part.rar czym rozpakowywać? (GUI) [solved]
- desant87
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
part.rar czym rozpakowywać? (GUI) [solved]
Witam używam ubuntu od przeszło roku, ale nadal nie wiem czy istnieje jakiś graficzny odpowiednik winrara do rozpakowywania tego właśnie typu plików (part.rar), cały czas robię to winrarem, a chciałbym z bezpłatnego odpowiednika korzystać w tym celu. Co byście mogli mi polecić?? W google graficznego nic nie znalazłem tylko konsolowce...
Wciąż się uczę, czasem jest ciężko, ale nie odpuszczę bo jest mi lepiej niż na windowsie 

- Iskast
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odpowiedź na part.rar czym rozpakowywać? (GUI)
Jedynym rozsądnym wyjściem jest instalacja paczki unrar, dzięki której program Zarządca archiwów bez problemu poradzi sobie z tego typu plikami.
Why so serious?
- desant87
- Serdeczny Borsuk
Odp: part.rar czym rozpakowywać? (GUI)
Zainstalowałem paczki: rar i unrar, i działa teraz. Dziwne jest to że muszę kliknąć na pierwszym parcie i zaznaczyć opcję rozpakuj w katalogu z pozostałymi częściami i sie rozpakowywuje, a jeżeli zaznacze wszystkie party to rozpakuje mi to co jest zapakowane tyle razy ile jest partów. Winrar ląduje w koszu 

Wciąż się uczę, czasem jest ciężko, ale nie odpuszczę bo jest mi lepiej niż na windowsie 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Odp: Odpowiedź na part.rar czym rozpakowywać? (GUI)
Iskast pisze:Jedynym rozsądnym wyjściem jest instalacja paczki unrar, dzięki której program Zarządca archiwów bez problemu poradzi sobie z tego typu plikami.
Dzięki za podpowiedź, przydało się to również mi. Krótko zwięźle i na temat. Pozdrawiam
- desant87
- Serdeczny Borsuk
Odp: part.rar czym rozpakowywać? (GUI) [solved]
Przydało się, ale jeszcze mam jeden problem natury archiwów:
Mam paczkę podzieloną na kilka części:
Pierwsza ma rozszerzenie .exe, kolejne mają part.rar, co do tego polecicie? Jeśli niema nic graficznego, to powiedzcie co zainstalować i jak to konsolą zrobić.
Mam paczkę podzieloną na kilka części:
Pierwsza ma rozszerzenie .exe, kolejne mają part.rar, co do tego polecicie? Jeśli niema nic graficznego, to powiedzcie co zainstalować i jak to konsolą zrobić.

- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Samo rozpakowujące się archiwum? Przez wine
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Mimo że temat zakończony to jednak napiszę, że ja używam natywnego 7zip..; )
- mike77pl
- Piegowaty Guziec
Witam (to mój pierwszy post), jestem świeżym użytkownikiem Ubuntu więc proszę o wyrozumiałość. Dopisuje się do wątku choć jest on solved, nie znalazłem jednak odpowiedniejszego miejsca na forum. Jeśli to złe miejsce, proszę o przeniesienie mojego pytania. Dzięki.
Mam problem związany z rar'em. Posiadam komputer stacjonarny i laptopa (kilkuletniego). Na laptopie mam plik o rozmiarze 4.4 Gb i chce go przenieść na komp stacjonarny. Laptop nie posiada wypalarki więc jedyną możliwością (chyba) jest użycie pendrive'a (posiadam taki o poj. 8 Gb więc wystarczający). Niestety podczas zrzucania pliku do pen'a po załadowaniu 4 Gb transfer zostaje przerwany i dostaje informacje, że plik jest za duży (to chyba wina małej pamięci RAM laptopa). Postanowiłem zatem spakować plik rarem i podzielić go na paczki i zrzucać je do pen'a po kolei.
Wszystko poszło OK, ale problem polega na tym, że na stacjonarnym kompie nie mogę rozpakować paczek w jeden plik docelowy. Rozpakowuje sie jedynie pierwsza paczka i proces zostaje przerwany (informacja: plik uszkodzony). Wydaje mi sie, że rar z jakiegoś powodu nie "przesakuje" na drugą paczkę. Zaznaczenie wszystkich paczek i rozpakowanie daje podobny, negatywny efekt.
Czy ktoś może pomóc, co z tym fantem zrobić?
Mam problem związany z rar'em. Posiadam komputer stacjonarny i laptopa (kilkuletniego). Na laptopie mam plik o rozmiarze 4.4 Gb i chce go przenieść na komp stacjonarny. Laptop nie posiada wypalarki więc jedyną możliwością (chyba) jest użycie pendrive'a (posiadam taki o poj. 8 Gb więc wystarczający). Niestety podczas zrzucania pliku do pen'a po załadowaniu 4 Gb transfer zostaje przerwany i dostaje informacje, że plik jest za duży (to chyba wina małej pamięci RAM laptopa). Postanowiłem zatem spakować plik rarem i podzielić go na paczki i zrzucać je do pen'a po kolei.
Wszystko poszło OK, ale problem polega na tym, że na stacjonarnym kompie nie mogę rozpakować paczek w jeden plik docelowy. Rozpakowuje sie jedynie pierwsza paczka i proces zostaje przerwany (informacja: plik uszkodzony). Wydaje mi sie, że rar z jakiegoś powodu nie "przesakuje" na drugą paczkę. Zaznaczenie wszystkich paczek i rozpakowanie daje podobny, negatywny efekt.
Czy ktoś może pomóc, co z tym fantem zrobić?
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
ja bym spróbował olać rar i zastosować 7-zip. 7-zip oferuje lepszą kompresję niż rar, też można w nim dzielić pliki i nie jest sharware.
Ale może wcześniej spróbuj skopiować ten plik jakimś menadżerem plików w rodzaj total commander?
Ale może wcześniej spróbuj skopiować ten plik jakimś menadżerem plików w rodzaj total commander?
- mike77pl
- Piegowaty Guziec
Spróbuję, dzięki. Zapomniałem dodać, że na stacjonarnym mam Viste a na laptopie Ubuntu, ale to chyba nie ma większego znaczenia.
EDIT:
Jest OK, wielkie dzięki. 7-Zip zadziałał bez problemów. Zauważyłem przy okazji, że jest dużo szybszy od WinRar. Warto używać.
Pozdrawiam
EDIT:
Jest OK, wielkie dzięki. 7-Zip zadziałał bez problemów. Zauważyłem przy okazji, że jest dużo szybszy od WinRar. Warto używać.
Pozdrawiam
-
- Zakręcona Traszka
tzn. z tego co słyszałem to ma szybką dekompresję a z kompresją to juz nie jest chyba tak wesoło.
Ale fakt, winrar, winace itd. to w obecnej sytuacji relikt przeszłości
Ale fakt, winrar, winace itd. to w obecnej sytuacji relikt przeszłości

