Pisze tego posta aby ułatwić rozwiązanie bardzo uciążliwego a jednocześnie prostego do usunięcia problemu.
Ostatnio stałem sie posiadaczem głośników Logitecha X540, narazie podłączone jako 3.1 (nie mam jak umocować tylnych głośników

Niestety jakość dźwięku nie było zadowalająca, o ile basy są super, to szum w głośnikach psuł całą radość z zakupu.
Po włączeniu XP okazało sie że dźwięk tam jest o niebo lepszy, żadnych szumów prawie do podkręcenia głośności na wzmacniaczu na max
Tak więc problem był a ALSA
Rozwiązaniem tego okazało się wyciszenie mikrofonu, który i tak nie był podłączony do sprzętu i zlikwidowanie wzmocnienia mikrofonu (wszystko co miało w nazwie mic powędrowało na najniższy poziom)
Ja zrobiłem to poprzez polecenie
Kod: Zaznacz cały
alsamixer
Problem był banalny, ale gdyby nie przypadek i "głupia" zabawa paskami to nie wpadł bym na to nigdy.
P.S
Nie sprawdzałem na jakim poziomie mogą być ustawienia mikrofonu aby nie było szumów, lub czy podłączenie mikrofonu nie zlikwiduje problemu (gdyż takiego nie posiadam...jeszcze)
Zastosowałem również rady z HOW-TO
http://www.ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=60201
początkowo chciałem dodać tam odpowiedz ale okazało sie że nie mam odpowiednich uprawnień.