Chcę zainstalować na swoim komputerze serwer SSH, abym mógł nim zarządzać z innego komputera. Tradycyjnie wpisuję:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install ssh
/etc/init.d/sshd restart
Czekam na odpowiedź!
sudo apt-get install ssh
/etc/init.d/sshd restart
/etc/init.d/ssh restart
Domyślnie jest już skonfigurowany do tego :] Tu masz fajne info google: ssh tips site:ubuntu.plJak go teraz skonfigurować aby można było się łączyć z innego komputera?
ssh uzytkownik@localhost
Czy jestes pewny, ze adres IP komputera do którego chcesz się łączyc to 192.168.0.1. Aż mi się to wydaje nie realne.Tomek58 pisze:Tak, wiem jak go restartować
Wszystko jest OK. Ale gdy na drugim kopie wklepuję w Putty IP: 192.168.0.1 Nie wykrywa hosta.
to zupelnie inna bajka.. ><. Tu ci co prawda nie pomogę, ale... musisz mieć dostęp do wirtualnej maszyny a więc.andyw pisze:sprawa wyglada tak: mam win xp na kompie i zainstalowana maszyne wurtualna na ktorej jest ubunciak
chcialbym miec na nim serwka postawionego w taki sposob, bym z internetu mogl sie swobodnie dostac do niego gdy jest wlaczony
jestem podpiety do routera
ED: nie mam zainstalowe sshd ale moge, tylko w tym rzecz ze ja bym potrzebowal wskazowek co po kolei mam zrobic, po to tutaj pisze
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości