ext4 czy ext3
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: ext4 czy ext3
W ext4 na jądrze Ubuntu wciąż istnieje poważny błąd powodujący zawieszenie się systemu i kasowanie się plików, jeśli robi się operacje nie wielu plikach lub na pliku o dużym rozmiarze - https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/330824
Błąd nie występuje na jądrach nowszych od 2.6.28.x
Błąd nie występuje na jądrach nowszych od 2.6.28.x
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Mam stosunkowo starszy komputer...
(komputer przeznaczony tylko do nauki ubuntu)
Celeron 1GHz, Karta zintegrowana i810, 256RAM, 20GB,
Jakie zrobić partycje? ext3 czy ext4?
Ubuntu 9.04 polski remix.
Z góry dzięki!
Pozdrawiam
(komputer przeznaczony tylko do nauki ubuntu)
Celeron 1GHz, Karta zintegrowana i810, 256RAM, 20GB,
Jakie zrobić partycje? ext3 czy ext4?
Ubuntu 9.04 polski remix.
Z góry dzięki!
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 23.10
- Architektura: x86_64
Z ext4 bym jeszcze poczekał aż dopracują.
Żródło : http://www.heise-online.pl/news/Mozliwa ... xt4--/7842Możliwa utrata danych w ext4
Raport o błędach w systemie śledzenia usterek dla kolejnej wersji Ubuntu o numerze 9.04 (Jaunty Jackalope) opisuje przypadki masowej utraty danych przy zastosowaniu systemu plików ext4, przyszłym standardowym systemie plików GNU/Linuksa, który Ubuntu 9.04 będzie proponować użytkownikom podczas instalacji. W wyniku zakłócenia pracy systemu, na krótko po załadowaniu pulpitu KDE 4, utracone zostały dane o wszystkich plikach, które podlegały zapisowi podczas startu ? w tym także wiele danych konfiguracyjnych dla KDE.
Problem
W swojej odpowiedzi twórca ext4 Ted Ts'o wyjaśnia przyczyny tego problemu. Podobnie jak i inne nowoczesne systemy plików, takie jak np. XFS, ext4 implementuje metodę delayed allocation ? miejsce potrzebne do zapisu nowych danych jest ustalane z 60-sekundowym opóźnieniem. To podnosi wydajność i pozwala na optymalizację organizacji danych na dysku.
Jeśli więc teraz jakaś aplikacja, jak to najwyraźniej jest w przypadku pulpitów KDE i GNOME, w krótkim czasie chce wczytać dużą liczbę małych plików (a konkretnie pliki konfiguracyjne z osobistymi ustawieniami) i zapisać je na nowo, po czym dochodzi do załamania pracy systemu, to istnieje możliwość, że w danym momencie na dysku nie doszło jeszcze w ogóle do alokacji danych ? w wyniku czego wszystkie te pliki są puste. Nie pomaga tutaj także Journal, który zabezpiecza spójność metadanych: struktury i-node całkiem prawidłowo i logicznie nie tworzą odniesień do żadnych bloków danych. Dokładne szczegóły techniczne (decydujące są tutaj wywołania systemowe ftruncate() i rename()) można znaleźć w odpowiedzi Teda.
Obejście
Ted Ts'o przedstawia sposób na obejście tego problemu, który polega na dokładnym rozpoznaniu takich przypadków i zrezygnowaniu ze stosowania metody delayed allocation. Zauważa jednak przy tym, że ten sam problem dotyczy innych nowoczesnych systemów plików jak np. XFS czy nowy system btrfs. Jednak patche rozwiązujące ten problem mają się pojawić dopiero w kernelu 2.6.30 ? tymczasem w najbliższych tygodniach czeka nas dopiero wydanie wersji 2.6.29.
Rozwiązanie
Jak twierdzi twórca systemu plików, w zasadzie należałoby naprawić aplikacje, które mają z tym problem: programiści przyzwyczaili się do tego, że w ext3 czas potrzebny do rzeczywistego zapisania danych wynosi najwyżej 5 sekund i że zmiany w metadanych dokonywane za pomocą standardowej opcji ext3 data=ordered są uznawane za zatwierdzone dopiero wtedy, kiedy dane są faktycznie zapisane na dysku. Takie założenia nie są już aktualne w nowoczesnych systemach plików.
- raz
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
https://bugs.edge.launchpad.net/ubuntu/ ... mments=all <--- ten link już się pojawił w tym wątku. Jak widać problem, o którym piszesz został już zażegnany. Ja bym nie czekał 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ja też polecam ext4 jest dużo szybszy. A mój komputer też nie jest zbyt szybki ale daje rade.
- raven18
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
Nie wiem o co chodzi wam z tą szybkością, instalowałem system na ext4 i reiserfs i różnic nie zauważyłem. Być może to zależy od architektury, wielkości pliku, dysku itp ale przy normalnym użytkowaniu większych różnic nie ma - przynajmniej wg mnie.
- kazislav
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
A może mi ktoś powiedzieć, bo wszędzie pisane jest to zdawkowo i nic konkretnego albo po prostu cytowane, czy jeżeli zainstaluję sobie Ubuntu na ext4 i w przypadku braku zasilania okaże się, że nie zostaną zapisane jakieś dane, to czy jest jakiś sposób na "naprawienie" tego? Korci mnie strasznie żeby zainstalować na świeżo 9.04 z ext4 (wszystkim tak śmiga a po upgrade jakoś jest nie tak jak było) ale czasem się u mnie zdarzy, że i awaria z prądem jest więc obawiam się o dane. Niestety nie mam jak sprawdzić na innym komputerze jak działać będzie system i o to się obawiam. Tylko nie piszcie żebym na wirtualnej sprawdzał bo to mija się z celem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- slawsi5
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odgrzewamy temacik hehe
Co nowego z ext4? Można już bezpiecznie na nim instalować?
Nie ma już obawy utraty danych oraz zawieszek systemu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Przecież już zainstalowałeś system na ext4. Oto Twój wątek:slawsi5 pisze:Odgrzewamy temacik hehe
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=100438
Ja pracuję już trochę na ext4 i nic niepokojącego nie zauważyłem
Wiesz, jak ktoś ma pecha to na każdym systemie plików może stracić dane.
A co nowego... Musisz śledzić...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Ja zainstalowałem system na ext4 a /home zostawiłem na ext3, ale po kilku dniach przekonwertowałem także /home na ext4.
Jak na razie żadnych problemów nie doświadczyłem. Co do wzrostu wydajności, to owszem, start systemu zadziwiająco szybki i chyba kopiowanie i usuwanie plików bardzo przyspieszyło. Teraz zacząłem bawić się w kopiowanie danych z i z powrotem na partycję domową, żeby móc w pełni doświadczyć mocy nowego systemu plików
Jak na razie żadnych problemów nie doświadczyłem. Co do wzrostu wydajności, to owszem, start systemu zadziwiająco szybki i chyba kopiowanie i usuwanie plików bardzo przyspieszyło. Teraz zacząłem bawić się w kopiowanie danych z i z powrotem na partycję domową, żeby móc w pełni doświadczyć mocy nowego systemu plików

Registered Linux User #365287
- slawsi5
- Piegowaty Guziec
dokładnie zainstalowałem i przetestowałem na odcięciu prądu podczas kopiowania, ale chciałem i tak się dowiedzieć, czy mogę bez problemu mu zaufać
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- bastard79
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
ja powiem tak:
miałem 3 partycje na jednym dysku , root, home i UPLOAD wszystko na ext3, postanowiłem usunąc i założyć od nowa partycję UPLOAD w której mam jakieś smieći w stylu muzyki i filmów, więc najpierw kopiowałem dane (25GB) z UPLOAD do home (transfer podchodził pod 20MB/s) potem usunąłem i stworzyłem nową partycje UPLOAD ale z ext4 i zacząłem kopiować dane z powrotem z home na UPLOAD (transfer ok 35MB/s) a na koniec te same dane przegrałem wewnątrz parycji UPLOAD do różnych katalogów (transfer pod koniec kopiowania dochodził do 68MB/s)
podsumowując wcześniej kopiując nawet wewnątrz tej samej partycji może kilka razy zauważyłem prędkość ok 30mb/s, teraz sami widzicie jak jest różnica oczywiście żadnych danych nie straciłem.
PS. chciałem tez zrobić backup katalogu etc gdyby coś poszło nie tak i kopiowanie tego z ext3 na ext4 to było 1-5mb/s i raczej ciągle spadało (w sumie 90tys. plików) i być może sobie z tym nie radził, ale zawsze mozna to zgzipować i wtedy idzie jak burza.
ja oficjalnie z całością przechodzę na ext4 dopiero z wersją 9.10
miałem 3 partycje na jednym dysku , root, home i UPLOAD wszystko na ext3, postanowiłem usunąc i założyć od nowa partycję UPLOAD w której mam jakieś smieći w stylu muzyki i filmów, więc najpierw kopiowałem dane (25GB) z UPLOAD do home (transfer podchodził pod 20MB/s) potem usunąłem i stworzyłem nową partycje UPLOAD ale z ext4 i zacząłem kopiować dane z powrotem z home na UPLOAD (transfer ok 35MB/s) a na koniec te same dane przegrałem wewnątrz parycji UPLOAD do różnych katalogów (transfer pod koniec kopiowania dochodził do 68MB/s)
podsumowując wcześniej kopiując nawet wewnątrz tej samej partycji może kilka razy zauważyłem prędkość ok 30mb/s, teraz sami widzicie jak jest różnica oczywiście żadnych danych nie straciłem.
PS. chciałem tez zrobić backup katalogu etc gdyby coś poszło nie tak i kopiowanie tego z ext3 na ext4 to było 1-5mb/s i raczej ciągle spadało (w sumie 90tys. plików) i być może sobie z tym nie radził, ale zawsze mozna to zgzipować i wtedy idzie jak burza.
ja oficjalnie z całością przechodzę na ext4 dopiero z wersją 9.10
AMD Athlon x2 4000+ | 2GB RAM
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Witam. Jestem świeżo po instalacji 9.04 polskiego remixu. Ustawilem sobie ext4 jako system plikow. Start systemu w niecałe 15 sek
! Gdzie 8.10 na ext3 startował mi 30 sek ponad. Szczena mi opadła. Jak narazie wszystko działa bez zarzutu. Mój konfig to p4 3.0 ht, gf 8800gts i 1 gb ramu. dysk 40 Seagate ATA.

