gdy nie korzystam z internetu pomimo iż interfejs jest podniesiony i połączony z AP, gdy zaczynam pingować tego Asusa z innego komputera z sieci - brak jest jakiejkolwiek odpowiedzi.
Muszę wtedy zmusić EeeBox'a do ponownej komunikacji z siecią i dopiero od tego momentu komputerek znowu jest widoczny w sieci (daje się pingować).
Czy to jakieś zaawansowane zarządzanie energią? Da się to wyłączyć? Spotkał się ktokolwiek z czymś takim? Problem przetestowałem na: Ubuntu 9.04 BETA/RC oraz Debianie Squeeze z jajkiem 2.6.29
Problem nie dotyczy interfejsu kablowego, ale kupiłem to maleństwo po to by zmniejszyć liczbę kabli. A jeśli interfejs się automatycznie wyłącza to nici z korzystania z ssh/apache/sql/ftp itp... server przez wifi.
Pogoogluje jeszcze, może trafie na coś więcej. W biosie nie ma jakichś dodatkowych opcji związanych z wifi.
Karta wifi atheros AR928X - automatycznie się wyłącza?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Karta wifi atheros AR928X - automatycznie się wyłącza?
Mam to samo na laptopie Amilo Pi1505 z interfejsem Intela. Najpierw wykrywa sieć, pięknie chodzi a potem po losowym czasie wyłącza i w ogóle nie widzi karty bezprzewodowej. Czy ktoś się spotkał z czymś takim?
Mam Ubuntu 9.10.
Mam Ubuntu 9.10.