Wyjście HDMI i brak dźwięku na TV
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Wyjście HDMI i brak dźwięku na TV
Witam
Szukam i szukam i nic znaleźć nie mogę, a problem jest mianowicie taki:
Posiadam lapka HP Paviliona 6625ew z zainstalowanym Kubuntu, po podłaczeniu telewizora do wyjścia HDMI, obraz ładnie wyświetla na TV natomiast dźwięk jak leciał przez lapka tak leci, karta dźwiękowa chodzi na sterach alsy. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem
Jeżeli przegapilem gdzieś podobny temat rozwiązujący problem przepraszam i proszę o usunięcie wątku.
Szukam i szukam i nic znaleźć nie mogę, a problem jest mianowicie taki:
Posiadam lapka HP Paviliona 6625ew z zainstalowanym Kubuntu, po podłaczeniu telewizora do wyjścia HDMI, obraz ładnie wyświetla na TV natomiast dźwięk jak leciał przez lapka tak leci, karta dźwiękowa chodzi na sterach alsy. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem
Jeżeli przegapilem gdzieś podobny temat rozwiązujący problem przepraszam i proszę o usunięcie wątku.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Wyjście HDMI i brak dźwięku na TV
tu znalazłem specyfikacje techniczną twojego laptopa:
http://www.hoopsa.pl/index.php?p1478,hp ... ew-gz836ea
Pisze tam że nie ma złącza dvi-d a jak dla mnie to ono jest tylko występuje tu jako hdmi - konwersja w środku obudowy z dvi do hdmi (to hdmi nie jest pełne w 100%. W jakości obrazu jak najbardziej, ale dźwięku tym nie usłyszysz bo dvi nie przekazuje dźwięku). Jeżeli chcesz dźwięku na tv to musisz wpiąć się pod słuchawki i dociągnąć dźwięk przez jakiś kabelek do tv
To moje zdanie na ten temat.
Napisz jeszcze czy na "jedynym $łusznym $y$temie" słyszysz przez hdmi dźwięk.
http://www.hoopsa.pl/index.php?p1478,hp ... ew-gz836ea
Pisze tam że nie ma złącza dvi-d a jak dla mnie to ono jest tylko występuje tu jako hdmi - konwersja w środku obudowy z dvi do hdmi (to hdmi nie jest pełne w 100%. W jakości obrazu jak najbardziej, ale dźwięku tym nie usłyszysz bo dvi nie przekazuje dźwięku). Jeżeli chcesz dźwięku na tv to musisz wpiąć się pod słuchawki i dociągnąć dźwięk przez jakiś kabelek do tv
To moje zdanie na ten temat.

