Instalacja Brother DCP 330C pod Ubuntu 6.10
Instalacja Brother DCP 330C pod Ubuntu 6.10
Cześć!
Mam problem z Brotherem DCP 330C. Chodzi o to że niby jest zainstalowany, ale jak puszczam coś do drukowania to dane są przesyłane z kompa do drukarki (na wyświetlaczu drukarki pojawia się napis że drukarka przyjmuje dane) ale nic się nie drukuje, drukarka ani drgnie.
oto plik konfiguracyjny:
#
#
# Sample configuration file for the Common UNIX Printing System (CUPS)
# scheduler. See "man cupsd.conf" for a complete description of this
# file.
#
# Log general information in error_log - change "info" to "debug" for
# troubleshooting...
LogLevel warning
# Administrator user group...
SystemGroup lpadmin
# Only listen for connections from the local machine.
Listen localhost:631
Listen /var/run/cups/cups.sock
# Show shared printers on the local network.
Browsing Off
BrowseOrder allow,deny
BrowseAllow @LOCAL
BrowseAddress @LOCAL
# Default authentication type, when authentication is required...
DefaultAuthType Basic
# Restrict access to the server...
<Location />
Order allow,deny
Allow localhost
Allow @LOCAL
</Location>
# Restrict access to the admin pages...
<Location /admin>
Order allow,deny
Allow localhost
</Location>
# Restrict access to configuration files...
<Location /admin/conf>
AuthType Basic
Require user @SYSTEM
Order allow,deny
Allow localhost
</Location>
# Set the default printer/job policies...
<Policy default>
# Job-related operations must be done by the owner or an adminstrator...
<Limit Send-Document Send-URI Hold-Job Release-Job Restart-Job Purge-Jobs Set-Job-Attributes Create-Job-Subscription Renew-Subscription Cancel-Subscription Get-Notifications Reprocess-Job Cancel-Current-Job Suspend-Current-Job Resume-Job CUPS-Move-Job>
Require user @OWNER @SYSTEM
Order deny,allow
</Limit>
# All administration operations require an adminstrator to authenticate...
<Limit Pause-Printer Resume-Printer Set-Printer-Attributes Enable-Printer Disable-Printer Pause-Printer-After-Current-Job Hold-New-Jobs Release-Held-New-Jobs Deactivate-Printer Activate-Printer Restart-Printer Shutdown-Printer Startup-Printer Promote-Job Schedule-Job-After CUPS-Add-Printer CUPS-Delete-Printer CUPS-Add-Class CUPS-Delete-Class CUPS-Accept-Jobs CUPS-Reject-Jobs CUPS-Set-Default>
AuthType Basic
Require user @SYSTEM
Order deny,allow
</Limit>
# Only the owner or an administrator can cancel or authenticate a job...
<Limit Cancel-Job CUPS-Authenticate-Job>
Order deny,allow
</Limit>
<Limit All>
Order deny,allow
</Limit>
</Policy>
#
#
Mam problem z Brotherem DCP 330C. Chodzi o to że niby jest zainstalowany, ale jak puszczam coś do drukowania to dane są przesyłane z kompa do drukarki (na wyświetlaczu drukarki pojawia się napis że drukarka przyjmuje dane) ale nic się nie drukuje, drukarka ani drgnie.
oto plik konfiguracyjny:
