Czy istnieje jakiś odpowiednik Visual C++ dla Ubuntu? No i oczywiście, żeby obsługiwał kompilację plików wykonywalnych dla Linuxa. Czytałem, że da się jakoś skompilować kod źródłowy Visual C++ dla Linuxa, ale dokładnych informacji jak to zrobić nie znalazłem.
Korzystam z Visual C++ Express Edition 2008.
[C++] Odpowiednik Visual C++ dla Ubuntu
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: [C++] Odpowiednik Visual C++ dla Ubuntu
Wystarczy spojrzeć na producenta. Wersji na inne systemy nie wydali. Istnieje wiele bardzo dobrych IDE z obsługą C++ pod Linuksy. Osobiście najczęściej korzystam z Code Blocks. Istnieje wiele innych jak chociażby Qt Creator.
Poczekaj też na opinię innych
Poczekaj też na opinię innych
- Nadril
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
jeżeli potrzebujesz takich dużych środowisk to polecam netbeansa z dodatkiem do c++. Ja korzystam z niego czy programuję w javie, c++, czy phpie.
Eclipse też ma obsługę c++ i też jest poważnym (w sensie rozbudowanym) środowiskiem.
Eclipse też ma obsługę c++ i też jest poważnym (w sensie rozbudowanym) środowiskiem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Ci chodzi zapewne o to żeby tworzyć sobie aplikacje okienkowe metodą chwyć i upuść, w ubuntu z tym ina sprawa jest bo korzysta się z innych bibliotek, istnieje gtk + glade(projektowanie interfejsu dla gtk) oraz qt4 gdzie istnieje qt4 designer ( do projektowania interfejsu w qt4), Qt creator - dosyć dobre IDE.
Ubuntu 10.10 Netbook
Asus EEE Pc 1005Px
Asus EEE Pc 1005Px
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
możesz też sprawdzić Gambasa 2, bardzo przypomina Visuala