powrót do Windowsa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Aristarh

Odp: powrót do Windowsa?

Post autor: Aristarh »

Z jaką stronką?
Przeczytaj uważnie mój post
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: wm- »

No po prostu muszę gdzieś to napisać.. odważyłem się i w pracy zainstalowałem sobie to nowe wydanie.. neostrada oczywiście nie działa.. :shut:
Nic to będę walczył jutro. :P
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: hiroshi007 »

wm- pisze:No po prostu muszę gdzieś to napisać.. odważyłem się i w pracy zainstalowałem sobie to nowe wydanie.. neostrada oczywiście nie działa.. :shut:
Nic to będę walczył jutro. :P
Magiczne słowo: UbuDSL
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

hiroshi007 pisze:Magiczne słowo: UbuDSL
Tak, tak. Właśnie i tym narzędziem próbuję to zrobić... :bag: Ja już mam takie szczęście.

viewtopic.php?t=98445

Czasem magiczne słowa nie wystarczą. ;)

Następna rzecz, której nie rozumiem.. czytam :
viewtopic.php?p=588341#post588341

Okej.. nie wiem, w domu mam 8.10 pewno nie zadziała. :(

Mam dokładnie tą drukarkę.. kupiłem ją jakiś czas temu ale jej nie podłączałem.. bo nie mam niec do drukowania.. czego nie rozumiem ano że przed zakupem w pasek adresu firefoxa se wpisałem localhost:631, no na liście drukarek była ale miałem 7.10 a teraz pod 8.10 nie ma.
Cuba
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Cuba »

No i się porobiło. Ale po kolei. Z linuksem zacząłem przygodę a właściwie walkę od mandarynki bodaj wersja 8x czy 9x. I była to porażka, nie mogłem znaleźć plików exe, bat, com:oops: i jak to cholerstwo się uruchamia, czyli system jest do gluteus maximus:mrgreen:. I wróciłem jak większość początkujących do wspaniałego najlepszego etc. systemu. Ale nadal mnie korciło co by uruchomić linuksa i nadarzyła się okazja. W czasopiśmie ( nie pamiętam jakim:oops:) puszczono power packa mandarynki 10. I życie stało się lepsze, bo wszystko zadziałało. Nie popełniłem już na powrót zbrodni ignorancji tylko zacząłem czytać faqi. Dalej już było tylko łatwiej. I do dzisiaj nie mam żadnych (jak na razie) problemów ze sprzętem czy oprogramowaniem , wszystko jest wykrywane albo sam instaluję sterowniki i hula. Twierdzisz że w windowsie wszystko działa i zawsze są sterowniki ano jest to taka prawda, że mrówka połknie śliwkę. Nie ma i nie będzie sterowników do mojej karty tv prolink conexant c2xxx pod vistę i zapewne pod 7. Kolega nie znalazł do trzy letniej drukarki atramentowej HP sterowników pod vistę i siedzi nadal pod xp.Nadmienię, że różne distra pracowały na czterech komputerach jakie posiadałem i było bez problemów, przynajmniej większych, z windowsem było już różnie chociaż nie tragicznie jak niektórzy piszą.
Tak na marginesie, chciałem sprawdzić co to ten windows 7,nad którym wszyscy cmokają z zachwytu no prawie orgazm. Niestety po udanym ściągnięciu i otrzymaniu klucza od MS, chciałem zainstalować wersję x86 i x64. Nawet moja cierpliwość się wyczerpała gdy postęp instalacji po 5!!!! godzinach wynosił 53% poddałem się. W wersji x64 było podobnie. Jeśli wersja stabilna będzie też taka to ....gratuluję.
Awatar użytkownika
chiquito83
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: chiquito83 »

pozwole sobie wtracic moje 3 grosze

u mnie instalacja systemu wyglada tak:

windows: format, instalacja, odpalenie systemu.... zdziwienie gdy system nie wykryl karty sieciowej, szybki restart, odpalenie linuksa, sciagniecie sterownikow do windy, restart ponowny, uruchomienie windowsa, sciagniecie sterownikow do karty graficznej, restart, kolejne zaskoczenie gdy okazuje sie ze nie ma dzwieku, sciagniecie sterow do karty dzwiekowej, restart, kolejne zaskoczenie gdy dzwiek nadal nie dziala, po wielu bojach i googlaniu udalo sie. teraz pora na programy bo windows jest oczywiscie goly, jedyne co mozemy zrobic to pogranie w sapera lub pobazgranie w paincie. zeby to sie nadawalo do pracy musze sciagnac conajmniej: open office, jakis program do nagrywania plyt, cos do mp3, cos do ogladania filmow, kodeki, antywirusa, oczywiscie gg, przegladarke internetowa, acrobat reader itp itd

ubuntu: sformatowanie partycji, instalacja, uruchomienie systemu, szybka instalacja sterow do nvidii, net dziala, dzwiek dziala, filmy moge ogladac od razu... czego chciec wiecej? :)
A workin man - I drive a wagon for a livin
Arrive on time cos that's important when deliverin'
I'm a lorry driver...
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Kompatybilność... no ja właśnie kupowałem komputer z myślą o Linuksie i co? Nie przewidziałem że HUB usb 2.0, na którym jest napisane że działa po jądrem 2.4 lub wyższym nie jest kompatybilny z Ubuntu.. u mnie nie działa (ten hub) pod Linuksem.. :(

A nieważne.

