Aktualizacja BIOS na netbooku z UBUNTU 8.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Aktualizacja BIOS na netbooku z UBUNTU 8.04
Poszukuję opisu, jak wykonać aktualizację biosu na netbooku z UBUNTU 8.04
- smogg
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Aktualizacja BIOS na netbooku z UBUNTU 8.04
z tym z poziomu ubuntu mozesz miec problem 
kiedy ja aktualizowalem na msi wind posilkowalem sie znalezionym w sieci obrazem z dosem 7.1s (poszukaj na googlach pliku msd710s.zip, w nim jest plik .img z owym systemem), robilem z niego bootowalnego pendrive'a (sudo dd if=nazwapliku.img of=/dev/sdb, gdzie: if=intput of=output) i z niego startowalem system, kiedy juz mialem czarny ekran i mrugajacy kursor na drugim komputerze kasowalem wszystko z tego pendrive'a (nie wiedziec czemu wsadzenie innego powodowalo zawieszenie wszystkiego o.O) i wrzucalem na niego pliki z nowym biosem, potem tylko 'flash.bat' i po wszystkim reboot

kiedy ja aktualizowalem na msi wind posilkowalem sie znalezionym w sieci obrazem z dosem 7.1s (poszukaj na googlach pliku msd710s.zip, w nim jest plik .img z owym systemem), robilem z niego bootowalnego pendrive'a (sudo dd if=nazwapliku.img of=/dev/sdb, gdzie: if=intput of=output) i z niego startowalem system, kiedy juz mialem czarny ekran i mrugajacy kursor na drugim komputerze kasowalem wszystko z tego pendrive'a (nie wiedziec czemu wsadzenie innego powodowalo zawieszenie wszystkiego o.O) i wrzucalem na niego pliki z nowym biosem, potem tylko 'flash.bat' i po wszystkim reboot
|.....Your Ubuntu User number is # 24811.....|
|...... Ubuntu user from 7.10 to V.2010 .......|
|.......... Inny OS: Debian Squeeze .............|
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
szukając zip`a może nie znaleźć ... tu masz linka
image do ściągnięcia
EDIT:
hmm powiem szczerze nie udało mi sie uruchomić ani freedosa ani msdosa tylko i wyłącznie według sposobu opisanego przez Ciebie ? nie botuje usb
image do ściągnięcia
EDIT:
hmm powiem szczerze nie udało mi sie uruchomić ani freedosa ani msdosa tylko i wyłącznie według sposobu opisanego przez Ciebie ? nie botuje usb
- smogg
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
bo moze tam bylo of=sdb1 a nie sdb xD prawde mowiac juz dokladnie nie pamietam, anyway komenda dd tworzyla mi z 2gb pendrive "cos" o pojemnosci 1,44mb i z tak wrzuconego obrazu udawalo mi sie zabootowac komputer (a konkretnie wspomniany dos - http://www.sendspace.com/file/nmaz6f na wspomnianym msi wind / u100)
w gparted pendrive wygladal jakby faktycznie cala jego pojemnosc ograniczala sie do niecalych 2mb... tak czy inaczej akurat to poszlo u mnie, moze warto sprobowac unetbootin z repo i nim zrobic bootowalny pendrive
inna opcja to w nero wypalic startowa plyte, on ma chyba drdos albo cos w tym temacie i sprobowac zabootowac z cd na usb (o ile ktos ma)
w gparted pendrive wygladal jakby faktycznie cala jego pojemnosc ograniczala sie do niecalych 2mb... tak czy inaczej akurat to poszlo u mnie, moze warto sprobowac unetbootin z repo i nim zrobic bootowalny pendrive
inna opcja to w nero wypalic startowa plyte, on ma chyba drdos albo cos w tym temacie i sprobowac zabootowac z cd na usb (o ile ktos ma)
- bananek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
http://msiwindforum.pl/topic546-jak-wgr ... os-p5.html - post 102. Tylko jeszcze podaj model twojej maszynki.
Linux Registered User #476455 Ubuntu User #23429
Dawać <solved> przy rozwiązanych tematach!!
Dawać <solved> przy rozwiązanych tematach!!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
Maszynka to ASUS Eee PC 4G. W orginalnym systemie (dostosowany Xandros - komercyjna dystrybucja Linuksa oparta na Debianie) była opcja aktualizacji biosu.
- smogg
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
bo ten xandros byl specjalnie przystosowywany przez asusa do dzialania na tym konkretnym komputerze i na czym innym by pewnie nie poszedl, wiec to nie bylo takie 'uniwersalne' distro gdzie sciagasz 1 plik iso i instalujesz go na stu roznych maszynach i na kazdej dziala, stad tez przypuszczam ze nie znajdziesz dzialajacego pod ubuntu flashera dla swojego komputera