Linux Studio po polsku czyli rzecz o ASIO na linuksie... i po polskiemu.

Grafika, film, dźwięk.
garfieldgt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Linux Studio po polsku czyli rzecz o ASIO na linuksie... i po polskiemu.

Post autor: garfieldgt »

Witam. Mama nadzieje, że wybrałem odpowiedni dział. Jakiś czas temu zainteresowałem się linuxem i znalazłem dystrybucje Ubuntu Studio bardzo przydatna do tworzenia muzyki na komputerze (ASIO) jak i jej poprawnego odsłuchu z racji jądra o niskich opóźnieniach. Pytanie dotyczy spolszczenia Ubuntu Studio przynajmniej w warstwie systemowej.Czy jest taka możliwość? Ewentualnie czy istnieje mozliwość takiego dostosowania jadra (np w windows xp wystarczyło w jednym miejscu zmienić parametr systemowy i po sprawie) polskiej edycji Ubuntu,aby dało się osiągnąć możliwie jak najmniejsze opóźnienia bez utraty stabilności. Polska nakładka czy jak to zwać jest mi potrzebna ponieważ noga z angola ze mnie, a bez tego nie podołam linuksowi poza tym lubię znać wszystkie funkcje systemu. Proszę o szczegółową odpowiedź.
Okocool
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: Linux Studio po polsku czyli rzecz o ASIO na linuksie... i po polskiemu.

Post autor: Okocool »

Cześć . jestem świeżakiem i zielonym jeszcze entuzjastą linuksa. Co do różnic w pracy i osiągach Ubuntu pl i Ubuntu Studio ("opóżnienia") nic niewiem , ale jeżeli zależy Ci na spolszczeniu to teraz możesz zrobić sobie tak. Zainstaluj sobie zwykłe Ubuntu w polskiej wersji i pościągaj sobie programy jakie są w U.Studio. Ja tak sobie zrobiłem. Tylko z Twojego postu dopiero dowiedziałem się, ze jednak samo jądro inaczej chodzi. Też jestem ciekaw tego i chciałbym się na ten temat więcej dowiedzieć .
Awatar użytkownika
demanufacture
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: demanufacture »

witaj. ubuntu Studio jest już spolszczone, język wybierasz podczas instalacji. ja obecnie używam Ubuntu Studio i mam go w pełni po polsku. ;)

Co do jądra to możesz je zainstalować sobie normalnie w zwykłym ubuntu. Poszukaj w synapicu linux-image z końcówką "rt" to są jądra o niskich opóźnieniach.
Okocool
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: Okocool »

Wielkie dzięki :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”