igotit4free pisze:IMHO masz kłopocik z eth0 a nie z PPPoE.
Pokaż co masz zapisane w /etc/network/interfaces, napisz jaką masz kartę i jak ją instalujesz/konfigurujesz ... znaczy ręcznie, jakimś managerem, czy może połączenie wykrywane jest automatycznie i równie automatycznie;-) znika ?
Ten sam sprzęt i połączenie działało bez problemów z innym Ubuntu albo innym OSem ?
A więc tak, na początek zawartość pliku
/etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback
auto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up # line maintained by pppoeconf
provider dsl-provider
auto eth0
iface eth0 inet manual
Karta sieciowa (ethernet), to zintegrowana z płytą karta Realtek RTL8110SC(L), co do jej instalacji nastąpiła ona automatycznie, a dokładniej...
Po czystej instalacji Ubuntu 9.04, przy pierwszym uruchomieniu w prawym górnym rogu wyświetliło mi powiadomienie o treści "Networking disconet"... Obok zegarka i głośnika jest ikonka sieci tzn. 4 pionowe słupki a na nich czerwony "x"... Kliknąłem wiec tą ikonkę i w połączeniach przewodowych było połączenia "Auto eth0". Wykonałem komendę "sudo pppoeconf" i skonfigurowałem połączenie - internet ruszył...
I tak jak już wspominałem wcześniej po ponownym restarcie internet nie działał... Ponownie kliknąłem na ikonę sieci na pasku i zobaczyłem, że zniknęło połączenie "Auto eth0" a komenda "sudo pppoeconf" nie wykrywała koncentratora eth0... Zacząłem wtedy grzebać po google i znalazłem trzy komendy, które ruszyły internet (znajdują się w pierwszym poście), i które trzeba niestety wykonywać po każdym restarcie...
Próbowałem ręcznie dodać połączenie "Auto eth0", ale bez skutku tzn. gdy wpisuję cokolwiek w polu "Adres MAC" to wtedy przycisk "Zastosuj" staje się nieaktywny i nie mogę dodać połączenia.
Co do innego OS:
1. Pierwszym moim systemem Linux na tym sposobie połączenia (wcześniej miałem neostradę) był Ubuntu 8.10. Pamiętam, że gdy pierwszy raz go zainstalowałem to była identyczna sytuacja jak wyżej tzn. po restarcie zniknęło połączenie Auto eth0 i komenda "sudo pppoeconf" też nie działała. Wtedy zamiast szukać odpowiedzi/pomocy w google zrobiłem formata xD i o dziwo format pomógł, tzn. po restartach internet normalnie działał - nie pamiętam już jednak, czy połączenie "Auto eth0 było czy go nie było.
2. Win XP/VIsta tutaj nie ma najmniejszego problemu, wszystko działa jak należy
3. Mandriva Linux - tutaj też nie było problemu tzn. trzeba było tylko dodać nowe połączenie DSL