Atheros 802.11 w lapku a Atheros 5211 na PCIMCIA

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
gacolek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: Xfce

Atheros 802.11 w lapku a Atheros 5211 na PCIMCIA

Post autor: gacolek »

Witam,

mam problem z siecią wifi, otóż na wbudowanej karcie w laptopie Atheros 802.11 wszystko mi działa elegancko, instalowałem tak jak to jest opisane na forach instalując backports i sterownik ath5k. Ale karta w lapku jest za słaba dla mojej sieci wifi, więc postanowiłem skorzystać z karty na PCIMCIA na Atheros 5211, która pod ubuntu 7.10 śmigała elegancko na sterownikach madwifi. Wsadziłem ja do mojego lapka, ubuntu wykrywa ją bo po komendzie iwconfig wylistowuje mi wszystkie dostępne karty sieciowe i ta też, ale jest problem, gdyż nie moge się połączyć z siecią nawet jak jest niezabezpieczona :/ Postanowiłem więc, zainstalować madwifi 0.10.5.6 i sprawdzić czy zaskoczy. Skompilowałem sterowniki, dałem modprobe ath_pci i restart, ale moduł nie załadował się po starcie :/ no to dodałem wpis ath_pci do /etc/modules i moduł ładuje się ładnie na starcie ale nadal mam problemy z połączeniem :/ Pomyślałem, że dodam wpis ath5k do /etc/modprobe.d/blacklist i pocisnąłem restart, ale po tym zabiegu już żadna karta mi nie wykrywała sieci, ani ta w lapku ani tak na PCIMCIA, pomimo, ze ath_pci było załadowane na starcie bo sprawdzałem komendą lsmod.
Wie ktoś jak zrobić, żeby zaskoczyła ta karta na PCIMCIA? Może trzeba odinstalować ath5k i wtedy zaskoczy? Dodam, że jako menadżera sieci używam WICD.
Ma ktoś jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”