Instalacja linuxa na pendrivie 1GB - jak to uczynić dobrze?

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
klendathu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Instalacja linuxa na pendrivie 1GB - jak to uczynić dobrze?

Post autor: klendathu »

Witam,

Chcę zainstalować (najlepiej najnowsze) ubuntu na pendrivie 1GB. Jak to zrobić skoro ubuntu w wersji 9.04 wymaga większej ilości miejsca?

Owszem, da się z poziomu LiveCD 9.04 stworzyć LiveUSB, ale tak stworzony system jest dalej systemem Live a nie normalną, pełnoprawną instalacją. Nie zapamiętują się wtedy ustawienia niektórych programów.., nie mogę włączyć sterowników karty graficznej... itd itp.

Jak się z to zabrać?
Pytam tutaj, bo chce mieć ubuntu, a nie jakiegoś tam redhat'a, slackware czy bsd i chcę normalnie zainstalować linuxa na pendrivie, tak żeby w razie jakichś problemów z twardym dyskiem można było zawsze odpalić linuxa z pendrive i cieszyć się "jurnym jarząbkiem" :lol:

Dodam, że zależy mi na grafinczym środowisku (najlepiej ubuntu), ale większość programów które są dostępne w standardowej dystrybucji desktopowej ubuntu 9.04 jest dla mnie zbędna (graficzne.. muzycze.. itd itp). Potrzebuję jedynie jakiegoś mp3 playera, video playera, przeglądarki www (najlepiej FF lub opera), krusader, mc, jakiś terminal konsoli, pidgin/kopete (bądź inny dobry komunikator) oraz gparted.

Widziałem gdzieś jakiegoś posta/newsa/artykuł jak zrobić "własną wersje" ubuntu - może iść w tą stronę?

p.s.
Obecnie posiadam LiveUSB 9.04 (na pendrivie 1GB) jednak po 5-6-ciu uruchomieniach system zatrzymuje się podczas ładowania systemu.
Awatar użytkownika
.:WiejkuciK:.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Odp: Instalacja linuxa na pendrivie 1GB - jak to uczynić dobrze?

Post autor: .:WiejkuciK:. »

Jeżeli chcesz go zainstalować,to przecież możesz to zrobić z poziomu pendrive.Tego którego tworzysz poprzez livecd.
Trzymam kciuki również za Ciebie! Powodzenia!
www.otwarta-kotlina.pl <--Zapraszam osoby z okolicy kotliny Kłodzkiej!
www.moorie.pl <--P2M
klendathu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

.:WiejkuciK:. pisze:Jeżeli chcesz go zainstalować,to przecież możesz to zrobić z poziomu pendrive.Tego którego tworzysz poprzez livecd.
Hmm, widzę, że mój post został lekko niezrozumiany. Wyjaśniam:
Nie jest problemem nagrania/stworzenie linux'a LiveUSB - obecnie taki twór posiadam. Problemem jest zainstalowanie linuxa (konkretnie najnowszego ubuntu 9.04 i386) na pendrivie o pojemności 1GB. Dzieje się tak dlatego, że instalator ubuntu najprawdopodobniej nie pozwala na zainstalowanie systemu na tak małej ilości miejsca na pendrivie. Ubuntu stareszj wersji 8.04 z tego co pamiętam się udało, jednak co z tego skoro obecne tam programy są w starych wersjach, a prosty update/instalacja nie jest możliwa przy tak małej ilości miejsca na pendrivie (po instalacji zostało wolnego miejsca jakieś 200-300MB).

Stąd pytanie jak można zainstalować, a nie tworzyć LiveUSB z najnowszego ubuntu 9.04 i386. Oczywiście dysponuję wolnym dyskiem twardym, więc jeżeli można jakoś.. zainstalować cały system na dysku później odinstalować część (niepotrzebnych dla mnie) programów i ostatecznie przegrać cały system z dysku na pendrive - i jeżeli wiecie jak tego dokonać to proszę dajcie mi znać.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64

Post autor: Adlatus »