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Brak
A ktoś mi powie jak tego 7-zipa uruchomić pod Ubuntu? Mam 19 partów .rar które przez PPM i "rozpakuj tutaj" daje mi pusty folder z pierwszego partu. Zacząłem się bawić w konsoli 7z i wyszło mi takie coś:
Tylko, że to rozpakuje tylko 1 part i lipa. Jakich parametrów trzeba użyć aby rozpakować dalej, aby połączyło się w jedno?7z x moj.plik.part01.rar
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
Może tak:Grandalf_ pisze:A ktoś mi powie jak tego 7-zipa uruchomić pod Ubuntu? Mam 19 partów .rar które przez PPM i "rozpakuj tutaj" daje mi pusty folder z pierwszego partu. Zacząłem się bawić w konsoli 7z i wyszło mi takie coś:
Tylko, że to rozpakuje tylko 1 part i lipa. Jakich parametrów trzeba użyć aby rozpakować dalej, aby połączyło się w jedno?
Kod: Zaznacz cały
7z x moj.plik.part*.rar
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Brak
Właśnie też tak kombinowałem i nic :/ Dostaje takie coś:
7-Zip 9.04 beta Copyright (c) 1999-2009 Igor Pavlov 2009-05-30
p7zip Version 9.04 (locale=pl_PL.UTF-8,Utf16=on,HugeFiles=on,2 CPUs)
Processing archive: moj.plik.part01.rar
No files to process
Files: 0
Size: 0
Compressed: 3881206422
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
Witam
Mam ten sam problem co kolega wyżej czy jest jakieś rozwiązanie problemu albo jakiś inny program który można użyć zamiast 7z!
Już wszystko ok unrar załatwił sprawe
Mam ten sam problem co kolega wyżej czy jest jakieś rozwiązanie problemu albo jakiś inny program który można użyć zamiast 7z!
Już wszystko ok unrar załatwił sprawe
- joomlafighter
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
W moim przypadku zauważyłem że unrar miał problem z nazwą pliku - nazwa zawierała spacje i polskie znaki. Po zmianie nazwy poszło bez problemu.
P4 1.7 GHz, 1,3 GB RAM, GF5500, 80 HDD, przed Xubuntu użytkownik Win2K3.
Zmierzamy do perfekcji ....
Zmierzamy do perfekcji ....
- dario_j
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
To nie wina laptopa, tylko pędrak na FAT32 stoi, pod windą możesz go na exFAT przerobić i problem zniknie, niestety nie wiem jak linux obsługuje ten wynalazek M$.mike77pl pisze: Mam problem związany z rar'em. Posiadam komputer stacjonarny i laptopa (kilkuletniego). Na laptopie mam plik o rozmiarze 4.4 Gb i chce go przenieść na komp stacjonarny. Laptop nie posiada wypalarki więc jedyną możliwością (chyba) jest użycie pendrive'a (posiadam taki o poj. 8 Gb więc wystarczający). Niestety podczas zrzucania pliku do pen'a po załadowaniu 4 Gb transfer zostaje przerwany i dostaje informacje, że plik jest za duży (to chyba wina małej pamięci RAM laptopa)
-
- Piegowaty Guziec
jesli wasz menadzer archiwow tez ma problemy z rar.part ( np zbyt dluga nazwa wewnatrz archiwum ) polecam uzyc MC :
- w terminalu
mc
w lewym oknie znalezc pliki part ( partycje montowane sa w /media/ )
w prawym oknie utworzyc jakis pusty katalog ( np. w /home/pobrane czy cos) za pomoca klawisza F7
w lewym oknie ENTER na ostatnim parcie (wejdzie do srodka archiwum ), najechac na plik ktory chcemy rozpakowac i F5 (kopiuj) ,, pozniej nie klikac zadnego pomin ani przerwij, po prostu poczekac az zniknie okienko .. zamknac terminal i po problemie
pomiedzy lewym a prawym oknem przeskakujemy za pomoca TAB
- w terminalu
mc
w lewym oknie znalezc pliki part ( partycje montowane sa w /media/ )
w prawym oknie utworzyc jakis pusty katalog ( np. w /home/pobrane czy cos) za pomoca klawisza F7
w lewym oknie ENTER na ostatnim parcie (wejdzie do srodka archiwum ), najechac na plik ktory chcemy rozpakowac i F5 (kopiuj) ,, pozniej nie klikac zadnego pomin ani przerwij, po prostu poczekac az zniknie okienko .. zamknac terminal i po problemie
pomiedzy lewym a prawym oknem przeskakujemy za pomoca TAB