EDIT:
mths pisze:maslov - 3 lata używałeś linuksa? coś mi się nie chcę wierzyć. w ciągu trzech lat można bardzo dobrze poznać system i wybrać dystrybucję dostosowaną do własnych preferencji.
i po takim okresie czasu, na pewno byłbyś w stanie rozwiązać większość swoich problemów, jak nie wszystkie.
Hmm.. to ja nie napiszę ile lat używam Linuksów. Z problemy.. stare znikają a pojawiają się nowe.
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

Ciekawa sprawa.Miałem dziadka na Athlonie 2500 XP i wywaliłem tylko badziewiaste ATI na nvidię i hulał mi Ubuntu jak złoto.Teraz mam kompa jak w poniższej konfiguracji i śmigaja wszystkie dystrybucje Linuksa.Mam tez tańszą knfigurację z podobna płytą(dałem 250 zł w lecie) i słabszym prockiem wykreconym z 2,2G do 3G wszystko chodzi az miło.Właśnie piszę z Ubuntu 9.10 ALFA1!!!! i chodzi mi stabilnie i bez zwisów,zupełnie jak stabilna dystrybucja.Mam Drukarkę kombajn HP Officejet 5610 i po podłączeniu nie wiedziałem nawet kiedy sie zainstalowała.Na Xsane moge fałszować pieniądze:DKupiłem też badziewiarska kartę TV,która pod niczym nie chce chodzić,ani pod Vistą,ani pod XP,ani pod W7.I co mam winić systemy?Trzeba mieć na[prawdę wynalazek,żeby nie chciał chodzić Linux...
Intel 2 Core E8400 3.6G,RAM 4G Reaper 1000MHz,Gigabyte P-35,Galaxy 8600GTS,Segeate 320 G.Windows Vista,Ubuntu 8.10,Ubuntu 9.04,Windows 7
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

bonik pisze: a co do kompatybilności, lepiej przejrzeć fora przed zakupem i poczytać opinię innych niż zdać się na to co na pudełku jest napisane :P
Litości.. :pt36: HUB usb... Jako ciekawostkę.. napiszę Kupiłem tego HUB'a bo na wejściach z przodu transfer danych to max 1 MB/s. I na tym przednim wejściu (oczywiście z tą zawrotną prędkością) działa. A z tyłu ni cholery. :D

EDIT:
maslov pisze: To jest właśnie to, że jeśli chodzi o Windows to kupuję go z systemem i działa, a jeśli chodzi o Linuksa muszę dopasowywać sprzęt.
Taka mała uwaga.. kiedyś w marketach sporo było komputerów z zainstalowanym Linuksem.. (distra nie pamiętam) i też działało.. ;)
Tutaj zgodzę się że to wina producentów sprzętu ale nie dziwię się im.. taniej jest po prostu wypuścić sprzęt pod windowsa.
Hellbike
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: Hellbike »

to juz trzeci komputer na ktorym uzywam linuksa (2 stacjonarne i nienajnowszy laptop), i najwiekszy problem jakiego doswiadczylem to to, ze goly ubuntu 8.10 nie posiadal firmware do mojej karty sieciowej (ale po polaczeniu sie z internetem przez ethernet system sam wyszukal i zainstalowal firmware).
Awatar użytkownika
Nettmanek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Nettmanek »

niewierzę iż wielu z was ma problemy z kartami graficznymi. moje ubuntu 9.04 dziala dobrze na wolnych sterach do ati x200(staruszek), Ubuntu doskonale nadaje się do pracy biurowej jak i do codziennego użytku o ile nie grasz bo z tym ciężko, ale i to się zaczyna zmieniać, widać po opiniach użytkowników.

ale skoro nie chcecie siedzieć na rozwijającym się systemie ( nie to co raz na kilka lat windows a i tak niewiele idzie do przodu ). Ubuntu mknie do przodu jak z procy, Trzeba tylko poczekać aż wyjdzie wersja w pełni odzwierciedlająca twoje potrzeby.
Archon24
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Archon24 »

