Linux dla Samsunga NC20
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Linux dla Samsunga NC20
Jak w temacie! Próbowałem wersje z działu download, ale efekt był taki, że jak odpalając opcje z wyprubowaniem systemu na ekranie pojawiły się paski, jak na niewyregulowanej kasecie od comodore (natomiast słysze dźwięki logowania itp.). Nie zabłyszcze jeżeli powiem, ze problem jest ze sterownikiem karty, wiec na dole zamieszczam specyfikacje. Natomiast apeluje o pomoc, gdyż wydaje mi się, ze producent firma VIA nie udostapnia jeszcze sterownikow pod ubuntu, gdyb nawet udostępniałą to nie bardzo wiem jak je zainstalować w takim przypadku. Bardzo prosiłbym o pomoc i w miare "obszerne podpowiedzi", gdyz miala byc to moja pierwsze dystrybucja (natomiast jakiś ślodowy kontakt z systemem już miałem).
Z góry dziekuje!!!
Producent VIA technologies INC.
VIA Chrome 9 HC3 IGP
Versi Biosu 90.bf.03.05
Sterowniki S3gIGP (6.14.10.0182-20-07-01R)
tyle mniej wiecej odczytać z pod windowsa.
Z góry dziekuje!!!
Producent VIA technologies INC.
VIA Chrome 9 HC3 IGP
Versi Biosu 90.bf.03.05
Sterowniki S3gIGP (6.14.10.0182-20-07-01R)
tyle mniej wiecej odczytać z pod windowsa.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Linux dla Samsunga NC20
próbowałeś wersji spolszczonej ? jeśli tak spróbuj oryginału z ubuntu.com ... mi wersja polska na lenovo s10 nie wykrywa wifi, a oryginał jak najbardziej 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Witaj,
Sam posiadam Samsunga NC20 i musze przyznac ze sprzet pierwsza klasa. Niestety ubuntu ma duze problemy z obsluga sprzetu dla tego laptopa. Sa duze problem z weloma rzeczami - grafika, wireles, itp itd Forum ktore Pan JacekWawa podal omawia jak rozwiazac wiekrzosc z tych problemow jednak nie jest to proste, trzeba kompilowac sterowniki, przekompilowc jadro itp itd. Ja spokojnie uzywam takiej dystrybucji jak gOS ktora dzialala dla mnie bez problemow prosto z mojego stika USB. Moze tam nie wszystko dziala ale poki co to co mi potrzeba to jest swietnie. Poki sie nie pojawi jakas dystrybucja ktora nie bedzie dzialac "out of the box" to bede uzywal gOS.
Pozdrawiam serdecznie
Mateusz
Sam posiadam Samsunga NC20 i musze przyznac ze sprzet pierwsza klasa. Niestety ubuntu ma duze problemy z obsluga sprzetu dla tego laptopa. Sa duze problem z weloma rzeczami - grafika, wireles, itp itd Forum ktore Pan JacekWawa podal omawia jak rozwiazac wiekrzosc z tych problemow jednak nie jest to proste, trzeba kompilowac sterowniki, przekompilowc jadro itp itd. Ja spokojnie uzywam takiej dystrybucji jak gOS ktora dzialala dla mnie bez problemow prosto z mojego stika USB. Moze tam nie wszystko dziala ale poki co to co mi potrzeba to jest swietnie. Poki sie nie pojawi jakas dystrybucja ktora nie bedzie dzialac "out of the box" to bede uzywal gOS.
Pozdrawiam serdecznie
Mateusz
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
szkoda, że nie mam dostępu do tej maszyny ... pewnie dało by sie z niej wycisnąć co nieco 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
co masz na mysli ?? Sprzetowo laptop to nie jest jakas rewelacje - 160 GB hdd, 1 GB RAM, 1.6 VIA NANO i jakas grafika na chrome ktorej wiekrzosc linuxow nie lubi z urzedu. Aczkowliek poki co nie mialem problemow z odtwarzaniem video, czy tez obrobka zdjec w gimpie. Podejrzewam ze warcraft 3 tez pojdzie bez problemow jak tylko sie pojawia sterowniki z obsluga 3De X t 7 3 pisze:szkoda, że nie mam dostępu do tej maszyny ... pewnie dało by sie z niej wycisnąć co nieco

Bateria tez dziala przyzwocie - niestety poki co chodzila sobie okolo 3:50h ale to pewnie dlatego ze nie mialem cpu freq scalling i sterowniki nie sa zoptymalizowane... czekam na ubu z obsluga wiekrzosci rzeczy

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
chodzi o to że chętnie pobawiłbym się jego konfiguracją