Ubuntu i Radeon 4850

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
vader_cool
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Ubuntu i Radeon 4850

Post autor: vader_cool »

Witam,
mam problem z Ubuntu 8.1 i Radeonem 4850. System został odpalony z pendrive'a. Niestety nie mogę poprawnie zainstalować sterów do karty:< flxgr nie wchodzi, więc próbowałem ściągnąć stery ze strony ati i zainstalowac: e w efekcie caly system się nie uruchamia ( widać tylko postrzępione pasy na ekranie) Moje pytanie brzmi jak poprawnie zainstalować te stery?
Awatar użytkownika
Tares
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Ubuntu i Radeon 4850

Post autor: Tares »

Który to już wątek z tego typu pytaniem ? -_-;

http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide
^_^;
vader_cool
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po próbie "ati way" system nadal się crashuje tak samo.

EDIT:
Czy ktokolwiek pomoze?
Awatar użytkownika
revonize
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: revonize »

Cóż, ja również mam z tym problem. Mam Ubuntu 8.10 i jestem "zielonym" userem. Sprostuję tylko, że Radeon HD 4850 nie jest starą kartą, to nowy produkt z zeszłego roku:)
Zainstalowałem sterowniki Ati ze strony producenta, wersja 9.4. System uruchamia się normalnie, jednakże problemy pojawiają się podczas oglądania filmów (migotanie obrazu) oraz w oknie wyboru wygaszacza ekranu - tutaj natsępuje totalna zwiecha systemu i pomaga tylko hard reset. Dodam, że w Catalyst Control Center dla Linuxa nie ma opcji Ati Overdrive (w wersji dla Windows jest), co nie pozwala na pełną kontrolę nad częstotliwością pracy układu i pamięci oraz na ręczne ustawianie prędkości wiatraka - a jak wiadomo, karta ta grzeje się niemiłosiernie na standardowych obrotach.
Szukam rozwiązania na własną rękę, ale będę wdzięczny jeśli ktoś podzieli się swoją wiedzą na ten temat.
C2D E8400, Asus P5KC, Gigabyte HD 4850, 2x2GB Corsair XMS2 6400 DHX, Seagate 7.11 320GB, Audigy SE, CM Centurion 5, CM Real Power M520, Samsung 223BW,
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Podobnie jak Tares polecam to - tyle że zamiast instalacji "metodą ATI" zainteresuj się "instalacją manualną" - punkt 5 w podanym linku...
Work less, climb more :D
Awatar użytkownika
revonize
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Cóż, serdeczne dzięki, na pewno wypróbuję, ale najpierw zainstaluję 9.04:) - może ten problem zniknie w tej wersji i nie będę zmuszony robić tego ręcznie. Niestety, ciężko jest się przestawić, jeśli przez 20 lat ma się styczność tylko z produktami MS. Nie ukrywam jednak, że uważam Ubuntu za bardzo ciekawy system (sam fakt iż jest za darmo, oferując tak wiele - po prostu powala w dzisiejszych czasach) i do tego znacznie bardziej atrakcyjny wizualnie niż Vista, jak dla mnie ma drugie miejsce po Tigerze. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
C2D E8400, Asus P5KC, Gigabyte HD 4850, 2x2GB Corsair XMS2 6400 DHX, Seagate 7.11 320GB, Audigy SE, CM Centurion 5, CM Real Power M520, Samsung 223BW,
vader_cool
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problem nadal występuje; a po zainstalowanie wszystkich updatow (320mb) system calkowicie sie wykrzaczyl :e ale sciagam 9.04 i spróboje z tą wersją
Awatar użytkownika
revonize
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No cóż, zainstalowałem 9.04 i od razu wykorzystałem polecaną powyżej opcję instalacji ręcznej, wszystko przebiegło zgodnie z planem:) Sterowniki działają, jedyny minus to fakt iż nadal nie działa Ati Overdrive, ale mam nadzieje, że w końcu to dopracują...
póki co trzeba ustawić wiatrak w Biosie karty na sztywno - 50% powinno wystarczyć, żeby się tak nie pociła. Dzięki za pomoc.

Aha! Nie wiem czy nie zainstalowałem wszystkich kodeków, ale filmy nie są odtwarzane płynnie... a po odpaleniu filmu w HD nastąpił totalny freeze systemu i znów musiałem Hard reset zastosować...
A miało być tak pięknie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”