a ja wierzę mam w domu 1pc 1 laptop z Ati, na pc nie zmieniam na razie ubuntu na 9.04 bo nie ma sterowników ale na laptopie walczyłem, choć te z Envy były dobre to w końcu się udało i były na stronie Ati do Ati Radeon hd 3*** :P nie jest źle a co do powrotu no to w szkole pracujemy w Visual Basic i gdy się spytałem o wersje na linuxa powiedział ze nie ma, jak przyniosłem Gambasa 2 to powiedział ze specjalnie dla mnie nie będzie robił wyjątku i muszę pracować na Windows, podobnie jest z Corelem, i tak dalej... a szkoda.
Przyznam się ze jest windofs na dysk ale zajmuję u mnie mniej niż 15% dysku
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Archon24 pisze: nie jest źle a co do powrotu no to w szkole pracujemy w Visual Basic i gdy się spytałem o wersje na linuxa powiedział ze nie ma, jak przyniosłem Gambasa 2 to powiedział ze specjalnie dla mnie nie będzie robił wyjątku i muszę pracować na Windows, podobnie jest z Corelem, i tak dalej...
I to jest dla mnie nie zrozumiałe.. tz.. ja rozumiem że uczy się tego co powiedzmy 90% ludzi używa, ale żeby nic o innych systemach.. tz tak słyszałem.. mało jest szkół gdzie poza windą ktoś coś pokazał młodym ludziom.. Czasy gdzie pisałem programy w VB minęły bezpowrotnie(brak czasu, nie robiłem tego zawodowo). No chociaż te 5% godzin lekcyjnych z informatyki poświęcić innym rzeczom jak windows.. płaci im ktoś za wspieranie tego systemu, czy jak? :P
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Nie powinno cię to dziwić, to się nazywa unifikacja, wiąże się ze standaryzacją procedur i dążeniem do minimalizacji kosztów ... w końcu prąd w całym kraju mamy 230V, dwie benzyny i jeden olej, tory kolejowe mają jeden rozstaw.
Państwo nie jest zainteresowane wdrażaniem egzotycznych rozwiązań informatycznych, tak jak nie jest zainteresowane masowym nauczaniem chińskiego. Chociaż jeśli ktoś chce, może się uczyć przecież.:twisted:
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: tydell »

widać ten nauczyciel to ignorant jakiś, najpierw powiedział że nie ma odpowiednika na linuksa a potem wyjątków nie robi
ja uczę w szkole ponadgimn. i cieszyłbym się gdyby któryś uczniak u mnie na codzień i świadomie linuksa używał,
a to nie żadne egzotyczne rozwiązania informatyczne i państwo nic do tego nie ma, program nauczania można zrealizować na dowolnym systemie
już sobie wyobrażam że jak Archon wybrałby na mature informatyke i chciał zdawać ją na linuksie to jego nauczyciel narobiłby poprostu w gacie bo musiałby mu stanowisko egzaminacyjne przygotować (zainstalować, skonfigurować linuksa itp)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Państwo nic do tego nie ma ? Program nauczania można realizować na dowolnym systemie ? Proszę cię ... bądź poważny. Program nauczania to nie jest cel sam w sobie, ze szkół mają wyjść ludzie dysponujący umiejętnościami przydatnymi w życiu ... wejdź do banku, sklepu czy hurtowni i zobacz co tam jest na monitorach. Ten twój uczeń ma wejść na stanowisko pracy i pracować, a nie żeby mu ktoś, nie wiedzieć kto organizował hard- i software z całym zapleczem, bo on się pasjonuje linuksem.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Iacobus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Iacobus »

Przede wszystkim należy się zapytać co to jest nauczyciel informatyki? Mam kumpla po teologi, eksternistycznie zrobił pedagogikę, studia podyplomowe z informatyki... i pracuje w jednym z lubelskich liceów. Wymagacie od takich ludzi obsługi Linuksa?
Inny OS == Debian Squeeze + KDE 4.4
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

igotit4free pisze:Program nauczania to nie jest cel sam w sobie, ze szkół mają wyjść ludzie dysponujący umiejętnościami przydatnymi w życiu ... wejdź do banku, sklepu czy hurtowni i zobacz co tam jest na monitorach.
A na serwerach? Też to miejsce dla Linuksów się kurczy.. właśnie przez takie podejście i w efekcie za wszystko trzeba będzie płacić.

Ciekawostka.. jak dla mnie.. nie mogę wejść do katalogu jako user.. spod roota.. da się. Więc pozmieniałem uprawnienia.. nadal tylko root może tam wejść. :o

Ciekawostka polega na tym.. jak to (^&^&) się samo przestawiło? :(
ubuzer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: ubuzer »

powrót do Windowsa?
Zapomnij :-)
"Given enough eyeballs, all bugs are shallow" - Eric Steven Raymond.
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No więc.. zrezygnowałem z dotychczasowego operatora netu, sferii( porażka).
Post piszę żeby nie było że się czepiam Linuksa tylko. :P

No ale w domu tak bez internetu.. jak człowiek ma z nim do czynienia od sdi tepsy w 2000 roku.. no nie da się. Miałem dziś możliwość pożyczenia iPlusa (nie wiem jaka opcja). Pożyczyłem. Nim przyszedłem do domu, oczywiście sprawdziłem jak się to je pod uzywanym przeze mnie systemem. Zapisałem se to w pracy na dysku USB. W domu pięc minut.. działa (jak widać). :clap:

A pod windą.. :D modem, fajna sprawa stery ma wpisane w siebie.. więc się sam instaluje. Fajny wodotrysk. Odpalmy potem aplikację, która sama startuje.. i .. komunikat "podłącz modem"..

W skrócie, pod Linuxem (dosłownie) pięc minut.. pod windą bodajże 20.. :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”