Jest sobie miesięczny Acer Aspire One 150 Aw, na którym był zainstalowany 9.04 UNR, jeszcze z wersji beta. Wszystko działało jak należy, bez zarzutu.
3 dni temu naszło mnie na formatowanie dysku i instalację na nowo. I teraz -- kompletnie nie wiem dlaczego -- każda próba, bez względu na to, czy instaluję 9.04, 9.04 UNR, 8.10, 8.04, czy po prostu próbuję przetestować system w wersji Live -- po kilkunastu sekundach zawiesza się touchpad, a z czasem nawet klawiatura.
Efekt wygląda dość losowo, tj. po otwarciu jakiegokolwiek okienka (np. Gedit) raz padnie tylko gładzik, a później klawiatura (przy czym mogę sterować niektórymi funkcjami przy pomocy lewego ALT), a już po zamknięciu tego Gedita na jakiś czas funkcjonalność wraca. A później znów się zawiesza.
Podobnie podłączenie zewnętrznej myszy, na USB, potrafi sprawić, że urządzenie wraca do życia -- ale też losowo. Popracuje i zdechnie.
Lamerem skończonym nie jestem, stawiałem Ubuntu na paru już laptopach, w tym na eee, a ten Acer zaczyna mnie przerastać.
Nie mam pojęcia jak do tego się zabrać, może ktoś pomoże?
Acer Aspire One -- zwis klawiatury i gładzika
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Acer Aspire One -- zwis klawiatury i gładzika
Hmmmm dziwne, jako że masz pewną funkcjonalność, to raczej nie jest kwestia biosu i ustawień. Chodź może trzeba by zaktualizować bios? Możesz spróbować też xp'ka postawić i zobaczyć czy na windowsie dzieje się to samo. Bo jeżeli tak to musi być to kwestia biosu bo nic innego od formatu raczej by nie padło...
Samung n150 Ubuntu power