Niekompatybilność pamięci flash? Model PQI 172U

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Cooler1989
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Niekompatybilność pamięci flash? Model PQI 172U

Post autor: Cooler1989 »

Problem polega na tym, że wyżej wymienioną pamięć USB flash po podłączeniu do komputera na linuxie w pełni i bezproblemowo obsługuje. Inna bajka jest przy odłączaniu. Nie ważne w jaki sposób odłączę ( czy bezpardonowo czy z odmontowaniem woluminu) traci całą partycję - jest czysty. Na windowsie działa bez zarzutu. Jak wymieniłem pamięć to: PQI 172U 8GB. Nie ma nigdzie wzmianki o tym, że pamięć jest kompatybilna z Linuksem. Czy ktoś posiada taką pamięć i coś na jej temat wie? Może to nie ma nic wspólnego z kompatybilnością? Jeżeli coś na ten temat wicie - proszę o pomoc.

EDIT:
Ok, sprawa nieaktualna - zepsuła mi się podczas diagnostyki :D No nie do końca była zepsuta, ale od nowa trzeba było wgrać firmware. Po tej czynności działa jak natura chciała.

W ramach uaktualnienia - teraz mam inny problem. Jak na windowsie miałem odczyt/zapis 18/4,8 MB, na Linuksie mam 1,1/5,5 MB WTF?? Dlaczego tak wolno? Pytanie dotyczy raczej Linuksa, a nie samego pendriva, bo w innym mam podobne transfery. Co może być tego przyczyną?
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Niekompatybilność pamięci flash? Model PQI 172U

Post autor: przemk »

Cooler1989 pisze: Pytanie dotyczy raczej Linuksa, a nie samego pendriva, bo w innym mam podobne transfery
Obstawiam jednak coś na styku OS i hardware (kontroler USB?). Przewinęło mi się przez ręce kilka pendrivów PQI i z żadnym nie było problemów - wydajność porównywalna z tą w Oknach.
Awatar użytkownika
Cooler1989
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: Cooler1989 »

Nie chodzi już o pendrive'y firmy PQI, jak już wspominałem działa sprawnie. Nie chciałem zakładać nowego tematu. Prócz wyżej wspomnianego posiadam jeszcze 4GB Kingstona i tam sytuacja jest prawie identyczna jak wspominałem. Na windwsie ma 4 razy szybszy odczyt od zapisu, a na linuxie mimo, że zapis szybszy to odczyt jest 5 razy wolniejszy od zapisu :/ i nie wiem co jest grane. Przecież to jest nie do zniesienia! - 1 MB/s !? Posiadam szybsze łącze internetowe niż transfer z pamięci przenośnych :/
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: przemk »

Cooler1989 pisze:Nie chodzi już o pendrive'y firmy PQI, jak już wspominałem działa sprawnie. [ciach] Prócz wyżej wspomnianego posiadam jeszcze 4GB Kingstona i tam sytuacja jest prawie identyczna jak wspominałem.
Przeczytaj dokładnie co napisałem - podejrzewałem co innego. Wzmianka o kingstonie tylko to potwierdza. Co to za płyta/kontroler?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”