Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Post autor: DadaD »

Gwoli wyjaśnienia "extended" to partycja rozszerzona na której utworzone są partycje logiczne.

Polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_(informatyka)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_logiczna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_podstawowa

pozdrowienia
szasznik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Post autor: szasznik »

Cześć wszystkim. Mam mały problem.

Miałem Viste(dysk był podzielony na 3 partycje: WinRE-1GB(to chyba vista sama utworzyła) Vista-115GB i DATA-115GB, wszystkie na NTFS) i chciałem zainstalować ubuntu. Odpaliłem program do partycjonowania dysków Gparted z CD, zabrałem troszkę miejsca z partycji Visty na ubuntu. No i Po restarcie Vista nie chciała już wstać :(
Czy może ktoś się spotkał z czymś takim? Czy da się tą Viste odratować czy konieczna reinstalka?

EDIT: Nie wiem czy to ma znaczenie ale kiedy zainstalowałem Ubuntu to GRUB widzi Vistę ale po jej wybraniu i tak się nie ładuje. Partycję Visty mogę zamontować z UBuntu i widze wszystkie pliki.

p.s. Przepraszam moderatorów jeśli umieściłem post w niewlasciwym miejscu ale w czasie pisania wydawało mi się najodpowiedniejsze.
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: figa »

Powtarzam swój wpis z innego wątku

Odp: Czy da się bezpiecznie zainstalować ubuntu na jednej partycji razem w vista ?

robiłam to wczoraj ale takim moim sposobem
1. mam płytkę wypalona z tego iso http://www.linux23.com/torrent/pmagi...8e61bb797bf288
2. Za jej pomocą zmieniłam wielkość partycji z vistą o połowę / 154 GB zostało /
3. Stworzyłam na zwolnionej przestrzeni partycje rozszerzoną.
4. Na rozszerzonej stworzyłam 3 partycje : ext3 12 GB, swap 2GB /nie musi być tyle / i resztą trzecia partycja ext3 ale kolejność partycji jest: ext3,ext3 na końcu swap.
5. Następnie uruchomiłam komputer i Vista mi się nie uruchomiła.
Trzeba było włożyć dysk instalacyjny visty i po odpaleniu wybrać język a potem opcję napraw .
Po naprawie system wystartował.
6. Następnie włożyłam dysk instalacyjny Ubuntu i po uruchomieniu wybrałam instaluj system /jest na pulpicie/ i jak dojdzie do podziału dysku to wybrać podział ręczny .
7. Pokażą się wszystkie partycje i poprzez podświetlenie - opcja modyfikuj wybrać te nowe stworzone pierwsza mniejsza miejsce montowania / i ext3 z księgowaniem / ubuntu do 8.10 / a ta większa też ext3 z księgowaniem - miejsce montowania Home a trzecia wybrać swap.
8. Uwaga partycję / mniejszą zafajkować do formatowania.

No i to by było tyle Obrazek
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
szasznik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzieki :) A nie orientujesz się czy może jesli naprawie Viste w ten sposób nie popsuje Ubuntu czasem ?
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

prawdopodobnie / choć nie wiem na pewno bo jak sam widzisz robiłam wszystko w nieco innej kolejności/ popsujesz program startowy Ubuntu i będziesz musiał go odzyskać w ten sposób viewtopic.php?t=45073

Program startowy jest umieszczony w sektorze rozruchowym MBR i vista może go nadpisać i zniszczyć Ubuntowy zapis więc gdyby się tak stało to skorzystaj z powyższego linku.

Kolejność powinna byc taka:
vista,
doprowadzenie visty do normalnego startowania,
następnie Ubuntu czy inny linux
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
etkth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: etkth »

szasznik pisze:Cześć wszystkim. Mam mały problem.

Miałem Viste(dysk był podzielony na 3 partycje: WinRE-1GB(to chyba vista sama utworzyła) Vista-115GB i DATA-115GB, wszystkie na NTFS) i chciałem zainstalować ubuntu. Odpaliłem program do partycjonowania dysków Gparted z CD, zabrałem troszkę miejsca z partycji Visty na ubuntu. No i Po restarcie Vista nie chciała już wstać :(
Czy może ktoś się spotkał z czymś takim? Czy da się tą Viste odratować czy konieczna reinstalka?