-
- Piegowaty Guziec
Tak jest jak najbardziej. Martwi mnie trochę że pod Ubu tego nie ma, niestety podłaczenie tego jak piszesz innym kabelkiem nie wchodzi w grę.bartos6 pisze:
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
witam, mam takiego soniacza http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=374201137 oraz LCD z wejsciem HDMI. ba, kupilem nawet kabel HDMI i po podlaczeniu wszytskiego, TV nie znalazl urzadzenia (lapka). mam ubu takie jak w profilu usera. nie wiem, moze zle zrobilem? otworzylem film w Kaffeine i wg mnie obraz po podlaczeniu powinien pojawic sie na TV. trzeba przelaczyc lapka w jakis tryb? sciagnac jakies pakiety? na windows nie probowalem jeszcze nic podlaczac.
Kod: Zaznacz cały
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub (rev 0c)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 PCI Express Root Port (rev 0c)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev f3)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HEM (ICH8M) LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) IDE Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA AHCI Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G86M [GeForce 8400M GT] (rev a1)
06:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN Network Connection (rev 61)
08:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8036 PCI-E Fast Ethernet Controller (rev 16)
09:03.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx12 Cardbus Controller
09:03.1 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments PCIxx12 OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
09:03.2 Mass storage controller: Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD)
- BogumilH
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 19.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Witam,
no to dołączę się do tematu:
Pavilion dv5+hdmi obraz cacy, ale dźwięk mam tylko z głośników laptopa, czy da się to jakoś ustawić?
Połączenie Vista+ mój TV działa super, no ale nie bardzo chce mi się uruchamiać Vistę żeby sobie film oglądnąć:???:
Pavilion dv5+hdmi obraz cacy, ale dźwięk mam tylko z głośników laptopa, czy da się to jakoś ustawić?
Połączenie Vista+ mój TV działa super, no ale nie bardzo chce mi się uruchamiać Vistę żeby sobie film oglądnąć:???:
-
- Piegowaty Guziec
Witam, \BogumilH pisze:Witam,
jestem również posiadaczek hp model dv6625. Na viscie dzwięk chodził OK na TV na moim Ubunti nic a nic(obraz super, dzwięku brak). Przekonałem żonę że lepiej oglądać na lapku w łożu, ale nie wiem kiedy zażyczy sobie film na dużym ekranie.
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Kompletny OFFTOPIC
Ja się pytam gdzie są moderatorzy ?
Chyba wyjechali... do Łodzi.
Czy ktoś w końcu może odpisać jak sobie poradzić z wyjściem dźwięku poprzez hdmi na tv gdy dźwiek jest zintegrowany?
Założyłem bliźniaczy temat, to nikt nie raczył odpowiedzieć.
viewtopic.php?t=101072
Tak to jest właśnie. Wszystko super, Ubuntu itd, zachęcacie., pięknie rozpisane na stronie, że lepsza od okienek. i właśnie się przekonałem... jak jest lepsza.
Przedmówca mimo offtopic powiedział - na viście działa.
Czy ktoś w końcu może odpisać jak sobie poradzić z wyjściem dźwięku poprzez hdmi na tv gdy dźwiek jest zintegrowany?
viewtopic.php?t=101072
Tak to jest właśnie. Wszystko super, Ubuntu itd, zachęcacie., pięknie rozpisane na stronie, że lepsza od okienek. i właśnie się przekonałem... jak jest lepsza.
-
- Piegowaty Guziec
witam
mam smsunga r700 i ubuntu 9.04 i sytaucja dokladnie takasama.
na viscie wszystko ok, zarowno obraz jak i dzwiek leca na telewizor. a gdy upracie probuje pracowac i sie bawic juz tylko na ubuntu to problme jest w tym dzwiekiem. jest tylko na glosnikach laptopa a juz wszyskich konfiguracji probowalem chyba. cos jest nie teges. no i to ze nikt nie odpowiedzial zadowolajaco przez ostatnie 4 lata (chyba z takiego okresu posty widzialem) tez jest wymowne i chyba po prostu trzeba miec nadzieje ze nastepne wydanie bedzie poprawione.
w dobrym tonie by bylo gdyby ktos po prostu przyznal ze ubunciak jest tu nie dorobiony... troche czasu bym ja i koledzy zaoszczedzil na kombinowaniu bez szans na powodzenie.
mam smsunga r700 i ubuntu 9.04 i sytaucja dokladnie takasama.
na viscie wszystko ok, zarowno obraz jak i dzwiek leca na telewizor. a gdy upracie probuje pracowac i sie bawic juz tylko na ubuntu to problme jest w tym dzwiekiem. jest tylko na glosnikach laptopa a juz wszyskich konfiguracji probowalem chyba. cos jest nie teges. no i to ze nikt nie odpowiedzial zadowolajaco przez ostatnie 4 lata (chyba z takiego okresu posty widzialem) tez jest wymowne i chyba po prostu trzeba miec nadzieje ze nastepne wydanie bedzie poprawione.
w dobrym tonie by bylo gdyby ktos po prostu przyznal ze ubunciak jest tu nie dorobiony... troche czasu bym ja i koledzy zaoszczedzil na kombinowaniu bez szans na powodzenie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Na początku podaj wynik komendy : aplay -l
-
- Piegowaty Guziec
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: ALC262 Analog [ALC262 Analog]
Urządzenia podrzędne: 1/1
Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
-
- Piegowaty Guziec
Jak byś spojrzał na datę kiedy temat powstał byś zrozumial że byłem pierwszytomektomekr pisze:Kompletny OFFTOPIC
viewtopic.php?t=101072

Nie to że sie czepiam ale problem od ponad roku nie rozwiazany. niestety siedze na Viście i pogodziłem sie z tym że Linucha mieć nie będę
-
- Piegowaty Guziec
Temat już kilka razy pojawiał się tu na forum oraz na zagranicznych. Jak widzisz przy tych ustawieniach nie masz aktywnego wyjścia cyfrowego. Musisz tego poszukać. Powiem tylko tyle, że chodzi tu o dodanie wpisu do pliku alsabase. Jak już to zrobisz to daj znać.boltryk pisze:**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
ja rowniez od dlugiego czasu sie borykam z tym problemem, u mnie pokazalo:
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 3: INTEL HDMI [INTEL HDMI]
czy da sie jakos uruchomic ten dzwiek?
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 3: INTEL HDMI [INTEL HDMI]
czy da sie jakos uruchomic ten dzwiek?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Nie wiem, czy ten problem został już rozwiązany, ale poszukałem z pomocą wujka Google i oto co znalazłem:
1. W terminalu wpisujemy
Jeżeli go nie ma, to doinstalowujemy:
2. Następnie w mikserze, który się uruchomi znajdujemy za pomocą strzałek pozycję IE958. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