#
#
# Sample configuration file for the Common UNIX Printing System (CUPS)
# scheduler. See "man cupsd.conf" for a complete description of this
# file.
#
# Log general information in error_log - change "info" to "debug" for
# troubleshooting...
LogLevel warning
# Administrator user group...
SystemGroup lpadmin
# Only listen for connections from the local machine.
Listen localhost:631
Listen /var/run/cups/cups.sock
# Show shared printers on the local network.
Browsing Off
BrowseOrder allow,deny
BrowseAllow @LOCAL
BrowseAddress @LOCAL
# Default authentication type, when authentication is required...
DefaultAuthType Basic
# Restrict access to the server...
<Location />
Order allow,deny
Allow localhost
Allow @LOCAL
</Location>
# Restrict access to the admin pages...
<Location /admin>
Order allow,deny
Allow localhost
</Location>
# Restrict access to configuration files...
<Location /admin/conf>
AuthType Basic
Require user @SYSTEM
Order allow,deny
Allow localhost
</Location>
# Set the default printer/job policies...
<Policy default>
# Job-related operations must be done by the owner or an adminstrator...
<Limit Send-Document Send-URI Hold-Job Release-Job Restart-Job Purge-Jobs Set-Job-Attributes Create-Job-Subscription Renew-Subscription Cancel-Subscription Get-Notifications Reprocess-Job Cancel-Current-Job Suspend-Current-Job Resume-Job CUPS-Move-Job>
Order deny,allow
</Limit>
# All administration operations require an adminstrator to authenticate...
<Limit Pause-Printer Resume-Printer Set-Printer-Attributes Enable-Printer Disable-Printer Pause-Printer-After-Current-Job Hold-New-Jobs Release-Held-New-Jobs Deactivate-Printer Activate-Printer Restart-Printer Shutdown-Printer Startup-Printer Promote-Job Schedule-Job-After CUPS-Add-Printer CUPS-Delete-Printer CUPS-Add-Class CUPS-Delete-Class CUPS-Accept-Jobs CUPS-Reject-Jobs CUPS-Set-Default>
AuthType Basic
Require user @SYSTEM
Order deny,allow
</Limit>
# Only the owner or an administrator can cancel or authenticate a job...
<Limit Cancel-Job CUPS-Authenticate-Job>
Order deny,allow
</Limit>
<Limit All>
Order deny,allow
</Limit>
</Policy>
#
#
Instalacja brother DCP-330C
Instrukcja do brother dcp-330c na ubuntu gutsy :
nie podłączać drukarki!!!
1) w Synaptic zainstalować csh
2) ściągnąć plik lpr dla debiana z tabelki Drivers for Debian ze strony brothera http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... ivers.html
3) ściągnąć plik cups dla debiana z tabelki Drivers for Debian ze strony brothera http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... ivers.html
4) zainstalować lpr (kliknąć dwa razy) WAŻNE ŻEBY ZAINSTALOWAĆ JAKO PIERWSZEGO!!!
5) zainstalować cups (kliknąć dwa razy)
6) podłączyć drukarkę
7) wybrać system->administracja->drukarki i kliknąć prawym na ikone drukarki ->dodaj drukarkę - otworzy się okno instalacji w trzech krokach:
krok 1 - znajduje Brother dcp330C -> klikamy "do przodu"
krok 2 - wybieramy z listy dcp-330C (drugie od góry) -> klikamy "do przodu"
krok 3 - klikamy "zastosuj"
8) na nowo powstałej ikonie drukarki w oknie drukarki klikamy prawym i wchodzimy w "właściwości" a następnie wybieramy "wydrukuj stronę testową"
9) sukces :grin:
nie podłączać drukarki!!!
1) w Synaptic zainstalować csh
2) ściągnąć plik lpr dla debiana z tabelki Drivers for Debian ze strony brothera http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... ivers.html
3) ściągnąć plik cups dla debiana z tabelki Drivers for Debian ze strony brothera http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... ivers.html
4) zainstalować lpr (kliknąć dwa razy) WAŻNE ŻEBY ZAINSTALOWAĆ JAKO PIERWSZEGO!!!
5) zainstalować cups (kliknąć dwa razy)
6) podłączyć drukarkę
7) wybrać system->administracja->drukarki i kliknąć prawym na ikone drukarki ->dodaj drukarkę - otworzy się okno instalacji w trzech krokach:
krok 1 - znajduje Brother dcp330C -> klikamy "do przodu"
krok 2 - wybieramy z listy dcp-330C (drugie od góry) -> klikamy "do przodu"
8) na nowo powstałej ikonie drukarki w oknie drukarki klikamy prawym i wchodzimy w "właściwości" a następnie wybieramy "wydrukuj stronę testową"
9) sukces :grin:
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Instalacja Brother DCP 330C pod Ubuntu 6.10
Tak dla orientacji innych 'ubuntowiczów' - powyższa metoda działa również dla modelu DCP-130C Dziś nabyłem to urządzenie i zrobiłem wg. tej metody.
