Bluetooth - więcej opcji
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Bluetooth - więcej opcji
Witam
Mam notebooka Lenovo IBM ThinkPad R61i, z wbudowanym Bluetoothem, i wgranym Ubuntu 9.04. Wszystko pięknie działa, tzn. mogę przesyłać pliki. Pod Windą miałem jakiś program do obsługi Bluetooth, i sterowniki do mojego telefonu (Samsung SGH-D900i). W tym programie do obsługi bluetooth miałem dużo funkcji, min. internet z komórki na kompie, itp, te same funkcje były w programie od telefonu. Pod Ubuntu mogę tylko przesyłać pliki, oraz sterować zdalnie kompem (to było na liście usług w moim telefonie, nie za bardzo wiem jak to działa). Czy są jakieś programy dzięki którym mógłbym korzystać z Blueconnecta via Bluetooth (mam normalny modem Blueconnecta, oraz neta z Vectry 2Mbps, ale chciałbym się pobawić tą technologią)??? Czy mogę używać kompa, albo komórki, jako słuchawki Bluetooth, serwer wydruku, lub "ISP"??? Najlepiej żeby to było w jednym programie, który ma GUI w GTK:)
P.S. Czy przesyłanie plików via Bluetooth, idzie po protokole TFTP, a przeglądanie tych plików idzie via FTP???
Mam notebooka Lenovo IBM ThinkPad R61i, z wbudowanym Bluetoothem, i wgranym Ubuntu 9.04. Wszystko pięknie działa, tzn. mogę przesyłać pliki. Pod Windą miałem jakiś program do obsługi Bluetooth, i sterowniki do mojego telefonu (Samsung SGH-D900i). W tym programie do obsługi bluetooth miałem dużo funkcji, min. internet z komórki na kompie, itp, te same funkcje były w programie od telefonu. Pod Ubuntu mogę tylko przesyłać pliki, oraz sterować zdalnie kompem (to było na liście usług w moim telefonie, nie za bardzo wiem jak to działa). Czy są jakieś programy dzięki którym mógłbym korzystać z Blueconnecta via Bluetooth (mam normalny modem Blueconnecta, oraz neta z Vectry 2Mbps, ale chciałbym się pobawić tą technologią)??? Czy mogę używać kompa, albo komórki, jako słuchawki Bluetooth, serwer wydruku, lub "ISP"??? Najlepiej żeby to było w jednym programie, który ma GUI w GTK:)
P.S. Czy przesyłanie plików via Bluetooth, idzie po protokole TFTP, a przeglądanie tych plików idzie via FTP???
Pozdrawiam
Aleksander Kurczyk
Aleksander Kurczyk
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Bluetooth - więcej opcji
Z instalację sobie poradzę bez żadnych tweaków:)
Trochę mało funkcji - transfer plików, net i headset:(
Czy istnieje podobna aplikacja, która ma więcej funkcji???
Trochę mało funkcji - transfer plików, net i headset:(
Czy istnieje podobna aplikacja, która ma więcej funkcji???
Pozdrawiam
Aleksander Kurczyk
Aleksander Kurczyk
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
A dlaczego chcesz 'wszystko w jednym'? Do większości Twoich potrzeb znajdziesz rozwiązania na tym forum. Funkcji połączeń sieciowych szukaj w programach do obsługi sieci. Do zarządzania zawartością komórki są odrębne programy. A najlepiej dla każdego problemu załóż nowy wątek, wtedy łatwiej znajdziesz osoby które pomogą.
-
- Piegowaty Guziec
Dlaczego wszystko w jednym??? Na Windzie miałem program do mojego telefonu, tam było bardzo dużo opcji. Chciałbym mieć coś takiego na Ubuntu. No dobra, nowych tematów nie będę zakładać, bo admini mnie zjedzą. W takim razie: Jak przeglądać plik znajdujące się na komórce??? Da się ją przy montować jak normalny dysk??? Czy jeśli moja komórka wykrywa usługę pilota, mogę sterować kompem z komórki??? Jak to się odbywa??? Czy jeśli mam w komórce opcję drukowania zdjęć przez Bluetooth, mogę udostępnić na kompie drukarkę, i drukować na niej z komórki??? Jak to zrobić??? Mam dwa notebooki. W domu mam sieć WiFi+Jeden modem Blueconnecta. Załóżmy że gdzieś wyjadę z dwoma notebookami, na jednym będę miał Blueconnecta z modemu, na drugim chciałbym korzystać z Blueconnecta via Bluetooth. Wiem że moja komórka ma taką funkcję bo na liście usług mam Modem. Kolejna sprawa, czy mogę używać mojej komórki jako słuchawki stereo dla mojego kompa, lub odwrotnie??? Jeśli tak, to jak???
Pozdrawiam
Aleksander Kurczyk
Aleksander Kurczyk
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
To o co pytasz w większości dostępne jest bez instalowania czegokolwiek w systemie...
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
Jeden temat - jedno pytanie. Admini wywalą ten watek jeżeli nie zastosujesz się do regulaminu i nie zdecydujesz o co pytasz.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
ale w czym problem ??????? Ja przez moją n73 łączę się z netem i wykonuje wszystkie operacje o jakich piszesz przy udziale bluemana i networkmanagera ... skonfigurowałem bluemana tak, aby integrował się z netmanem i działa to idealniepingxd pisze:Dlaczego wszystko w jednym??? Na Windzie miałem program do mojego telefonu, tam było bardzo dużo opcji. Chciałbym mieć coś takiego na Ubuntu. No dobra, nowych tematów nie będę zakładać, bo admini mnie zjedzą. W takim razie: Jak przeglądać plik znajdujące się na komórce??? Da się ją przy montować jak normalny dysk??? Czy jeśli moja komórka wykrywa usługę pilota, mogę sterować kompem z komórki??? Jak to się odbywa??? Czy jeśli mam w komórce opcję drukowania zdjęć przez Bluetooth, mogę udostępnić na kompie drukarkę, i drukować na niej z komórki??? Jak to zrobić??? Mam dwa notebooki. W domu mam sieć WiFi+Jeden modem Blueconnecta. Załóżmy że gdzieś wyjadę z dwoma notebookami, na jednym będę miał Blueconnecta z modemu, na drugim chciałbym korzystać z Blueconnecta via Bluetooth. Wiem że moja komórka ma taką funkcję bo na liście usług mam Modem. Kolejna sprawa, czy mogę używać mojej komórki jako słuchawki stereo dla mojego kompa, lub odwrotnie??? Jeśli tak, to jak???

blueman-era
blueman-era2
blueman-era3
blueman-era4
blueman-era5
blueman-era6
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
Wszystko o co pytasz jest w blueman. Nie wiem tylko jak z sterowanie. Ja z moją Nokia wykorzystuję do tego program o nazwie BluePad. Montowanie dysku jak to nazwałeś jest możliwe przez kliknięcie na ikonie BT prawym przyciskiem i wybierz z menu "Przeglądaj pliki na urządzeniu...". Drukowanie też pewnie da się jakoś uruchomić tylko zastanawiam się po co....