3. Ta pozycja jest domyślnie (jak widać) na OFF, dlatego trzeba ją włączyć. Niestety kombinowanie ze strzałkami nic nie pomoże, dlatego posłużymy się magicznym klawiszem m. Po jego użyciu nasz martwy przełącznik się ożywi, zaś całość powinna się prezentować mniej więcej tak:

4. Sam mam laptopa HP Pavilion dv5 z wyjściem HDMI ATI i Ubu 9.10, niemniej z braku kabla i telewizora z tym złączem nie przetestowałem czy to rozwiązanie działa. Podaje jako jedną z wielu możliwości (jeżeli ktoś to sprawdzi, to niech da znać, czy działa).
Pozdrawiam
1. W terminalu wpisujemy
alsamixer
sudo apt-get install alsamixer

3. Ta pozycja jest domyślnie (jak widać) na OFF, dlatego trzeba ją włączyć. Niestety kombinowanie ze strzałkami nic nie pomoże, dlatego posłużymy się magicznym klawiszem m. Po jego użyciu nasz martwy przełącznik się ożywi, zaś całość powinna się prezentować mniej więcej tak:

4. Sam mam laptopa HP Pavilion dv5 z wyjściem HDMI ATI i Ubu 9.10, niemniej z braku kabla i telewizora z tym złączem nie przetestowałem czy to rozwiązanie działa. Podaje jako jedną z wielu możliwości (jeżeli ktoś to sprawdzi, to niech da znać, czy działa).
Pozdrawiam

- BogumilH
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 19.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Sprawdziłem i u mnie nie działa.
Ale jak masz jakieś inne pomysły to chętnie posprawdzam czy będzie działać.
Ale jak masz jakieś inne pomysły to chętnie posprawdzam czy będzie działać.
Your Ubuntu User number is 483731 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Spróbujcie w Preferencjach-->Dźwięk opcjach wyjcia przestawić na HDMI. Ja mam HP Pavilion DV5-1100ew i miałem ten sam problem, ale po przestawieniu Wyjscia na HDMI zadziałało.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
sam szukałem rozwiązania tego problemu czyli jak puścić dźwięk razem z obrazem przez hdmi i zajęło mi to aż kilkadziesiąt minut. A oto rozwiązanie, działa przynajmniej w moim przypadku.
Laptop: HP G70
Grafika: NVIDIA 9200M
Kernel: 2.6.31-14-generic
Wynik aplay -l
A teraz skrypcik, który trzeba umieścić w /etc w pliku asound.conf
Jak widać na moim wyniku aplay -l u mnie wyjście dźwięku HDMI jest na karcie 0 urządzenie 3
i stąd też w moim skrypcie jest card 0 i device 3. Każdy musi wstawić swoje wartości.
Aha no i to rozwiązanie ma taki mankament, że jak się odłączy już TV to trzeba ten plik przenieść gdzieś albo zmienić nazwę żeby dźwięk znowu był z głośników laptopa.
Laptop: HP G70
Grafika: NVIDIA 9200M
Kernel: 2.6.31-14-generic
Wynik aplay -l
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 1: Conexant Digital [Conexant Digital]
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 3: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
pcm.!default {
type plug
slave.pcm {
type hw
card 0
device 3
}
}
i stąd też w moim skrypcie jest card 0 i device 3. Każdy musi wstawić swoje wartości.
Aha no i to rozwiązanie ma taki mankament, że jak się odłączy już TV to trzeba ten plik przenieść gdzieś albo zmienić nazwę żeby dźwięk znowu był z głośników laptopa.
-
- Piegowaty Guziec
No a co jeśli u mnie w urządzeniach nie wykrywa złącza HDMI ?
tzn. obraz jest ale dzwięku brak, na widzie to chodzi.
szukalem juz wielu rozwiązań i nic nie pomaga. jakis sposób na dodanie urządzenia HDMI w audio?
tzn. obraz jest ale dzwięku brak, na widzie to chodzi.
szukalem juz wielu rozwiązań i nic nie pomaga. jakis sposób na dodanie urządzenia HDMI w audio?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
czyli co pokazuje komenda aplay -l ?
-
- Piegowaty Guziec
aplay -l :
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: ALC1200 Analog [ALC1200 Analog]
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 1: ALC1200 Digital [ALC1200 Digital]
ani śladu HDMI.
w alsamikserze tez próbowałem różne cuda czynić i nie pomogło, to chyba wina tego że nie widzi tego wyjscia audio.
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: ALC1200 Analog [ALC1200 Analog]
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 1: ALC1200 Digital [ALC1200 Digital]
ani śladu HDMI.
w alsamikserze tez próbowałem różne cuda czynić i nie pomogło, to chyba wina tego że nie widzi tego wyjscia audio.