Chcę zainstalować (najlepiej najnowsze) ubuntu na pendrivie 1GB. Jak to zrobić skoro ubuntu w wersji 9.04 wymaga większej ilości miejsca?
Owszem, da się z poziomu LiveCD 9.04 stworzyć LiveUSB, ale tak stworzony system jest dalej systemem Live a nie normalną, pełnoprawną instalacją. Nie zapamiętują się wtedy ustawienia niektórych programów.., nie mogę włączyć sterowników karty graficznej... itd itp.
Jak się z to zabrać?
Pytam tutaj, bo chce mieć ubuntu, a nie jakiegoś tam redhat'a, slackware czy bsd i chcę normalnie zainstalować linuxa na pendrivie, tak żeby w razie jakichś problemów z twardym dyskiem można było zawsze odpalić linuxa z pendrive i cieszyć się "jurnym jarząbkiem"

Dodam, że zależy mi na grafinczym środowisku (najlepiej ubuntu), ale większość programów które są dostępne w standardowej dystrybucji desktopowej ubuntu 9.04 jest dla mnie zbędna (graficzne.. muzycze.. itd itp). Potrzebuję jedynie jakiegoś mp3 playera, video playera, przeglądarki www (najlepiej FF lub opera), krusader, mc, jakiś terminal konsoli, pidgin/kopete (bądź inny dobry komunikator) oraz gparted.
Widziałem gdzieś jakiegoś posta/newsa/artykuł jak zrobić "własną wersje" ubuntu - może iść w tą stronę?
p.s.
Obecnie posiadam LiveUSB 9.04 (na pendrivie 1GB) jednak po 5-6-ciu uruchomieniach system zatrzymuje się podczas ładowania systemu.