Poszukaj w czytelni. Był o tym artykuł.
Awatar użytkownika
che
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: che »

w 8.04 programy nie sa w sytarych wersjach przeciez po to sa update :) 1 gb to za malo :) zdecydowanie na 4 bys mogl probowac, ja tak mialem.
PC, PDA & UIQ maniac...
klendathu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

che pisze:w 8.04 programy nie sa w sytarych wersjach przeciez po to sa update :) 1 gb to za malo :) zdecydowanie na 4 bys mogl probowac, ja tak mialem.
Czyli radzisz, żeby w ogole nie zawracać sobie głowy ubuntu i pendrive'em 1GB? :(
W takim razie jakie distro można spróbować wrzucić na pendrive w tej pojemności? Zależy mi na grafinczym GUI i na obecnośći kilku programów: gparted, krusader, terminal, remote desktop. Chcę sobie stworzyć taki własny pendrivie awaryjny w razie gdyby mi się coś popsuło z dyskiem/systemem na dysku. Obecnie mam pendrive z DOS + Partition Magic (wersja pod dos'a) - działa świetnie, ale skoro można mieć to samo tylko, że z linuxem to by było jeszcze lepiej. Z kolei GUI (np. gnome) by był świetne jeżeli na pendrivie także znajdował się FF oraz działały wszystkie interfejsy sieciowe.
BHOY

Post autor: BHOY »

W takim razie polecam Ci zainstalować eeebuntu.
Awatar użytkownika
apito
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: apito »

Jeżeli chodzi Ci o to aby po starcie miał Twoje programy a niektórych nie to proponuję za pomocą UCK stworzyć własną wersję live i ją nagrać na pendriva.

Ja posłużyłem się xubuntu aby stworzyć coś w stylu systemrescue. Wywaliłem to co uznałem za zbędne i dodatkowo doinstalowałem kodeki i offica. obraz ma 660 MB.
Po starcie zużywa niecałe 200 MB pamięci.
Co do kwesti nieuruchamiania się po jakimś czasie, miałem to samo i zrezygnowałem z zapisywania ustawień w wolnym miejscu.

Jeżeli masz sprzęt, który nie współgra od razu to może być problem ale może warto zrobić własną wersję.
|Acer Ex5220 | CM 530 1,73GHz | 2GB RAM | X3100 | BCM94311MCG|

http://knb.uek.krakow.pl
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Gasiu »

jak masz samozaparcie to może wersja "alternate" i kombinuj czy jakieś środowisko graficzne się zmieści ;))
Pozdrawiam!
Gasiu
asedio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: asedio »

Można trochę pokombinować w taki sposób. Ja tak robiłem ale z większym penem.
Zainstaluj ubuntu na jakiejś nowo wydzielonej partycji dysku. Małej 4Gb wystarczy. Najlepiej mi działał raiserfs. Zaktualizuj i skonfiguruj. Potem pousuwaj to co zbędne itd. Tnij po prostu system aż cała zawartość będzie mniejsza jak ten 1Gb. (wydaje mi się że się nie da ale..). Potem odpal system z innego ubuntu (liveCD czy coś innego.) GParted'em zmniejsz w/w partycję ze zmniejszonym ubuntu do wielkości pena. Partimage'm skopiuj partycję gdzieś na dysk. Będziesz miał kopię takiego systemu do odtworzenia w razie potrzeby. Potem odtwórz na pena, z tym, że docelowa partycja nie możę być mniejsza. Popraw fstab, zmien menu.lst i zainstaluj gruba.
i działać musi.
Trochę to skomplikowane ale mam takie ubuntu na 3,5Gb partycji 8 gigowego pena. 4 Gb mam dla danych w fat. Ubuntu działa mi na różnych kompach z NV Quadro 140M, Ati 3200HD w pełnych rozdzielczościach.
Wszystko to co opisałem powyżej można zrobić VirtualBox'em.
Dell'e... różne ;-)
Awatar użytkownika
gramfan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: gramfan »

zainstaluj slax, po to został stworzony...
Linux user number 488482 |
PC: AMD 64 X2 7750+ | GeForce 9600GT | 1GB GoodRam 800Mhz + 2GB GoodRam 800Mhz | MSI K9N6PGM2 | HDD Samsung 500GB
Laptop: Intel Core Duo T6600 | GeForce 310M | 4 GB RAM | HDD Samsung 500GB
Linux Mint 13 "Maya" Cinnamon
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: BogumilH »

