Pinnacle PCTV Hybrid Pro stick 340e

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
free3revolver
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Pinnacle PCTV Hybrid Pro stick 340e

Post autor: free3revolver »

Witam! Na samym początku chcę pochwalić cały system jakim jest Ubuntu, mam jego najnowszą wersje 9.04. Jestem nawet za całkowitym przejściem z windowsa, no ale mam dwa problemy bez ktorych nie mogę tego zrobić. Głównym jest właśnie moja karta tv, pinnacle PCTV Hybrid Pro stick 340e której za nic nie mogę uruchomić, z polecenia lsusb wynika ze karta jest widoczna ale nic więcej. proszę o wszelkie propozycję, póki co dochodzę do wniosku że ta karta jest nieobsługiwana w linuxie. Prosze o pomoc, pozdrawiam!
jpiter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Pinnacle PCTV Hybrid Pro stick 340e

Post autor: jpiter »

Cóż niestety linux nie doczekał się oficjalnych sterowników pod tą kartę. Istnieje możliwość odbioru jedynie DVB-T - analog niestety nie działa. Istnieje skompilowane V4L (video for linux) zawierające sterownik dla PCTV 340E pod adresem http://corentin.ferry.free.fr/pctv-340e.tar.gz ale trzeba to ręcznie zainstalować no i uważać gdyż jest ingerencja w jądro systemu. Najlepiej mieć zainstalowane 2 jądra i np na starszym ekperymentować. Gdybyś chciał się porwać na instalację to wykonujesz w katalogu z rozpakowanym V4L:
make clean
rm /lib/modules/KERNEL(2.6...)/kernel/drivers/media (w nawiasie twoja wersja kernela)
make menuconfig (w niebieskim okienku które się ukaże należy znaleźć fireDTV - znajduje się w którymś z podmenu i je odznaczyć - bez odznaczenia wyskakuje błąd kompilacji)
make
make install

no i jeszcze należy pobrać plik http://istvanv.users.sourceforge.net/v4l/xc4000-1.4.fw zawierający firmware i skopiować go do /lib/firmware/

ponoć kafeine nieźle obsługuje DVB-T, ja niestety na razie nie przetestowałem tego z uwagi na brak sygnału cyfrowego :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”