Jeśli chodzi o działanie skanera w mojej drukarce (DCP-130C) to po wykonaniu powyższej metody nie mogłem się nią cieszyć. Jednak znalazłem rozwiązanie (co prawda do modelu DCP-330C, ale działa):
http://www.it-static.pl/index.php?q=brother-dcp-330c
Jeśli chodzi o mnie, to musiałem skorzystać jeszcze z FAQ Brothera:
http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... aq.html#20
A dokładniej musiałem zrobić "to" ("to" zawarte jest w FAQ Brothera, aby zbyt dużo nie szukać, wklejam w postaci kodu, co było mi potrzebne):
aVe! 
Jeśli chodzi o działanie skanera w mojej drukarce (DCP-130C) to po wykonaniu powyższej metody nie mogłem się nią cieszyć. Jednak znalazłem rozwiązanie (co prawda do modelu DCP-330C, ale działa):
http://www.it-static.pl/index.php?q=brother-dcp-330c
Jeśli chodzi o mnie, to musiałem skorzystać jeszcze z FAQ Brothera:
http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... aq.html#20
A dokładniej musiałem zrobić "to" ("to" zawarte jest w FAQ Brothera, aby zbyt dużo nie szukać, wklejam w postaci kodu, co było mi potrzebne):
Kod: Zaznacz cały
<For Ubuntu6.06 or later Users>
1.Open the file "/etc/udev/rules.d/45-libsane.rules" with an editor.
2.Add the following description to the file as below:
=================
#brother
SYSFS{idVendor}=="04f9",MODE="666",GROUP="scanner"
LABEL="libsane_rules_end"
=================
3.Restart the OS.

- kepsky
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Brother DCP-350C też działa na Ubuntu 7.10 wg Twojej recepty, trzymam jeszcze gorący wydruk, dzięki. Co do skanera jeszcze nic nie robiłem, nie mam teraz czasu zająć się tą sprawą.
PS. w Ubuntu 7.10 drukarka była widoczna zaraz po podłączeniu i instalacji systemu, ale nie działała.
Jest OK, działa drukarka i skaner - rewelacja, do tej pory nigdy nie udało mi się zainstalować skanera, próbowałem na AUROX i CentOS. A tutaj to takie proste.
PS. w Ubuntu 7.10 drukarka była widoczna zaraz po podłączeniu i instalacji systemu, ale nie działała.

Jest OK, działa drukarka i skaner - rewelacja, do tej pory nigdy nie udało mi się zainstalować skanera, próbowałem na AUROX i CentOS. A tutaj to takie proste.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Witam ponieważ link do instrukcji instalacji podany tutaj już jest nie aktualny polecam instalację według
http://it.imasters.pl/?q=brother-dcp-330c (to jest dokładnie ta sama strona tylko pod nowym adresem)
Mój brother dcp-350C według instrukcji z powyższej strony chodzi bez zarzutów na ubuntu 7.10.
http://it.imasters.pl/?q=brother-dcp-330c (to jest dokładnie ta sama strona tylko pod nowym adresem)
Mój brother dcp-350C według instrukcji z powyższej strony chodzi bez zarzutów na ubuntu 7.10.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
Cieszę się że stronka się komuś przydała 
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Blackbox
wie może ktoś jak ustawić tę drukarkę jako sieciową.
podłączona jest do komputera z windą.
zainstalowalem ją wg polecen z 2. posta i pozniej probowalem zrobic z tego sieciową ale nic z tego
// edit
nieaktualne - zawsze zaraz po tym jak napisze posta z problemem daje mi sie go rozwiązać
napiszę może na przyszłość jak to zrobić:
postępujemy wg polecen ktore napisal kolega w poscie nr 2 - czyli sciagamy ze strony brothera odpowiednie pliki i instalujemy
po tym administracja - drukarki, klikamy prawym na dcp 330 c - wlasciwosci i w ostatniej zakładce wybieramy 'network printer' z listy windows printer - host (wiadomo) i jako printer mam "Brother D" (wczesniej cos innego mi sie tam wbiło i dlatego nie działało)
pole uzytkownik i haslo puste
podłączona jest do komputera z windą.