EDIT: Nie wiem czy to ma znaczenie ale kiedy zainstalowałem Ubuntu to GRUB widzi Vistę ale po jej wybraniu i tak się nie ładuje. Partycję Visty mogę zamontować z UBuntu i widze wszystkie pliki.

p.s. Przepraszam moderatorów jeśli umieściłem post w niewlasciwym miejscu ale w czasie pisania wydawało mi się najodpowiedniejsze.
Moim zdaniem warto byłoby za pomocą UBUNTU odzyskać ważne dane i wypalić płytkę a potem dokonać reinstalacji Visty oraz UBUNTU. To znaczy zreinstalować Windows a potem gdy system nie będzie widzieć GRUB'a uruchomić instalację UBUNTU ale bez formatowania partycji. Jest tam taka opcja, która umożliwia odzyskanie UBUNTU. Robiłem to dawno ale wyszło bardzo dobrze.
Aha, warto pamiętać o sprawdzeniu w BIOS czy dysk działa jako SATA

Na co dzień używam UBUNTU i Vistę i wszystko "gra i buczy" !
8)
szasznik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziekuję wszystkim za porady :) A problem rozwiązałem tak:
- Z powodu braku płyty instalacyjnej Visty postawiłem na kompie XP
- Ubuntu odzyskałem dzieki temu poradnikowi http://spiechu.all.pl/2007/09/26/odzysk ... -windowsa/

I wszystko śmiga :)
vi7o
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: vi7o »

Witam, jestem całkowitym nowicjuszem tego systemu...Posiadam CD z Ubuntu 8.10, prosilbym o pomoc krok po kroku aby zainstalowac ten system obok systemu Windows. Aktualnie mam 4 partycje kazda po ~20gb. Na poczatku uwolnilem sobie z ostatniej partycji dodatkową o rozmiarze 10GB, myslalem ze Ubuntu zainstaluje wlasnie na tej partycji, ale stanąłem własnie na partycjonowaniu i chcialbym przebrnac przez to z waszą pomocą aby nie utracić danych i windowsa. Jesli napisałem w złym miejscu prosze o przeniesienie. Prosze o pomoc, Pozdrawiam
szasznik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ja na twoim miejscu zrobił bym tak: Usunął jedną partycje. W jej miejsce stworzył partycje rozszerzoną a w niej(tej rozszerzonej) trzy partycje. Jedna na Ubuntu(15GB) druga(1GB) na partycje wymiany(to coś na kształt pamięci wirtualnej z windowsa tyle ze na osobnej partycji) oraz trzecia na /home (czyli po prostu na dane) (rozmiar zalezny od tego ile ci zostalo wolnego) . Ogólnie to w ubuntu mozesz zamontowac partycje windowsowe wiec za duzo miejsca nie potrzebujesz.

Aha i uprzedzam że jestem userem Ubuntu od 3 tyg. dopiero :P:P:P

EDIT:
Aha i z mojego doswiadczenia wynika ze przy partycjonowaniu nie warto ruszac partycji na której stoii windows bo go popsujesz :P (ja tak popsułem Viste)
vi7o
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: vi7o »

czy to partycjonowanie, moge zrobic podczas instalacji ubuntu czy trzeba przed??
Awatar użytkownika
icyhot12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: icyhot12 »

Można podczas ponieważ w system Ubuntu LIVE CD masz wbudowny program partycjonujący
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Aha i z mojego doswiadczenia wynika ze przy partycjonowaniu nie warto ruszac partycji na której stoii windows bo go popsujesz Obrazek (ja tak popsułem Viste)
vista prawdopodobnie w ławy sposób była do odzyskania bo sama przez to przeszłam .

Co do partycji to ile ich w końcu masz 4 czy 5 bo nie możesz mieć więcej jak 4 podstawowe i najlepiej z jednej z nich zrobić partycje rozszerzoną na której stworzyć 3 partycje dla linuxa a jakbyś poczytał chociaż parę postów wyżej to tam jest wszystko napisane
MateQ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: MateQ »

Witam.

Mam Windows 7 x64 bit. Chce zainstalować Ubuntu 9.04 32bit tylko, że tutaj mam mały problem. Zainstalowałem pierw Windowsa i zostawiłem 60GB wolnego miejsca na dysku. Wszystko ładnie działało i wziełem się za Ubuntu ale tutaj nie mogłem zainstalować Linuxa na tych 60GB. Czy ktoś mógł by napisać jak to pogodzić ?

Dziękuje.
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

ale tutaj nie mogłem zainstalować Linuxa na tych 60GB
co to znaczy ? dlaczego , jakie komunikaty, objawy - nie jesteśmy jasnowidzami :)
azzzzz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: azzzzz »

MateQ pisze:Witam.