Witam,

tak siedzę i czytam te różne sposoby i nasuwa mi się pytanie:
Czy jeżeli odpalę system z LiveCD z podpiętym pendrivem, kliknę zainstaluj na dysku to czy
GParted będzie widział mój pendrive? I czy bedzie można w ten sposób zainstalować system? No i co z Grubem?
Your Ubuntu User number is 483731 :)
asedio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tak zainstalowałem u siebie. Instalujesz jak na Hdd. Wszystko działa. Jedyne co zrobiłem dla bezpieczeństwa to wyjąłem dysk twardy żeby gparted czegoś nie zbroił a rodzaj partycji jaki wybrałem na pena to raiserfs. 3,5Gb pen to takie minimum. Można zmieścić ubuntu na 2Gb ale po uprzednim zainstalwaniu gdzieś na większej partycji, odchudzeniu, zmniejszeniu partycji pomniżej 2Gb (ze względu na partimage, który nie skopiuje partycji większej na mniejszą) i skopiowaniu na te 2Gb partimage, edycji fstab i grub'a.
Dell'e... różne ;-)
klendathu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

asedio pisze:... Instalujesz jak na Hdd. Wszystko działa. (...). 3,5Gb pen to takie minimum. ...
Zgadza się. Ale z instalowaniem ubuntu na takich małych pendrivach jest pewien problem. Taki system działa, ale niestety po kilkukrotnym odpaleniu, skonfigurowaniu, doinstalowaniu kilku aplikacji system ten przestaje się w ogole uruchamiać. Tak jakby brakowało mu wolnego miejsca na pendrivie.

Dlatego ja obecnie dałem sobie spokój, ale powróce do tematu po zakupie większego pendriva (powiedzmy 16GB).
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Witam, no to nie czekałem na odpowiedzi tylko zainstalowałem. Pendrive w Notebook'u instalacja z Live CD no i zainstalowało się. Jest tylko jeden problem zainstalował się Grub nie wiem gdzie, ale sądzę ,że na Pendrivie no i teraz mogę odpalić system z pena no i z dysku laptopa, tylko jak wyjmę pendrive z lapka to Grub Error. No i jak wepnę pena do innego lapka to też nie działa. Skończyło się na reinstalacji systemu.
asedio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Niepotrzebnie. Wystarczy uruchomić z LiveCD czy z tego pendrive, sprawdzić gparted który dysk jest który i na której partycji hdd jest ubuntu. gparted liczy partycje od 1 a grub od 0 więc ta sama partycja w gparted będzie sda1 a w grub hd0,0. Jeśli ubuntu jest na pierwszym dysku hdd i pierwszej partycji to
wpisać w konsoli:
sudo grub
root (hd0,0)
setup (hd0)

..i po kłopocie.

Używanie ubuntu z pendrive to oczywiście sposób doraźny/awaryjny więc 3,5Gb w zupełności wystarczy. Kiedyś zrobiłem sobie wersję ubuntu 8.10 na 1,7Gb która działała na pendrive 2048Mb
Dell'e... różne ;-)
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

No właśnie próbowałem z tym odzyskiwaniem ,ale chyba pomyliłem numerację i wpisałem sda1 a nie hd0,0. Teraz będę wiedział, dzięki za info.
Patit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: Patit »

hda było na starych linuksach, na nowych jest sda
Awatar użytkownika
rumcajsas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: rumcajsas »

Chyba czas na zakończenie, a jak to w bajkach bywa - "...i żyli długo, i szczęśliwie!"

Całość robiłem pod Windą, a pen musi być sformatowany w FAT32 (na samą instalację wystarczy pen 1GB, ale 2 lub 4 tym lepiej ;) ). Musisz mieć też obraz Ubuntu 9.04 w formacie ISO.
Stąd ściągasz pliczek, który następnie rozpakujesz w dowolnym miejscu na HDD (uwaga - musisz mieć tyle wolnego miejsca jak ma wielkość Twojego pena!). Do rozpakowanego folderu (o nazwie U904p) wrzucasz obraz z Ubuntu 9.04, klikasz na "U904p.bat", i wpisujesz literkę swojego pena. W moim przypadku - całość trwała bodaj 10 min.

Domyślnie będziesz miał możliwość instalacji na pena 1GB, ale gdybyś chciał użyć większego - stąd ściągniesz pliczek dla 2GB, a stąd - dla 4GB. Pliczek ten musisz rozpakować, i podmienić w folderze U904p.
Tak spreparowanego pena uruchamiasz wciskając "f12" (wybór sposobu bootowania).

Jakbyco ;) - pomysł nie jest mój, pochodzi z tej stronki..

Pozdrawiam.
Masz prawo odmówić odpowiedzi na ten post. Jeżeli z tego prawa nie skorzystasz - wszystko co napiszesz może być wykorzystane przeciwko Tobie!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”