Program działający w windows i linux
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Program działający w windows i linux
Witam
Kilka lat temu uczyłem się języka C++.
Chciałbym spowrotem pouczyć się tego języka. Chciałbym jednak tak pisać program aby łatwo można go przekompilować z linuxa na windows i odwrotnie
Na linuxa jest takie środowisko QDEVELOP i projektant interfejsów do tego. Czy jeśli napisze jakiś program w tym narzędziu to będę mógł go przekompilować na windows ?
Jak to zrobić ?
Czy w tym QDEVELOP jest możliwość pisania programów dla Windows ? Czytałem że gg8 było pisane w czymś podobnym ?
Czy są w tym programie składnie pozwalające zarządzać mi np programem z zasobnika systemowego ?
Kilka lat temu uczyłem się języka C++.
Chciałbym spowrotem pouczyć się tego języka. Chciałbym jednak tak pisać program aby łatwo można go przekompilować z linuxa na windows i odwrotnie
Na linuxa jest takie środowisko QDEVELOP i projektant interfejsów do tego. Czy jeśli napisze jakiś program w tym narzędziu to będę mógł go przekompilować na windows ?
Jak to zrobić ?
Czy w tym QDEVELOP jest możliwość pisania programów dla Windows ? Czytałem że gg8 było pisane w czymś podobnym ?
Czy są w tym programie składnie pozwalające zarządzać mi np programem z zasobnika systemowego ?
Core 2 Duo 7500, Nvidia 9800 GT, 4GB RAM,Raid-0 2 x 500 GB, Windows 7 64 bit, Ubuntu 9.04 32 bit,
- tsr
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Program działający w windows i linux
Z tego ci piszą na stronie QDevelop to można kompilować na różnych platformach. Najlepiej go po prostu wypróbować, aby dowiedzieć się czy działa w taki sposób jaki cię interesuje 
Warto zainteresować się cross kompilacją - pozwala np. na kompilowanie programu dla MS Windows na Linuksie.

Warto zainteresować się cross kompilacją - pozwala np. na kompilowanie programu dla MS Windows na Linuksie.
Słowianin
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
A ja polecam QtCreator.
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Na pewno warto zaznajomić się z biblioteką QT w wersji 4.5 która ze względu na licencje będzie zapewne coraz bardziej popularna. Edytor to sprawa drugorzędna. QDevelop całkiem mi się podoba, ale w wersji w której go ostatnio widziałem 0.25 jest bardzo słabo rozbudowany i faktycznie lepszy w tej chwili jest (jak już wspomniał przybysh) QtCreator.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za wskazówki. Postanowiłem wypróbować QtCreator. Gdybym miał jakieś problemy to jeszcze napisze 

Core 2 Duo 7500, Nvidia 9800 GT, 4GB RAM,Raid-0 2 x 500 GB, Windows 7 64 bit, Ubuntu 9.04 32 bit,