Ubuntu 9.04 i sterowniki do radeon 9600pro

Grafika, film, dźwięk.
mavee
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Ubuntu 9.04 i sterowniki do radeon 9600pro

Post autor: mavee »

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem ubuntu 9.04 i od 2 dni męczę się nad rozwiązaniem problemu ze sterownikami do mojej karty graficznej (radeon 9600pro). Zainstalowałem sterowniki wg http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide

niestety nie przeczytałem ostrzeżenia :oops:
okazuje się, że sterowniki 9.5 nie obsługują mojej karty i teraz Ubuntu nie uruchamia się w ogóle. Zamiast tego pojawiają się paski (ogólnie widać, że jest coś nie tak z grafiką)

Gdzieś w internecie znalazłem wątek z podobnym problemem. Niestety opisana tam edycja pliku xorg.conf nic nie dała.

Chciałbym rozwiązać problem bez reinstalki linuxa, jeśli jest to w ogóle możliwe.

Przy okazji chciałbym się zapytać jak w ogóle zainstalować poprawnie sterowniki do mojej karty tak żeby wszystko hulało. Próbowałem paru rozwiązań z internetu (nawet z tego forum) i niestety nic nie działa. Nie chodzi mi o otwarte sterowniki ati.

z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Ubuntu 9.04 i sterowniki do radeon 9600pro

Post autor: Singel »

Proponuję Ci zainteresować sie tym tematem : http://www.ubucentrum.net/2009/05/repoz ... -kart.html Możesz dodać repozytorium i będziesz miał dostęp do najnowszych sterowników ATI i Intel bez kombinowania.Ja dodałem chociaż mam Nvidię i co ciekawe zaktualizowało mi moduły ATI???Dlaczego je mam?Szukałem repozytoruim ze staerownikami Nvidia,ale znalazłem tylko to :(
Intel 2 Core E8400 3.6G,RAM 4G Reaper 1000MHz,Gigabyte P-35,Galaxy 8600GTS,Segeate 320 G.Windows Vista,Ubuntu 8.10,Ubuntu 9.04,Windows 7
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Ubuntu 9.04 i sterowniki do radeon 9600pro

Post autor: k2cl »

@ mavee
Póki co nie ma sensownego rozwiązania. Ostatnia wersja Ati Catalyst która wspiera Twój model karty to 9.3. Szkopuł w tym, że te sterowniki nie współpracują z nową wersją servera x'ów, wykorzystaną w 9.04. Na razie jesteś więc zmuszony do korzystania z otwartych sterowników - zresztą nie będę się rozpisywał... Na forum było już kilka podobnych wątków.
Jeśli zaś chodzi o przywrócenie systemu do stanu używalności - może na początek wystarczy przeedytować xorg.conf i w sekcji odpowiedzialnej za kartę graficzną podać sterownik "vesa"? Kiedy uda Ci się uruchomić system w trybie graficznym, możesz próbować przestawić się na otwarte sterowniki ATI :) Widziałem je w akcji na słabej integrze i spisują się tak, jak w 8.04 i 8.10 sterowniki zamknięte :D
...a na koniec moderatorska prośba - zaktualizuj dane w profilu!
Work less, climb more :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”