Mam Windows 7 x64 bit. Chce zainstalować Ubuntu 9.04 32bit tylko, że tutaj mam mały problem. Zainstalowałem pierw Windowsa i zostawiłem 60GB wolnego miejsca na dysku. Wszystko ładnie działało i wziełem się za Ubuntu ale tutaj nie mogłem zainstalować Linuxa na tych 60GB. Czy ktoś mógł by napisać jak to pogodzić ?

Dziękuje.
dokładnie jak muj przedmówca proszę o dokładniejsze informacje
maestro92
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: maestro92 »

Wybaczcie, że się tak podepnę pod temat, ale proszę o drobną podpowiedź. Mam w komputerze dwa dyski - ATA 40 GB, na którym znajduje sie win xp i sporo danych (NTFS) oraz czysty chwilowo dysk SATA 80 GB, na który chcę zainstalować ubuntu. Zatem jeśli przy instalowaniu ubuntu wybiorę opcję "użyj całego dysku" i wskażę ten dotychczas wolny, to nic nie zepsuję i nie utracę żadnych danych? Z góry dzięki
Awatar użytkownika
kordys
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: kordys »

Witam!
A ja napiszę tak a po co na co komu windows obok ubuntu?
Przecież to bez sensu.
Nie po to tworzony jest system GNU/Linux aby zniewalać swoją maszynę. Czy nie jest tak? Instalując MS razem z Ubu pytam się po co? No ok...kazy robi jak lubi. No ale po co jaki jest tego sens?
etkth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: etkth »

maestro92 pisze:Wybaczcie, że się tak podepnę pod temat, ale proszę o drobną podpowiedź. Mam w komputerze dwa dyski - ATA 40 GB, na którym znajduje sie win xp i sporo danych (NTFS) oraz czysty chwilowo dysk SATA 80 GB, na który chcę zainstalować ubuntu. Zatem jeśli przy instalowaniu ubuntu wybiorę opcję "użyj całego dysku" i wskażę ten dotychczas wolny, to nic nie zepsuję i nie utracę żadnych danych? Z góry dzięki
Ubuntu "widzi" dyski SATA i instaluje się bezproblemowo. Trudniej np z Windowsem XP :) haha. Jeśli instalacja będzie na wydzielonym, fizycznym dysku tym bardziej nie powinny zdarzyć się żadne kłopoty. Osobiście używam UBUNTU na dwóch komputerach: w jednym na wydzielonej partycji 320GB dysku w laptopie (Vista i Ubuntu) i w drugim na osobnym twardym dysku (XP Prof. na 40GB i Ubuntu na 20GB). Od czasu znalezienia tej dystrybucji przestałem eksperymentować z innymi. A robiłem to kilka lat... Red Hat, Aurox, Mandriva, Knoppix itp itd
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Ja uważam i się do tego stosuję że najlepiej samemu decydować co się dzieje podczas instalacji dlatego radziłabym ci przed instalacja stworzyć na dysku drugim partycje potrzebne dla linuxa czyli 3 :
na system symbol montowania / ext3 lub ext4 może być przy Ubuntu 9.04 wielkość z 10 GB
na Home - jak najwięcej wedle uznania - tam są twoje dane
i zlaży czy robisz hibernację czy nie od 500 MB do 1,5 G na swap

Później podczas instalacji systemu wybieram podział ręczny - mam tam widoczne moje partycje i wybieram odpowiednio miejsce montowania 10 GB partycję / system
i trzeba zafajkować formatowanie oraz wybrać na jaki format , druga partycja miejsce montowania Home i 3-cia swap.
Takim sposobem wiem co gdzie mi się zainstaluje. No ale każdy ma swój sposób :)
maestro92
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: maestro92 »

kordys pisze:Witam!
A ja napiszę tak a po co na co komu windows obok ubuntu?
Przecież to bez sensu.
Nie po to tworzony jest system GNU/Linux aby zniewalać swoją maszynę. Czy nie jest tak? Instalując MS razem z Ubu pytam się po co? No ok...kazy robi jak lubi. No ale po co jaki jest tego sens?
Po pierwsze dlatego, że z komputerów osobistych korzysta czasem więcej niż jedna osoba (windows będzie głównie dla mojej dziewczyny), po drugie nie mam pewności, czy instalacja i używanie ubuntu nie sprawi mi problemów (jestem nowicjuszem), więc dobrze jest zostawić sobie jakieś wyjście awaryjne, po trzecie nie wiem, czy całe interesujące mnie oprogramowanie istnieje także w wersji linuxowej (szczególnie interesuje mnie Statistica).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”