- axen
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Kontakt:
ext 4 śmiga bez problemów, system ładuje i zamyka sie o wiele szybciej:D
Ładuj ext4 i sie nie zastanawiaj
Ładuj ext4 i sie nie zastanawiaj

odkryłem google.pl i miałem Świat u stóp
www.astin.cba.pl
www.astin.cba.pl
- marg1
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
I ja mówię ext4 jest naprawdę szybki w porównaniu do 3 

AMD Athlon 64 4200+ DDR II 4GB 800 MHz Gigabyte GF-8600 GTS 256 DDR II 128 Bit
Linux User Registration Number: #488674
Inny OS=Debian - na próbę
Linux User Registration Number: #488674
Inny OS=Debian - na próbę

- OBRONCA
- Piegowaty Guziec
Może oba są owiele szybsze. Do tej pory kożystałem z ext2 i nadal to czynię. Może jest wolniejszy lecz sprawdzony i nie mam z tym formatem żadnych problemów. Jeżeli postanowię zmienić system na wyższy to również zastanowie się nad formatem ext4 wstępnie to w moim wypadku się nie opłaca.
Z uszanowaniem
Z uszanowaniem

Damnare super seaculum. APOPOMPAEUS coeli tenebrarum!!!!! Inferimum Inferni. Sun Virtuti Nula Est Via Invia.
- slawsi5
- Piegowaty Guziec
hehe widzę że dobrze zrobiłem że postawiłem na ext4 gdyż:
1. Naprawdę wszystko śmiga ładniej i szybciej
2. Widzę po Waszych opiniach ze jest to bezpieczny system plików
Pozdrawiam.
1. Naprawdę wszystko śmiga ładniej i szybciej
2. Widzę po Waszych opiniach ze jest to bezpieczny system plików

Pozdrawiam.
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
Hm ... pozostaje jednak cień niepewności.

- szyms
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Oj nie wiem kto zaczął z tą niepewnością.
Mój "demon prędkości" z przed ładnych paru lat już ledwie domaga i nie raz mi się zdarzyło robić twardy reset i jakoś nic się nie stało.
A gwarantuje, że różnica w szybkości działania jest naprawdę duża
Mój "demon prędkości" z przed ładnych paru lat już ledwie domaga i nie raz mi się zdarzyło robić twardy reset i jakoś nic się nie stało.
A gwarantuje, że różnica w szybkości działania jest naprawdę duża

-
- Sędziwy Jeż
A czy ktoś robił update już istniejącego systemu plików? Widać różnicę w wydajności systemu? W tej chwili korzystam z Ubuntu 9.04 (aktualizowany z 8.10) na ext3 i nie wiem czy zmiana systemu plików przyniesie zauważalne efekty.