[SOLVED] Głośność dźwięku w klawiaturze multimedialnej - brak reakcji
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
[SOLVED] Głośność dźwięku w klawiaturze multimedialnej - brak reakcji
Witam.
Natrafiłem na kolejny problem w Ubu. Pewnego dnia przestały mi działać klawisze ustawienia głośności. Sprawdziłem ustawienia skrótów gnome - poprawne. Ale dla pewności ustawiłem je jeszcze raz. Przejrzałem regulację głośności i chyba próbowałem wszystkie kombinacje urządzeń. Ale niestety nie znalazłem rozwiązania problemu.
Czy ktoś już się może z tym spotkał? Będę wdzięczny za jakieś ciekawostki
EDIT:
Chyba nie sprecyzowałem do końca wypowiedzi:D
Mogę sterować dźwiękiem przez programy, np. mplayer, moc. Działają Gnomowe suwaki.
Gdy naciskam klawisze funkcyjne od dźwięku, to widzę, że działają - wyświetla się pasek głośności - pokazuje vol+, vol-, wyciszenie. Jednakże nie słyszę żadnych zmian.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Natrafiłem na kolejny problem w Ubu. Pewnego dnia przestały mi działać klawisze ustawienia głośności. Sprawdziłem ustawienia skrótów gnome - poprawne. Ale dla pewności ustawiłem je jeszcze raz. Przejrzałem regulację głośności i chyba próbowałem wszystkie kombinacje urządzeń. Ale niestety nie znalazłem rozwiązania problemu.
Czy ktoś już się może z tym spotkał? Będę wdzięczny za jakieś ciekawostki
EDIT:
Chyba nie sprecyzowałem do końca wypowiedzi:D
Mogę sterować dźwiękiem przez programy, np. mplayer, moc. Działają Gnomowe suwaki.
Gdy naciskam klawisze funkcyjne od dźwięku, to widzę, że działają - wyświetla się pasek głośności - pokazuje vol+, vol-, wyciszenie. Jednakże nie słyszę żadnych zmian.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Odp: Głośność dźwięku w klawiaturze multimedialnej
Otwórz Panel głosności i obserwuj co zmienia się jak regulujesz klawiaturą.Tam coś masz pogmerane.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzięki jaroslawb1
Wynik obserwacji jest taki, że klawisze oddziałują na... Przechwytywanie dźwięku.
W konfiguracji skrótów gnome nie widzę żadnej innej opcji, oprócz przypisania klawisza do akcji.
W takim razie, jak zmienić do czego przypisany jest klawisz? O co tu biega?
--
To samo dzieje mi się na Debianie, więc jakby co, to za czyjąś pomocą "uleczę" aż dwa systemy:D
Wynik obserwacji jest taki, że klawisze oddziałują na... Przechwytywanie dźwięku.
W konfiguracji skrótów gnome nie widzę żadnej innej opcji, oprócz przypisania klawisza do akcji.
W takim razie, jak zmienić do czego przypisany jest klawisz? O co tu biega?
--
To samo dzieje mi się na Debianie, więc jakby co, to za czyjąś pomocą "uleczę" aż dwa systemy:D
Panel>preferencje>wybierz kontrolowane urządzenie
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
system > preferencje > dźwięk i ustaw domyślną ścieżkę miksera
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Wielkie i ogromne dzięki Panowie!. Domyślna ścieżka miksera na Alsa (Intel) i wszyściutko pięknie gra. Zaraz idę na Debiana i ustawiam sobie dźwięk:D