zainstalowalem ją wg polecen z 2. posta i pozniej probowalem zrobic z tego sieciową ale nic z tego
// edit
nieaktualne - zawsze zaraz po tym jak napisze posta z problemem daje mi sie go rozwiązać
napiszę może na przyszłość jak to zrobić:
postępujemy wg polecen ktore napisal kolega w poscie nr 2 - czyli sciagamy ze strony brothera odpowiednie pliki i instalujemy
po tym administracja - drukarki, klikamy prawym na dcp 330 c - wlasciwosci i w ostatniej zakładce wybieramy 'network printer' z listy windows printer - host (wiadomo) i jako printer mam "Brother D" (wczesniej cos innego mi sie tam wbiło i dlatego nie działało)
pole uzytkownik i haslo puste
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
U mnie zadziałał sposób na x64 systemie:
1) wchodzisz do synaptica i wyszukujesz "brother".
2) następnie instalujesz pakiety "lpr" i "cups" (ja instalowałem osobno wg ww kolejności i modelu, po najechaniu na pakiet będzie wiadomo czy pasuje).
3) wybrać system->administracja->drukarki i kliknąć prawym na ikone drukarki ->dodaj drukarkę - otworzy się okno instalacji w trzech krokach:
krok 1 - znajduje Brother dcpXXXC -> klikamy "do przodu"
krok 2 - wybieramy z listy dcpXXXC -> klikamy "do przodu"
4) na nowo powstałej ikonie drukarki w oknie drukarki klikamy prawym i wchodzimy w "właściwości" a następnie wybieramy "wydrukuj stronę testową"
Tyle, działa na 8.04 x64 i modeli dcp-135c.
1) wchodzisz do synaptica i wyszukujesz "brother".
2) następnie instalujesz pakiety "lpr" i "cups" (ja instalowałem osobno wg ww kolejności i modelu, po najechaniu na pakiet będzie wiadomo czy pasuje).
3) wybrać system->administracja->drukarki i kliknąć prawym na ikone drukarki ->dodaj drukarkę - otworzy się okno instalacji w trzech krokach:
krok 1 - znajduje Brother dcpXXXC -> klikamy "do przodu"
krok 2 - wybieramy z listy dcpXXXC -> klikamy "do przodu"
4) na nowo powstałej ikonie drukarki w oknie drukarki klikamy prawym i wchodzimy w "właściwości" a następnie wybieramy "wydrukuj stronę testową"
Tyle, działa na 8.04 x64 i modeli dcp-135c.
...>>....>>...>>....>>...
- Kamuisan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Foggy baca-jesteś wielki:D Po tygodniu walki wkońcu się udało mi zainstalować Brothera DCP-115c. drukuje:D
Registered Linux user #498194
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
foggy_baca DCP-330C na 9,04 64bit nie śmiga w kroku : "krok 2 - wybieramy z listy dcpXXXC -> klikamy "do przodu"" nie widzi mi 330c a szkoda...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Ubuntu 9.10, 32bit również nie śmiga w kroku 2im :/ nie znajduje modelu 330c
- barja
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
A pakiety ze sterownikami zainstalowane? W Synapticu trzeba poszukać. W szukajce "brother" i wyświetli się wszystko z nim związane, między innymi pakiety:
brother-lps-drivers-common
brother-lpr-drivers-extra
Poszukajcie, w którym pakiecie jest Wasza drukarka. Ja mam kombajn Brother DCP-115C i wiem, że działa na sterowniku od innej drukarki, ale DCP-330C powinna być widoczna. W Synapticu w opisie pakietu jest wszystko wyszczególnione.
brother-lps-drivers-common
brother-lpr-drivers-extra
Poszukajcie, w którym pakiecie jest Wasza drukarka. Ja mam kombajn Brother DCP-115C i wiem, że działa na sterowniku od innej drukarki, ale DCP-330C powinna być widoczna. W Synapticu w opisie pakietu jest wszystko wyszczególnione.
Ubuntu 16.04 64 Gnome,
Acer Aspire ES15, 4 GB RAM, Intel HD Cherryview
Acer Aspire ES15, 4 GB RAM, Intel HD Cherryview
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Mi niestety Brother DCP 115 C nie chodzi mimo, że zainstalowałem wyżej wspomniane pakiety. Ten model powinien chodzić na sterowniku od MFC 210 C. Mimo zainstalowania pakietu, przy konfiguracji drukarki nie widzę sterownika do MFC 210 C.